Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В чест на Деня на независимостта

Шедьоври на Веселин Стоянов и Фредерик Шопен в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Симфонията "Великий Преслав" от Веселин Стоянов и Първият концерт за пиано и оркестър на Фредерик Шопен ще изпълни Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски на 20 септември, сряда, от 19:00 ч. в зала "България". Празничният концерт в чест на Деня на независимостта е инициатива на Българското национално радио и Сдружение "Реформ Юнион Клуб" с медийната подкрепа на Българската национална телевизия.


Константин Илиевски


Хаято Сумино е един от водещите интерпретатори на Шопен в света. Младият японски музикант вече има солидна репутация в изпълнителското изкуство. От 2019 г. е солист на престижни японски оркестри като Симфоничния оркестър на Йомиури Нипон, Токийския филхармоничен оркестър и други. През декември 2020 г. Хаято Сумино издава първия си албум "HAYATOSM", а след това именно "Шопен: Концерт за пиано № 1", записан на живо със Симфоничния оркестър на Полското национално радио с диригент Марин Алсоп. Изпълнение на това произведение ще чуе и публиката в зала "България" при първото гостуване на Хаято Сумино в София.

Хаято Сумино


Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония №2 "Великий Преслав" от Веселин СтояновТова е рядко изпълняваното последно произведение на композитора, което развива темата за старите столици и славната история на България.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!