Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дон Карлос“ с Анна Нетребко ще излъчи пряко от Ла Скала програма „Христо Ботев“

Анна Нетребко в Дон Карлос
Снимка: Teatro alla Scala’s

Откриването на сезона на Ла Скала с "Дон Карлос" ще излъчи на живо програма „Христо Ботев“ на БНР на 7 декември. Прякото излъчване от Милано ще започне в 18.55 българско време. Анна Нетребко ще е в ролята на Елизабет Валоа, Елина Гаранча излиза като принцеса Еболи, Франческо Мели влиза в ролята на Дон Карлос, Микеле Пертузи ще играе Филип Втори, Лука Салси – Маркиз Поза, а Джонминг Парк – Великия инквизитор. Диригент е Рикардо Шайи, а постановката е на Луис Паскуал.

Елина Гаранча в

Ла Скала ще открие сезона с "Дон Карлос" за девети път в историята си. Постановката ще е във версията в пет действия, подготвена от Джузепе Верди за миланския театър през 1884 г. Шайи признава, че в прочита си се връща към трактовките на Клаудио Абадо, в които блестят Райна Кабаиванска и Николай Гяуров. Версията в пет действия на италиански език последно бе поставена в Ла Скала през 2017 г. с Красимира Стоянова като Елизабет и Орлин Анастасов като Великия инквизитор.

"Дон Карлос" се завръща в Ла Скала в голяма продукция, която отразява двойствената природа на историческата драма и романтичния манифест на оригинала на Шилер. Операта отвежда публиката зад кулисите на спектакъла на властта, а Верди развива любимите си теми за свободата на чувствата, трудните отношения между баща и син, както и освобождението на потиснатите хора на фона на конфликта между светската и религиозната власт.


Откриването на сезона на Ла Скала ще се предава на живо по италианското и други радиа и телевизии, ще се излъчи в десетки киносалони в Европа, Австралия и Латинска Америка, а публиката в цял свят ще проследи „Дон Карлос“ в платформите за класическа музика.

 Програма "Христо Ботев" е една от осемте радиостанции в Европа, които ще излъчат събитието пряко от Милано, благодарение на членството на БНР в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!