Вредна ли е ваксинацията за инвитро процедурите

Снимка: Алами/Ройтерс

Един от най-често срещаните доводи против ваксинацията срещу Covid-19 е, че препаратите причиняват стерилност. В социалните мрежи циркулират различни коментари и мнения, които не почиват върху никакви научни доказателства или изследвания, че след имунизация няма как да имаме деца. Потребители във фейсбук разказват посочени като реални истории и случки за желаещи да се подложат на инвитро процедури двойки, които са връщани от клиниките заради това, че са ваксинирани.

Твърдение: Covid ваксините пречат на зачеването, клиники за инвитро процедури връщат ваксинирани двойки

За да проверим твърдението, се свързахме с две от най-големите и популярни инвитро клиники в България и техни пациентки. Проучихме научни становища и изследвания по темата.

ПОЗИЦИЯ НА КЛИНИКИТЕ

Медицински комплекс „Д-р Щерев“

„За първи път чувам, че клиники за инвитро лечение може да отказват пациенти заради това, че са ваксинирани. Точно обратното – клиниките за асистирана репродукция приветстват, когато пациентите са ваксинирани и имат зелен сертификат, за да не се налага да се правят тестове за Covid-19. Ако двойката, желаеща да се подложи на тези процедури не са ваксинирани и нямат зелен сертификат за преболедуване, няколко дни преди пункцията на фоликулите (това е процедурата, при която се изваждат яйцеклетките от женския организъм) задължително се прави PCR тест на двойката – и на мъжа, и на жената, защото и двамата участват. Мъжът със своя спермален материал, жената със своите яйцеклетки.“ Това казва за БНР Иван Тодоров, заместник-председател на Българската болнична асоциация и административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Тодоров казва, че ваксинацията е препоръчителна според специалистите от клиниката, защото по този начин се минимизират рисковете за репродуктивното здраве.

„Антителата осигурени от майката, преминават през плацентарната бариера и така осигуряват имунна защита и на новородените.“

„Всяка седмица се срещам с директорите на други лечебни заведения, нашите колеги също контактуват. За такъв казус чувам за първи път“, допълва той.

Тодоров подчертава, че НЯМА ТАКОВА ИЗИСКВАНЕ и казва още:

„Няма никакви данни за това, че ваксинацията повлиява на репродуктивните функции, защото става въпрос за напълно различни системи. Имунната система и репродуктивната система. В началото на пандемията излезе становище на Европейската асоциация по асистирана репродукция, че 4 седмици преди стартирането на опитите за зачеване, е добре да се извърши ваксинацията. След това излязоха нови проучвания, които намалиха този срок и показаха, че няма противопоказания, непосредствено преди опита за зачеване да бъде извършена ваксинацията, така че няма никакви изисквания за срок кога трябва да са ваксинирани двойките.

99,5% от работещите в клиниката са ваксинирани.

Разговаряхме и с Кристина Димитрова, участник в процедури в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Кристина не е ваксинирана, започнала е инвитро процедурите на 27 август. Казва ни, че в целия процес по започване и извършване на процедурите никога не е стояло на дневен ред дали си ваксиниран или не, няма го нито като изискване, нито като причина за отказ от участие в процедури. Единственото по-различно е, че ако си ваксиниран е по-лесно, защото не си правиш изискваните от клиниката PCR тестове – както за жената, така и за мъжа.

МБАЛ „Надежда“

Официално становище на МБАЛ „Надежда“

Д-р Георги Стаменов e основател МБАЛ „Надежда“ и ръководител на центъра по асистирана репродукция и репродуктивна хирургия в болницата, водещ експерт по репродуктивна медицина у нас, както и международно признат специалист по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

На въпросите на БНР как се отразява ваксинацията на инвитро процедурите и има ли риск за провал на процедурите заради ваксинация срещу Covid-19 д-р Стаменов отговори:

„Това може да бъде наречено спекулация. Няма такова нещо. Непознаването на материята води до такива изопачавания. Ако ваксината изобщо има някакъв негативен ефект, то коронавирусът би имал хиляда пъти по-пагубен такъв. Според мен ваксинацията е задължителна. В нашата работа не наблюдаваме абсолютно никакъв срив в процента на бременни, нито някакъв проблем изобщо, като повишаване на спонтанни аборти, сред хора, които са ваксинирани и преминават инвитро процедури. Напротив – те са абсолютно здрави хора“.

Връщани ли са двойки, желаещи да се подложат на инвитро процедури, заради това, че са ваксинирани?

„Не разделям пациентите си на ваксинирани и неваксинирани. Бих посъветвал тези хора, които казват, че са върнати, да бягат далече от въпросните клиники, които са употребили такъв аргумент. Не се интересувам от социални мрежи, не ги чета. Аз се занимавам с наука. Няма нито едно научно доказателство, което да подкрепя подобно абсолютно пагубно становище за тези момичета и жени.

Няма нито едно научно доказателство, никакво – нито биохимично, нито биологично, нито генетично, което да подкрепя подобно становище“, казва д-р Стаменов.

Имаме много ваксинирани участници в инвитро процедури, които са бременни, посочва още той. И допълва, че имунизацията срещу Covid-19 дори би улеснила зачеването при инвитро процедура.

„Това, което прави ваксинацията, е да отклонява вниманието на имунните клетки към ваксината. По този начин оставя възможност чуждият генетичен материал, който е ембрионът, безопасно да се имплантира, без да е нападан от тези имунни клетки.“

Има ли препоръка колко време след имунизация могат да се започнат инвитро процедури?

„Няма проблем след втората доза да се започне процедурата. Много от нашите пациенти знаят това. Някои ме питат – да правя ли втора доза, аз им казвам – да, правете и буквално следващия месец можем да действаме“, казва д-р Стаменов. 

„Сигурен съм, че това не само, че не им вреди, а напротив – дава им сигурност и спокойствие, защото имахме такива случаи, при които момичета са по средата на процедурите, заразяват се с Covid и трябва да прекратят всичко. И не само това – те трябва да се върнат след месец или два към процедурата, защото процесът на възстановяване, особено ако Covid протече тежко, е твърде дълъг. За да не говорим само за момичетата – при мъжете, прекарали Covid, има страхотен срив в спермограмите, в качеството на сперматозоидите изобщо. Трябват им от порядъка на 6 месеца да възстановят старите си параметри, ако изобщо това стане, докато при ваксинирани мъже такива промени не сме наблюдавали.“

Разговаряхме с пациентка на МБАЛ „Надежда“ - Стефка на 34 г. от София, ваксинирана, минала през инвитро процедурите в клиниката и в момента бременна в началото на четвъртия месец. Стефка има и по-голямо дете – на 5 години, отново след инвитро процедури. Имунизирана е с препарата на „АстраЗенека“.

„Първата доза ми беше февруари, втората през май. Ваксинирахме се заедно със съпруга ми с препарата на „АстраЗенека“ – по това време нямаше много варианти за избор, това беше единственото, до което имаме достъп на този етап“, каза Стефка.

„През последните 2 години минаваме през изследвания и манипулации. След имунизацията ни – веднага на следващия месец имахме събиране на яйцеклетки и още в следващия цикъл имахме трансфер. Не сме се замисляли със съпруга ми дали да се ваксинираме или не. Дори бяхме от първите – когато хората се редяха на опашки за ваксини. Отбягваме всякаква информация за подобни теории на хора, които не ги подплатяват с някакви конкретни научни факти.“

Какво са казали на Стефка лекарите от клиниката, когато разбират за плановете ѝ да се ваксинира заедно със съпруга ѝ?

„Нищо конкретно. Дори ми казаха, че това ще е по-добре за мен – за моето здраве и за това на ембриона и че веднага след втората доза може още на следващ цикъл да правим процедури, стига да сме готови ние. Абсолютно никой не ме е питал защо искам да се ваксинирам и по тази причина да отлагаме нещо или да чакаме.“

Минават 2-3 седмици след втората ѝ доза и Стефка подновява процедурите. В заключение тя казва:

„В крайна сметка всички, които са решили да се подлагат на инвитро процедури, вярват в науката и прогреса. Всички ваксини, които са измислени, също са част от науката и прогреса. Мисля, че двете неща са свързани. Ако вярваш в едното, а не вярваш в другото, то малко си противоречиш. Човек трябва да мисли за здравето си, но не само за своето.“

НАУЧНИ СТАНОВИЩА И ИЗСЛЕДВАНИЯ

Сред най-авторитетните световни организации, които правят научни изследвания и дават научни и медицински становища по темата репродуктивно здраве и асистирана репродукция са Европейското общество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), Американското дружество по репродуктивна медицина (ASRM) и Британският Кралски колеж по акушерство и гинекология (RCOG).

Какво е тяхното становище за Covid-19, стерилността, ваксинацията и ин витро процедурите?

Европейското общество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE)

Във свое становище от Европейска асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) посочват, че няма обезпокоителни данни за възможни ефекти от ваксинацията върху репродукцията. От асоциацията дори препоръчват насърчаването на ваксинация при жени със съпътстващи заболявания, изложени на по-висок риск от заразяване с Covid-19 или усложнение при бременност. 

Ето какво се казва в част от становището от 12 януари 2021 г., актуализирано на 8 юни 2021 г. по темата „Ваксинацията срещу Covid-19 и асистираната репродукция“:

Трябва ли мъжете и жените да се ваксинират преди опитите за асистирано зачеване?

Липсва информация за възможен ефект от ваксинацията срещу COVID-19 върху лечението с асистирана репродукция или бъдеща бременност. В продуктовата информация за четирите разрешени ваксини се посочва, че проучванията върху животни „не показват никакви вредни ефекти по време на бременност“. Данните по време на бременност обаче се отчитат като „много ограничени“, без данни за кърмене.

Тъй като ваксинацията е силно насърчавана за небременни жени и имайки предвид успокояващите данни за възможните ефекти на ваксинацията върху репродукцията, ESHRE счита за уместно мъжете и жените, които се опитват да забременеят чрез асистирана репродукция, да получат ваксината преди започване на лечението.

При жени със съпътстващи заболявания, които ги излагат на по-висок риск от COVID-19 и/или усложнения при бременност, трябва да се обмисли насърчаването на ваксинация, преди да се направи опит за зачеване. Същото се отнася и за жени, при които рискът от излагане на инфекция със SARS-CoV-2 е висок и не може да бъде избегнат.

Абсолютно никъде в становището на агенцията не се посочва, че ваксинацията би попречила на нормално протичаща ин витро процедура или че участниците в нея стават „негодни“ за репродукция след ваксинация. В текста на официалния документ се дава отговор на въпроса трябва ли двойките, които са получили ваксина срещу COVID-19 да отложат зачеването и ако да - за колко време. От агенцията посочват:

„Изглежда разумно да се отложи началото на лечението с асистирана репродукция за поне няколко дни след завършване на ваксинацията (т.е. след втората доза), за да се даде време за установяване на имунния отговор. Лечението с асистирана репродукция не трябва да се започва при жени, които са имали някакви значителни странични ефекти от ваксинацията срещу COVID-19 (като алергична реакция) и докато лекарят не ги сметне за годни за бременност.“

Цялото становище може да прочетете тук: https://www.eshre.eu/Europe/Position-statements/COVID19

Американското дружество по репродуктивна медицина (ASRM)

Позицията на Американското дружество по репродуктивна медицина (ASRM) за връзката между ваксините срещу Covid-19 и фертилността (естествената способност за зачеване на потомство) е: „Няма причини, свързани с фертилността, които да бъдат причина за изключение“. И още:

При бременните жени със симптоматика на Covid-19 има 70% риск от смърт в сравнение с небременните жени с Covid-19.

Пациентите, които са бременни или планират да забременеят, трябва да се ваксинират срещу Ковид-19 с която и да е от наличните ваксини.

Ваксинацията срещу COVID-19 значително намалява риска от инфекция и тежко заболяване на всички етапи на бременността.

Приблизително 400 милиона дози ваксина срещу Ковид-19 са били приложени в САЩ от 2020 г. с отличен профил на безопасност.

Наличните към момента данни подкрепят безопасността на ваксинацията срещу Covid-19 преди бременността и по време на всички етапи на бременността. Заради това пациентите, които обмислят бременност, трябва да бъдат ваксинирани възможно най-скоро, а не да чакат до зачеването, бременността, раждането или след раждането.

Линк към становището на ASRM: https://www.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/press-releases-and-bulletins/update-no-18-covid-19-vaccination-booster-shots-and-reproductive-health-care/

Британският Кралски колеж по акушерство и гинекология (RCOG)

Стигаме до Британският Кралски колеж по акушерство и гинекология (RCOG). Там вече са няколко стъпки напред и препоръчват на бременните жени да си сложат бустерна доза, за да се предпазят от тежко боледуване от Covid-19.

https://www.rcog.org.uk/en/news/maternity-royal-colleges-welcome-extension-to-booster-covid-19-vaccine-programme/

Становище на Британската асоциация по фертилност (The British Fertility Society) https://www.britishfertilitysociety.org.uk/ и Асоциацията на репродуктивните и клинични учените Association of Reproductive and Clinical Scientists (професионален орган, управляван от репродуктивни учени, подкрепящ нуждите и интересите на научноизследователската и развойната дейност на тези, които участват в репродуктивните науки в Обединеното кралство и по света.)

„Могат ли ваксините срещу Covid-19 да се отразят на фертилността?

Не. Няма абсолютно никакви доказателства и теоретични причини, че която и да е от ваксините може да повлия на фертилността на мъжете или на жените.“

Цялото становище може да видите тук: https://www.britishfertilitysociety.org.uk/wp-content/uploads/2021/07/Covid19-Vaccines-FAQ-2.1.pdf

Заключение

Твърдението, че Covid ваксините пречат на зачеването и затова клиники за инвитро процедури връщат ваксинирани двойки е НЕВЯРНО.

Няма никакви научно обосновани или медицински доказателства, изследвания или становища, които да препоръчват, че желаещите да забременеят жени чрез инвитро процедури или по естествен път не бива да се ваксинират срещу Covid-19 или че наличните ваксини срещу Covid-19 биха причинили стерилност или биха повлияли на фертилитета, както на жените, така и на мъжете.

Точно обратното - водещи европейски и световни институти, организации и асоциации, както и лекари и експерти, работещи в областта на репродуктивната медицина, препоръчват ваксинация преди започване на инвитро процедури заради високите рискове при преболедуване от Covif-19 както за мъжете, така и за жените.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00