Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу Covid в Швеция

В последните дни в редица социални и традиционни медии популярност набират публикации свързани с чипирането на хора в Швеция. В голяма част от тях се твърди, че имплантирането на NFC чип в ръката е свързано с ваксинирането срещу Covid-19. Конспиративните теории стигат дотам, че редица от коментиращите смятат, че поставянето на чипове е предизвестено още от началото на пандемията, според други това е посегателство върху личния живот, защото е начин за следене.

 

Твърдение: В Швеция започнаха да поставят чипове на ваксинираните срещу Covid-19

В редица публикации в български сайтове в периода след 20 декември се твърди, че в Швеция са започнали да поставят микрочипове на ваксинираните срещу Covid-19, които да се използват като сертификат за имунизация.

Цитират се и създателите на чипа, че процедурата за поставянето под кожата е абсолютно безопасна и безболезнена, като миниатюрните устройства се слагат между лакътя и китката или между палеца и показалеца.

Повечето публикации на български твърдят, че около 6000 души от Швеция са си поставили в ръката подобен чип с размер на оризово зърно, някои обаче отбелязват, че не е ясно колко от имплантите са с Covid сертификат.

Колко ново е чипирането на хора в Швеция

Новите публикации за имплантиране на чип, свързано с Covid-19 се базират на видео, публикувано в www.scmp.com в средата на ноември 2021 г. В него се обяснява как шведска компания разполага с чип, който може да съдържа информация за ваксинационния статут на човека, в чиято ръка е поставен. Във видеото Ханес Сьоблад (Hannes Sjoblad) управляващ директор на компанията DSruptive Subdermals, която е разработила чипа, казва, че става дума да улеснение във всекидневието. Пести се време от търсене на сертификата за имунизация, а и няма как да бъде загубен. Той показва как при докосване на смартфон до мястото на импланта на телефона се появява сертификатът му за ваксинация. Чипът използва технология, която компанията усъвършенства от години.

Технологията NFC (Near Field Communications) е като при безконтактни кредитни карти или мобилни плащания. Тя е създадена за лесно споделяне на информация между различни устройства, които я поддържат. Работи по принципа на радиочестотната идентификация. Имплантираният чип е пасивен - няма батерия или някакво собствено излъчване. За да бъде прочетена информацията в него, четецът, който все по-често е смартфон, трябва да е на разстояние до 4 см. Следователно местоположението на човек с такъв чип не може да бъде определяно дистанционно.

Снимка и илюстрация: DSruptive Subdermals

Всъщност видеото в англоезичния сайт на „Саут чайна морнинг пост“ от миналия месец показва ново приложение на чипиране, което прилагат в Швеция от години, но изглежда не е станало много популярно. Сега обаче покрай Covid пандемията и сертификатите за ваксиниране интересът към темата се завръща. И сериозни медии като Агенция Франс прес направиха нови материали за „шведската компания, която предлага Covid сертификат под кожата“.

Ханес Сьоблад, който впрочем е и сред шефовете на базирания в Стокхолм хъб за стартъп компании „Епицентър“ (Epicenter), казва пред АФП, че чипът струва 100 евро, по-усъвършенстваните са по-скъпи, но могат да се носят 20,30, 40 години. И да бъдат махнати по всяко време. По-рано този месец АФП също пусна видео за новото приложение на чипирането в Швеция.

Всъщност имплантиране на чипове в хора в Швеция се прави още от 2014 г., доста преди появата на Covid-19. Сред новаторите в областта са компаниите в хъба Epicenter. Международният интерес към чипирането в Швеция като че ли бележи пик в периода 2017-2019 г.

В публикация на CNBC от 3 април 2017 г. се казва, че чипове импланти ще служат за отваряне на врати, управление на принтери, дори притежателите им могат да си купят смути с едно махване на ръката.

През 2018 г. Business Insider публикува друга статия, с прикачен видеоклип от АФП, който показва, че националната шведска железница сканира ръцете на пътниците, които имат биометрични чипове, за да разберат платили ли са билета си за пътуване. В друго видео на AFP, публикувано преди 3 години от Business Insider е заснета жена, която отваря вратата си чрез имплантирания в ръката си чип, дори влиза във фитнес зала. Дойче веле също не пропусна интересната тема през 2018 г.

Микрочиповете са описани и от Моа Патерсен в книгата The Swedish Chipping Phenomenon, публикувана от университета в Лунд през 2019 г. В нея авторката споменава, че „Швеция е уникален пример за страна, в която микрочипирането е прието на социално ниво“. В книгата е описано, че в периода от 2014 г. до 2018 г., близо 5500 шведи са поставили чипове в ръцете си.

Новинарският сайт eufactcheck.eu също публикува свой материал за микрочипове в Швеция. В публикацията с последна актуализация на 15 май 2020 г. журналистката Паскал Дейвис пише, че „хиляди хора в Швеция поставят малки микрочипове под кожата си“. Тя констатира, че чиповете могат да заменят традиционните ключове, карти, лични документи и дори билети за влак. Описва и „партита за имплантиране“, организирани още през 2014 г. от шведската група за биохакинг Bionyfiken. В статията се цитира съоснователка на шведска компания, специализирала се в поставянето на импланти, според която най-голям е бил интересът към поставяне на чипове в периода 2014-2016 г., като след това е намалял.

Заключение

Твърдението „В Швеция започнаха да поставят чипове на ваксинирани срещу Covid-19“ е ПОДВЕЖДАЩО. Чип може да си постави всеки, не само ваксинираните, което е валидно през последните 7 години. Целта е улеснение в ежедневните дейности на хората, като отваряне на врати, разплащане в магазини, закупуване на превозни документи, включително и информацията за Covid статуса на човека. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00