Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители и гости на София посетиха БНР в рамките на Европейските дни на наследството

В студиото на Радио София
Снимка: БНР

За поредна година Българското национално радио отвори врати за посетители в рамките на инициативата "Европейски дни на наследството – 2023”.

Почитателите на радиото научиха интересни факти за създаването и историята на медията, разгледаха пазени през годините експонати, сред които първите микрофони и механичния гонг, отмервал точното време в началото на радиоразпръскването в България.

Традиционно най-голям интерес предизвикаха студиата, от които се излъчват програмите. В празничния за Радио София ден гостите имаха възможността да седнат на стола на водещия и да разберат повече за работата на журналистите, звукорежисьорите и редакторите. За магията на радиото им разказаха водещата от столичната програма на БНР Лили Големинова и Митко Новков от програма "Христо Ботев“.

Митко Новков и Лили Големинова

Гостите видяха емблематичното Първо студио и звукозаписното Второ студио на БНР и разговаряха за създаването на музикалните състави и развитието им през годините до водещи изпълнители на европейско ниво.

Европейските дни на наследството в София се организират от Столична община в партньорство с Френския институт в България. Тазгодишното издание е посветено на  темите "Живо наследство“ и "Спортно наследство“. Темата "Живо наследство“ е избрана, за да насочи вниманието към традиционните знания, умения и обичаи, предавани от поколение на поколение. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!