Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор ще участва в празника на цъфналите вишни Оханами

Детски хор на БНР

Детският хор на Българското национално радио ще участва в пролетния празник на цъфналите вишни Оханами на 10 април, понеделник, от 16.00 ч. пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Певците на маестра Венеция Караманова традиционно поздравяват с японски песни участниците и гостите на събитието, организирано от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България.

Празникът Оханами традиционно се провежда пред Националната библиотека, където цъфтят японски вишни. Те са дарение от Токайския университет и са засадени през 1999  в чест на 90-годишнината от първите контакти между Япония и България, 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни и 40-годишнината от възстановяването им. По повод годишнините тогава японски вишни от Токайския университет са засадени и пред Парламента, Светия Синод и Паметника на незнайния войн. 

Специален гост на празника Оханами ще е извънредният и пълномощен посланик на Япония в Република България Н.Пр. г-н Хироши Нарахира. В събитието ще участват и представители на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България, Школата по икебана СОГА, Хайку Клуба, ученици от 138 СУЗИЕ "Проф.Васил Златарски", Международната Фондация "Св.Св. Кирил и Методий" и приятели на Япония в България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!