Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата постановка на "Кармен" пряко от Метрополитън по програма "Христо Ботев"

Новата постановката "Кармен" от Бизе пряко от Метрополитън опера ще излъчи програма "Христо Ботев" на 27 януари, събота, от 20 часа. Изгарящата драма за любов и ревност е най-новата премиера на Metи българските слушатели ще имат възможността да я чуят в директно излъчване.  



Ослепителното младо мецосопрано Айгул Ахметшина ще е в титулната роля на огнената Кармен, която отказва да жертва свободата си заради любовта. Тя води мощния квартет от звезди, които претворяват сърцераздирателната драма на Бизе. Тенорът Пьотр Бечала, когото българската публика с нетърпение очаква, ще изпълнява Дон Хосе – войникът, който не успява да контролира страстта си. Сопраното Ейнджъл Блу е в ролята на вярната Микаела, а бас-баритонът Кайл Кетелсен ще играе наперения Ескамилио. Участват още  Сидни Манкасола, Бриана Хънтър, Фредерик Балънтайн, Майкъл Адамс, Бенджамин Тейлър и Уей У, както и хорът и оркестърът на Метрополитън опера под палката на носителя на титлата "Най-добър диригент на 2022" Даниеле Рустиони.


Известната английска режисьорка Кари Кракнел прави своя дебют в Метрополитън, като премества действието на класическата история в настоящето и търси сърцевината на драматичните въпроси, които не биха могли да бъдат по-актуални днес: сексуалното насилие, експлоатацията, условията на труд и желанието да се разбият социалните граници. "Вашингтон поуст" оценява постановката като дръзка, а "Ню Йорк Таймс" пише, че младата Айгул Ахметшина е  наистина впечатляваща и магнетична.


Новата постановка на "Кармен" имаше премиера на самия 31 декември и е в афиша през целия януари. В събота тя ще бъде изпълнена и в традиционните матинета на Мет, а часовата разлика дава възможност на българската публика да я слуша пряко в ефира на програма "Христо Ботев" благодарение на членството на БНР в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!