Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Сирак Скитник създава визията за Радиото като територия на свободата и търсенето на истината

Генералният директор на БНР и председателят на Обществения съвет на медията се поклониха на гроба на първия уредник на Радиото

Милен Митев и Милена Димитрова
Снимка: БНР

Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на Обществения съвет на медията Милена Димитрова се поклониха на гроба на Сирак Скитник по повод 80-годишнината от смъртта му. Те поднесоха цветя на паметника на първия главен уредник на Радиото.

"На 5 март преди 80 години от този свят си отива Панайот Христов, известен с артистичния си псевдоним Сирак Скитник. Умира само на 59 години, а оставя след себе си дела и визия, с които живеем и до днес," каза Милен Митев и допълни: "Художник, поет, драматург, критик и общественик, Сирак Скитник е комплексна личност, чието ярко присъствие бележи довоенна България. От него тръгва историята на Радиото като институция на свободата, красотата и естетиката. Още в първите месеци като главен уредник той кани в Радиото свободомислещи и свободолюбиви творци – и ги превръща в съмишленици. Неговата визия за Радиото като територия на свободата и търсенето на истината се превръща в разбирането за Радиото като мисия. Тази визия е наследството на Скитника, което пазим и продължаваме и днес в Българското национално радио."

"Когато има едно достойно дело, 80 години не стигат то да бъде заличено. Днес отдаваме почит пред това дело. Широкоскроена личност, естет, визионер и стратег, Сирак Скитник поставя Радиото в служба на гражданите и опазва чистотата на ефира от политически намеси," каза Милена Димитрова и призова: "Примерът на Сирак Скитник ни е необходим и в дигиталната ера!"

През 2023 г. се навършват 140 години от рождението и 80 години от смъртта на Сирак Скитник. Българското национално радио ще отбележи тези годишнини с поредица от инициативи през цялата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!