Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редакционната демокрация в БНР няма нужда от посредник

Снимка: Георги Нейков

По повод появилите се твърдения в някои медии, че структурната реформа в Българското национално радио, извършена на 7 март 2024, е под външен натиск, заради спряното интервю с посланика на Руската федерация у нас, Управителният съвет на БНР заявява, че демокрацията в обществената медия не е в опасност.

В правомощията на УС на БНР е да взима решения за кадрови и структурни промени, както и решения за оптимизиране на работата на отделните звена. Възлагането на координацията на дейността на ефирните програми само на една административна структура, каквато беше Програмна дирекция, ограничава възможностите за ефективна комуникация между програмите на БНР.

Структурната промяна, гласувана от УС, не застрашава редакционната независимост и демократичното начало в обществената медия. Промените в структурата, които бяха направени, ще гарантират в още по-голяма степен творческата независимост и по-доброто взаимодействие между програмите.

Програмният съвет на БНР продължава да функционира, като в неговия състав, освен директорите, ще участват и главните редактори на отделните програми. Така ще се оптимизира директната комуникация по творчески и административни въпроси и ще се подобри съвещателната демокрация.

След закриването на Програмна дирекция, всички нейни служители продължават да бъдат част от екипа на БНР, в съответствие с техния професионален опит и квалификация.

Управителният съвет на БНР уточнява: Интервюто с руския посланик не беше спряно от бившия Програмен директор. Това не е в неговите правомощия. Нито в правомощията на Програмния съвет. Така се гарантира редакционната независимост на всяка отделна програма. Като консултативен орган, Програмният съвет може единствено да дава препоръки. В конкретния случай, решението – интервюто да не бъде излъчено, беше взето от директора на програма "Хоризонт". 

Даниела Късовска: В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България

Даниела Якова: Аудиторията на БНР трябва да разбере защо не искаме интервюто с г-жа Митрофанова да се чуе

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!