Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиооперата „Синьото пиано“ от Албена Врачанска със световна премиера в БНР

Общественото радио е копродуцент на записа на творбата

| обновено на 03.05.23 в 15:24
Албена Врачанска
Снимка: Ани Петрова, БНР

Радиооперата „Синьото пиано“ от Албена Врачанска ще има своята световна премиера на 3 май от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Събитието е част от програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ и беше представено днес в Българското национално радио. Обществената медия е домакин на проявата, копродуцент на записа и медиен партньор.

Радиооперата разказва историята на две еврейски пианистки, които стават жертва на Сталин и Хитлер. Заради произхода си Вера Лотар-Шевченко попада в ГУЛАГ, където свири на въображаемо пиано от парче дъска. Алис Херц-Зомер пък е изпратена в концентрационния лагер Терезиенщат. И двете оцеляват и разказват в спомените си, че благодарение на музиката в лагерите не са изпаднали в отчаяние. Световната премиера в София ще е дни след Йом Ашон – денят, в който евреите в цял свят почитат жертвите на Холокоста.

Либретото и мизансценът на „Синьото пиано“ са дело на Матиас Фогт. Драматургията се базира на екстатичност, започваща от ада и завършваща с апотеоз на силата на музиката в най-трудните условия. Текстът включва цитати от антисемитското законодателство, на които противопоставя стихове на Марина Цветаева и Елзе Ласкер-Шюлер.

Радиооперата е модерен жанр в края на 20-те години на 20 век, както и след войната. Албена Врачанска и Матиас Фогт се обръщат към този жанр заради възможността за излъчване по радиото, което е в състояние да пренесе посланието до голяма аудитория. Създаването на радиооперата е инициирано от Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISIMO през 2020 г., а премиерата се отлага четири пъти заради пандемията.

В премиерата в София ще участват Синтия Кнох (сопран), Наама Лиани (мецосопран), Стефания Янкова (виола), Борис Будинов (перкусии) и Матиас Фогт (четец). Участва и Ансамбъл MYX`D, който е „Ансамбъл във фокус“ в 54-тото издание на МФ "Софийски музикални седмици" и ще пренесе публиката в света на авангарда и експерименталното.

Входът е с покани, които могат да бъдат получени на Информацията на Българското национално радио.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!