Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР подкрепя инициативата "Радио диктовка за национално единство" на Украйна

Снимка: Facebook

Българското национално радио се включва заедно с десетки европейски медии в инициативата на Украинския обществен оператор "Радио диктовка за национално единство", за да изразим своята солидарност и съпричастност с хората в Украйна, които страдат вече 11 месеца от войната, която Русия предприе срещу своята съседка.

Радио диктовката стартира точно в 11 часа българско време и е едновременно прочитане в ефир и едновременно записване на слушателите в различни страни на предварително подготвен текст. По този начин се получава един своеобразен украиноезичен флашмоб с участници от цял свят.

Текстът е написан от писателя и режисьор Ирина Цилюк и ще бъде издиктуван от актрисата Ада Роговцева, която е удостоена със званието "Герой на Украйна".

Събитието има дълга традиция. Стартира през 2000 година и се провежда в Денят на украинската писменост и език. Целта е повече хора в България, а и по цял свят, говорещи украински език, да се включат в диктовката.

Вижте как да участвате – във Facebook страницата на общественото радио на Украйна, а и в YouTube канала на медията. Включете се и Вие!

В диктовката ще участва и украинската антарктическа експедиция на станция "Академик Вернадски", разпложена на ледения континент.

По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!