Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Марк Кадин беше удостоен с награда "София" на Столична община

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР получи отличието на тържествената церемония „Кристална лира 2022“

Марк Кадин - носител на награда "София" на Столична община
Снимка: СБМТД

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин беше удостоен с награда "София" на Столична община за принос в културния живот. Призът беше връчен на тържествената церемония "Кристална лира 2022", на която се отличават ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство през изминалия концертен сезон.

Маестро Кадин беше номиниран за цялостното представяне на Симфоничния оркестър на БНР през сезон 2021/2022 г. с акцент концерта със солист Лия Петрова (цигулка) в памет на жертвите от войната в Украйна с произведения на Уилям Уолтън, Чайковски и Валентин Силвестров, както и концерта със солист Мирослав Петков (тромпет) с произведения на Гершуин, Мийо и Артуро Маркес.

"Двата концерта се отличаваха с изключителен артистичен резултат, дълбоко въздействие върху публиката, представяне на забележителни български солисти, които най-често виждаме на световните сцени. Наградата е и за съставената от маестро Кадин програма, която подчертава  богатството на класическата музика в чистата й форма и в докосването й до другите жанрове, включително джаза и традиционната музика на народите, за незабавната творческа реакция на войната срещу Украйна," се казва в мотивите на журито.

"Благодаря много за последователните Ви усилия! За това, че направихте Вашата работа обичана както от музикантите, така и от публиката в София! Поздравявам Ви!," каза Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" в Столична община, която връчи наградата на Маестро Кадин. "Много съм щастлив да получа тази висока награда За мен това е двойна отговорност. Ще споделя радостта с колегите от Оркестъра, без които тази награда не би била възможна," каза Марк Кадин.

Награда

Награда "София" беше връчена тази година за пети път. Националните награди и церемонията "Кристална лира" се осъществяват по инициатива на Съюза на българските музикални и танцови дейци и "Кантус Фирмус" под патронажа на кмет ана София Йорданка Фандъкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!