Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Традицията среща модернизма" в концерт на Радиосимфониците под палката на Симеон Пиронков

Две премиерни изпълнения ще чуе публиката на 17 ноември

Маестро Симеон Пиронков

"Традицията среща модернизма" в концерта на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент маестро Симеон Пиронков на 17 ноември, петък, от 19.00 ч. в зала "България". С концерта ще бъде отбелязана 75-годишнината на проф. Стефан Драгостинов – един от най-уважаваните и утвърдени съвременни български композитори. В програмата са включени две негови творби: "Концерт за тромбон и оркестър" със солист проф. Атанас Карафезлиев и "Плачът на Иисус" за струнен оркестър и клавесин със специалното участие на проф. Милена Моллова.

Проф. Стефан Драгостинов

"Концертът за тромбон и оркестър е изграден в класически тричастен цикъл. Стремил съм се към своеобразно триединство и синтез на богатата балканска фолклорна традиция, авангардните звуково-технологични конструкции на 20-ти век и политемпичните ми творчески търсения в предходни мои творби, като хоровата кантата "Панаирът" и Концерт за пиано №1 (Polytempi №4)", споделя Стефан Драгостинов. Творбата е посветена на проф. Атанас Карафезлиев – дългогодишен водач на групата на тромбоните в Симфоничния оркестър на БНР. Много от произведенията за тромбон на български композитори, както и камерна музика за медни духови са писани специално за Атанас Карафезлиев и той е техен първи изпълнител.

Проф. Атанас Карафезлиев

Публиката в зала „България“ ще чуе и дълго отлаганата премиера на "Плачът на Иисус" за струнен оркестър и клавесин.

 "Пасхалната поема "Плачът на Иисус Христос" за струнен оркестър и клавесин е създадена през 2019 година по предложение на Валерий Гергиев. Тя следваше да бъде изпълнена от оркестъра на Мариинския театър на Пасхалния фестивал", разказва проф. Драгостинов и допълва: "За съжаление, през следващите няколко години се стекоха събития, които осуетиха реализацията на този музикален проект – през 2020 година целият свят бе блокиран от ковид кризата, а впоследствие, през 2022 година, станахме свидетели на руската инвазия в Украйна, която продължава и до днес. И така – уви! Пасхалната поема остана в чекмеджето ми. Щастлив съм, че след броени дни творбата ми ще бъде изпълнена от прекрасния оркестър на Българското национално радио, под палката на големия български диригент маестро Симеон Пиронков".

Под диригентството на Симеон Пиронков ще прозвучи за първи път в България Симфония №91 на Йозеф Хайдн. Радиосимфониците ще изпълнят и Симфония за духови инструменти на Игор Стравински.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България“ и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, Департамент "Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!