Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В БНР беше открита фотографската изложба "Разговори за войната"

Експозицията отбеляза 300 дни от началото на войната в Украйна

Генералният директор на БНР Милен Митев откри в Мраморното фоайе на обществената медия фотографската изложба на Йоана Терзиева „Разговори за войната“, запечатала първите моменти на украинските бежанци в България.

Кадрите в експозицията показват майки и деца, избягали от войната - заснети по време на пътуването им към България в автобуси и влакове, както и на границите. На други снимки  е показано ежедневието на украински бежанци у нас.

"Намираме се в сърцето на БНР – мястото, което е център, както на журналистиката, така и на културата в България. Затова съм много щастлив, че тази фотоизложба се случва именно тук, каза Милен Митев. - Войната в Украйна преобърна представата на мнозина от нас за света и живота в 21 век. Надали някой е предполагал, че в Европа отново ще се води война. Случващото се ни даде повод да обърнем поглед към много неща, да мислим за човешките съдби, да бъдем съпричастни, да подадем ръка.

Изложбата поставя фокус върху разговорите за войната. Всички ние в днешно време имаме нужда от повече разговори. Виждаме как обществото ни се поляризира. Една от основните и важни роли на БНР е да дава възможност на хората да говорят и да бъдат чути. Защото именно разговорите, диалогът са ключът към общите ценности", отбеляза още генералният директор на БНР.

Експозицията "Разговори за войната" отбелязва 300 дни от началото на войната в Украйна чрез изкуството на фотографията през очите на една жена - майка, общественик, консултант по психотерапия и социални услуги за деца и семейства, лидер - финалист в Международната програма за лидери на Бюрото за образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ – още един многолик глас в дискусията за случващото недалеч от нас, но и тук у нас като хора, отворили домовете и сърцата си, за да изразим своята подкрепа и съпричастност към бягащите от ужаса на войната украински граждани. Още един повод да си зададем въпроси за смисъла и стойността на човешкия живот и заедно да потърсим отговорите за себе си като общество чрез неограничените възможности на изкуството, което отразява реалността.

По време на откриването на изложбата авторката Йоана Терзиева покани за дискусия издателя, преводач и доброволец Манол Пейков и бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов. Сред акцентите в разговора бяха мерките на страната, свързани с бежанците от Украйна, опитите за тяхното ефективно интегриране на пазара на труда и подкрепата, която оказваме като хора преди всичко.

Изложбата „Разговори за войната“ може да бъде видяна в Мраморното фоайе на БНР до 30 декември. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ и Международен център "Меридиан", като реализиращ изпълнението партньор. Партньори са БНР и Булфото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!