Българският център в Холандия помага безвъзмездно на над 300 наши сънародници годишно да се устроят там

Най-трудното нещо за един българин в чужда държава е да намери работа, жилище, училище за децата си и да осъществи комуникация с институциите. Затова три дами в Холандия, преминали по същия път, създават през 2012 година Български център. Те помагат безвъзмездно на около 300 наши сънародници годишно да се установят в чуждата страна.

Три българки в Холандия - Анна Стоева, Радина Данкова и Станка Стоянова създават преди 3 години фондация "Български център”. Той се финансира от общината в град Хага, както и по проекти от различни фондации.

Екипът е специално обучен как да консултира и да ориентира българските имигранти за техните права и задължения. Председателят на Центъра  Анна Стоева обясни за "Хоризонт”, че, според официалната статистика, след поляците българите са сред най-голямата имигрантска група в Холандия:

Трудностите, които изпитахме първите години, ни накараха да си "стиснем ръцете“ и да помогнем на нашите сънародници, които вече живеят в Хага или имат намерение да дойдат в Холандия. Нашата работа се състои в изпълнението на няколко проекти. Ние консултираме български граждани, които провеждаме в няколко квартала на Хага и им даваме информация как да постъпят, с кого да се срещнат, какви писма да напишат.

Когато хората са току-що пристигнали, имат нужда от жилище и ние им посочваме организации, които се занимават с това. Работата и училищата за децата също представляват проблем. В Холандия децата се записват няколко години преди да започнат училище и ние проверяваме къде периодът на изчакване е най-малък. Също така превеждаме писма от общината, от застрахователите и от данъчните агенции.

Освен безплатни консултации, Българският център организира и курсове по холандски език, финансирани от община Хага, водени от професионални преподаватели, курс по английски език, клуб за народни танци и, не на последно място, подпомага дейността на създаденото от фондациятаНово българско училище "Зора":

Организираме езикови курсове по холандски и по български език за чужденци и малки деца. Така възникна идеята за българско училище, което беше пилотен проект за нашата организация. Ние помогнахме на екипа на българското училище "Зора“. Само след една година екипът беше толкова силен, че те се отделиха от нас и започнаха самостоятелна работа. Тогава имаше 24 деца, разделени в три възрастови групи, обясни още Стоева.

Центърът планира да започне работа по нови проекти, свързани с обучение по компютърна  грамотност и работа със студенти:

Искаме да разширим дейността си и да работим за по-нататъшното утвърждаване на българската общност в Хага. Имаме желание да започнем работа с български студенти, защото голяма част от тях имат намерение да се върнат в България и там да приложат всичко научено в Холандия.

Работата, свързана с Българския център, изисква много време, енергия и постоянство, каза Анна Стоева и обясни, че нейният работен ден продължава 18 часа, но, по думите ѝ, всичко това си заслужава:

Формулата на успеха на нашия център е желание да помогнеш на хората, постоянство, отзивчивост и безсънни нощи. На българите, които искат да се установят за по-дълго в Холандия, пожелавам, освен да ни потърсят във „Фейсбук“ и на уеб-страницата ни, да бъдат много търпеливи, постоянни и да следват мечтите си!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!