Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Проверката на факти" като успешен модел в противодействието на дезинформацията

Заключителна конференция по проект „Пилотни радио-проверки за по-надеждна медийна среда“.
Снимка: БНР

В Дома на Европа се проведе заключителната конференция по проекта "Пилотни радио-проверки за по-надеждна медийна среда". В рамките на събитието бяха представени резултатите от инициативата, осъществена съвместно от Българското национално радио и Европейския институт с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund – EMIF).  

В рамките на една година екипът на БНР направи 90 проверки на факти по заблуждаващи твърдения, материалите бяха излъчени по 10 радиопрограми и публикувани на 12 сайта на 6 езика – това е равносметката от реализирането на проекта. 40 журналисти от общественото радио в цялата страна се включиха в инициативата, след като преминаха професионални обучения, водени от утвърдени експерти в областта.  

Генералният директор на БНР Милен Митев благодари на всички партньори и журналисти, реализирали проверките. Той подчерта, че БНР като обществена медия винаги поставя на първо място предоставянето на точна, пълна и обективна информация на своята аудитория, но това вече не е достатъчно – необходимо е и противодействие на дезинформацията.

"Този първи по рода си проект е успешен опит в борбата с дезинформацията", посочи Милен Митев и допълни: "Въпреки че проектът приключва, дейността не бива да спира, защото ползата и необходимостта от тази дейност не е намаляла, а даже напротив – става все по-голяма. Никой не може да се пребори с дезинформацията сам. В този смисъл, колкото по-широка партньорска мрежа успеем да изградим,  толкова по-ефективни ще бъдем и полезни за аудиторията и за обществото."

В дискусията, посветена на мястото на жанра "проверка на факти" в медиите, с акцент върху съвременните радио- и телевизионни програми, своя опит споделиха директорът на Европейския институт Любов Панайотова,  програмният директор на БНР Даниела Късовска, водещата на сутрешния блок на NOVA "Здравей БългарияМирослава Иванова, изпълнителният продуцент в дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ Мария Колева, научният ръководител на Българо-румънската обсерватория за дигитални медии БРОД Милена Добрева, журналисти и експерти.

Всички материали, осъществени по проект "Пилотни радио-проверки за по-надеждна медийна среда", можете да видите на сайта на БНР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!