Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрет на Сирак Скитник дари акад. Георги Чернев на Българското национално радио

През 2023 г. БНР ще отбележи 140-годишнината от рождението и 80-годишнината от смъртта на първия главен уредник на Радиото

Акад. Георги Чернев и Милен Митев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Портрет на Сирак Скитник дари акад. Георги Чернев на Българското национално радио. Дарението беше връчено от автора дни след датата, на която се отбелязаха 80 години от смъртта на големия интелектуалец, художник, писател, публицист, пръв председател на Общото дружество на художниците и пръв главен уредник на Радио София.

Авторът акад. Чернев сподели, че когато рисува портрет, винаги изучава живота на обекта си и се потапя в атмосферата на времето му. От богатия живот на Панайот Христов, известeн под псевдонима Сирак Скитник, е избрал началото. Затова творбата му е вдъхновена от ранен автопортрет на Сирака, а също и от творчеството на Николай Рьорих и Марк Шагал, които влияят на цялостното развитие на младия художник в годините на обучението му в Петербург. Чернев е изобразил и Балкана над Сливен, родния град на Сирак Скитник, където преминава детството му.

Дарението прие генералният директор на БНР Милен Митев, който каза: „Много се радвам, че съврменен художник като акад. Чернев се вдъхновява от Сирак Скитник и неговия път. Не са много организациите, особено публичните, чието начало се свързва с такава личност. Още в първите си години Сирака кани в новосъздаденото Радио София хора на изкуството, хора свободолюбиви. Точно този негов дух се опитваме да пазим и до днес.“ Митев допълни, че през 2023 г. Българското национално радио планира редица инициативи, които да запознаят най-широк кръг хора с живота на Сирак Скитник по повод 140-годишнината от рождението и 80-годишнината от смъртта му.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!