Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андреас Херман ще дирижира "Сътворението" със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР на 19 май

| обновено на 17.05.23 в 16:58

"Сътворението" – един от ораториалните шедьоври на Хайдн, ще представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР на 19 май от 19 часа в зала "България". На диригентския пулт ще застане познатия на българската публика немски диригент проф. Андреас Херман. Солисти ще са сопраното Стефани Кръстева, тенорът Николай Моцов и басът Мартин Цонев. Концертът е посветен на 70-годишнината на Смесения хор на БНР с главен диригент Любомира Александрова.


Ораторията "Сътворението" е композирана през 1795 г. по епичната поема на Джон Милтън "Изгубеният рай". Хайдн се съгласява с предложението на барон Готфрид Фрайхер ван Свитен произведението да бъде поставено на немски език – задача, с която баронът се заема лично. Премиерата на ораторията е в двореца Шварценберг във Виена, а Хайдн дирижира лично. С изпълнение на "Сътворението на света" през 1808 г. Виена чества и същевременно се прощава с Йозеф Хайдн. Вече немощният композитор е внесен в залата, която го приветства бурно. В публиката са негови почитатели и много музиканти, сред които Бетовен и Салиери.


проф. Андреас Херман

Проф. Андреас Херман става артистичен директор на Мюнхенския филхармоничен хор, партньор на Мюнхенската филхармония, през 1996 г. и оттогава насам той подготвя ансамбъла за работа с прочути диригенти като Кристиан Тилеман, Зубин Мета, Джеймс Ливайн, Марис Янсонс, Кшищоф Пендерецки, Фабио Луизи, Инго Мецмахер, Даниеле Гатти, Кристофър Хогууд, Томас Хенгелброк и др. Като диригент на хорови и ораториални творби Херман е гастролирал в много страни по света, в това число Австрия, Франция, Италия, Унгария, България, Швейцария и Китай. Неговите успешни изяви с различни хорови и оркестрови състави му осигурява дълго и продуктивно сътрудничество с оркестъра на Мюнхенската филхармония.


Стефани Кръстева

Стефани Кръстева е лауреат на множество първи награди от международни конкурси и фестивали. Работила е с диригентите Георги Димитров, Драгомир Йосифов, Славил Димитров, Саша Гьотцел и др. Участва във фестивалите "Мартенски музикални дни" в Русе и "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив.


Николай Моцов

Николай Моцов е лирико-спинтов тенор, който над две десетилетия участва активно в музикалния живот на България като изпълнител и преподавател. Отличната му вокална техника, стилова интерпретация, висока музикална и академична култура го правят търсен изпълнител. Бил е солист на Софийска опера и балет, Държавните опери в Русе и Бургас, а в момента е солист в Държавна oпера Стара Загора. Професор в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Носител на награди от национални и международни конкурси.


Мартин Цонев

Мартин Цонев е артист с близо 30-годишна международна кариера. Той развива репертоар от над 50 оперни роли и камерна музика, от Монтеверди и Кавали до Берг и Глас, които е изпълнявал на сцените на Болшой театър, Залцбургския фестивал, Salle Playel, Santa Cecilia, Teatro Municipal de Lima, DNO, Consertgebouw, Opera Montpellier, Opera de Nice, Teatro de Gijon, Софийска опера, оперните театри в Щутгарт, Хамбург, Манхайм, Бон и др. Прави много записи за БНР, БНТ, Radio France, NPS NL, Radio NRW, ORF2, Mezzo, ARTE, Comanions Classics, Dynamic и др.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4)  и в мрежата на Ивентим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!