Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Янев е носител на наградата на БНР "Сирак Скитник" за 2022

17
Снимка: Ани Петрова

В присъствието на генералния директор на БНР Милен Митев, вицепрезидента на България Илиана Йотова и на столичния кмет Йорданка Фандъкова БНР даде годишните си награди.

Носител на Голямата награда "Сирак Скитник" за 2022 година е Емил Янев за предаването "Трамвай по желание". 

В останалите категории победители станаха:

Годишна награда за радиожурналистика:

Информационният екип на Радио Пловдив, Кремена Данева и Евелина Стоянова от програма "Хоризонт" за отразяването на наводненията в Пловдивска област;

Награда за радиопредаване:

Екип на радио БНР "Бургас";

Награда "Златен глас":

Юлия Гатдерова.

Голямата награда "Сирак Скитник" бе връчена на Емил Янев от вицепрезидента Илияна Йотова, която благодари, че за пореден път има привилегията да присъства и да е участник в церемонията по награждаването. 

В словото си тя отбеляза, че обществената медията се е превърнала в стожер на истината, защото "ако нещо е казано по радиото, то от никого не се подлага на съмнение". 

Йотова отбеляза, че БНР има най-ценното качество – истината и достоверността на онова, което обществената медия разказва на своите верни слушатели. 

Вицепрезидентът отбеляза още, че Старата къща е институцията, в която журналистите имат свободата да казват онова, което мислят и да назовават нещата с истинските им имена.

Генералният директор на обществената медия отбеляза, че радиото е екипност и отговорност:

"Радиото е магия. То има навика да ти влиза под кожата и никога да не те напуска. То има и много лица, които виждаме тук тази вечер… Все повече си мисля, че радиото за мен е и дълг, и отговорност. Отговорност към тези 88 години, отговорност към тези 1300 души, които днес правят Българското национално радио. Отговорност към аудиторията ни, отговорност към българското общество. Истината е, че живеем в предизвикателни времена, времена, в които много често ценностите ни се подлагат под въпрос. Времена, в които трудно намираме верния път… Радиото е глас и като обществено радио ние имаме дълг да дадем възможност гласът на поетите на нашето време да е чут, а защо не и да застанем до тях, а и да бъдем едни от тях. Мисля, че обществото ни има нужда от това".

Снимки: БТА

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!