Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрет на Сирак Скитник дари на БНР народният певец Георги Лушнарев

Портрет на Сирак Скитник дари на Българското национално радио народният певец Георги Лушнарев. Дарението прие генералният директор на БНР Милен Митев.

Георги Лушнарев е дългогодишен солист и сътрудник на Радиото. Наричат го народен певец за всички времена на Беломорска Тракия. За него патриотизмът не е показност, а труд, принос и върховен дълг към отечеството.

Георги Лушнарев

Портретът на Сирак Скитник е дело на пловдивския художник Стойко Гъгъмов. Поръчан е специално от Георги Лушнарев, който лично е изработил красивата рамка на творбата. Емоционалната му връзка със Сирак Скитник е силна, не само защото живее на едноименната улица. За Георги Лушнарев най-важното първопроходство на Сирака е, че още в началото е насочил Радиото и слушателите му към народната музика и към записите на фолклор. „Нека Българското национално радио обърне повече внимание на народната песен! Тя е истинското изкуство, коренът и гербът на България,“ пожела Лушнарев.

Генералният директор на БНР благодари за дарителския жест и уважението към Българското национално радио: „За нас е чест да изпълняваме завета на Сирак Скитник! 2023 г. ни дава повод непрекъснато да си припомняме отговорността да вървим по неговите стъпки!“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!