Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуален разказ за Сирак Скитник за Европейската нощ на музеите

Инициативата е на Българското национално радио и Държавния културен институт

Сирак Скитник
Снимка: Архив

Виртуален разказ за твореца, писател, общественик и пръв главен уредник на Радио София Сирак Скитник ще бъде част от Европейската нощ на музеите. Инициативата е на Българското национално радио и Държавния културен институт към МВнР.

През 2023 г. се навършват 140 години от рождението и 80 години от смъртта на Сирак Скитник. Творческото видео е поредната инициатива, с която се отбелязват подобаващо годишнините, чието честване е под патронажа на Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Сирак Скитник

Сирак Скитник е една от най-ярките фигури в междувоенното българско изкуство и  създаването на виртуален разказ за него е повод за преоткриване на личността, творчество и приноса му към българската култура. Държавният културен институт ще разпространи видеото сред българските задгранични представителства, за да послужи за развитието на дейности, свързани с публични събития и културната дипломация.

Във видеото са използвани архивни и снимкови материали, предоставени от Българското национално радио и Художествената галерия "Димитър Добрович" – Сливен. Включени са кадри от филма "Сирак Скитник" от 1991 г. с автор и режисьор Владимир Ангелов и оператор Ярослав Ячев. Авторският текст е на д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък. Видеото е заснето и монтирано от Цветан Игнатовски.


С виртуалния разказ за Сирак Скитник Българското национално радио и Държавният културен институт се включват в богатата програма по повод "Европейската нощ на музеите – София 2023", организирана от Френският културен институт в България в партньорство с Министурството на културата и Столична община.

Гледайте видеоразказа за Сирак Скитник ТУК


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!