Вярно ли е, че пушачите са по-защитени от Covid-19

| обновено на 20.01.22 в 16:38
Снимка: Ройтерс

От началото на пандемията от Covid-19 пък и след това учените си блъскаха главите заради изненадващи резултати от проучвания, според които пушачите изглежда са по-защитени от заразяване с коронавируса.

Твърдение: Пушачите са по-защитени от Covid-19

През 2020 г. това бе съобщено първо на основата на наблюдения на пациенти в Китай, където първо бе за засечена инфекциозната болест, а след това за такъв „парадокс на пушачите“ съобщиха проучвания в Ню Йорк, Италия и Франция.

Сблъсък на проучвания

В първите месеци на 2020 г. в Китай едно проучване показа, че пушачите в болници с Covid-19 са 1,4%, друго изследване откри 7 на сто, трето - 12,6%, което е доста по-малко от средния процент на пушачи в страната - около 26 на сто. Проучване в Ню Йорк на хоспитализирани с коронавирус в Ню Йорк пък показа, че пушачите сред тях са 5,1% при близо 14 на сто средно за страната. Анализ на 441 пациенти в болници в Северна Италия констатира, че едва 5% са пушачите при 16% средно в страната. Подобни бяха резултатите от изследване във Франция от април 2020 г., където от 343 пациенти с Covid-19 на лечение в болница в Париж и 139 пациенти на домашно лечение с потвърден коронавирус пушачите се оказаха 5,3%, докато средният процент на пушачи в страната е 25,4. В край на април 2020 г. бе публикуван анализ на испански изследователи, който прави преглед на 18 проучвания и констатира, че пушачите в болници с коранавирус в Китай са 7,7%, в САЩ - 2,3 на сто, а в Италия - 7,6 процента, след което прави извода, че пушачите е по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани заради Covid-19.

Факт е, че тези проучвания са с малка извадка, а изглежда имаха и пропуски в методологията. Но въпреки критиките към методологията на едни и оттегляне на други, включително заради финансирани от тютюневата индустрия, твърдението, че пушачите са по-защитени от Covid някак си не бе прието за категорично опровергано въпреки появата на други изследвания, които твърдяха обратното.

Като един метаанализ, публикуван на 20 март 2020 г. Той прави преглед на 5 проучвания в Китай с брой на пациентите от 41 до 1099. Резултатите сочат, че при пушачите рискът от тежки симптоми е 1,4 пъти по-голям и е 2,4 пъти по-вероятно да се наложи да бъдат лекувани от Covid в интензивни отделения.

Може да няма връзка с коронавируса и твърденията за по-добра защита на пушачите, но е факт, че в първата пандемична година в САЩ за пръв път от 20 години бе регистриран ръст на потреблението на цигари. Данни на Федералната комисия по търговия за 2020 г. показват и увеличение на разходите за реклама и промоции на цигари. За ЕС няма обобщени данни за 2020 г., но проучване за един период на локдаун в Италия показа увеличение на консумацията на цигари с 9%.

Реакцията на СЗО и други анализи

На фона на придобиването на популярност на т.нар. парадокс на пушачите Световната здравна организация (СЗО) побърза да реагира.

На 23 април 2020 г. СЗО публикува пост във Фейсбук, в който написа:

Лобистите на тютюневата индустрия се опитват да манипулират политическите действия по Covid-19, като включат магазините за тютюневи изделия сред тези за продукти от първа необходимост и с предложението за безплатни доставки на карантинираните. При пушачите е по-вероятно да се стигне до по-тежки симптоми, ако са заразени, и това да доведе до хоспитализация и преждевременна смърт.

На 11 май 2020 година СЗО излезе със специално изявление, в което подчерта, че преглед на проучвания от здравни експерти, свикани от организацията, е стигнал до извода, че пушачите е по-вероятно да се разболеят тежко от Covid-19 от непушачите.

„Наличните проучвания показват, че при пушачите има по-висок риск от тежки усложнения и смърт. СЗО настоява изследователите, учените и медиите да бъдат внимателни при евентуално подсилване на недоказани твърдения, че тютюнът или никотинът ограничават риска от Covid-19. За момента няма достатъчно информация, която да потвърди, че каквато и да е връзка между тютюна или никотина в предотвратяване или лечение на Covid-19“, се подчертава в изявлението на СЗО.

Същият ден СЗО пуска на страницата си във Фейсбук съобщение, според което е 1,5 пъти (50%) по-вероятно пушачите да стигнат до тежко заболяване от коронавируса.

Илюстрация от пост на СЗО във Фейсбук

Данни за поста на СЗО във Фейсбук изглежда се черпят от проучване в специализираното издание PLOS ONE. Проучването всъщност е метаанализ, който обобщава изследвания, свързани с пушенето, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и Covid-19. Прегледани били 123 изследвания, като на поставените научни критерии отговаряли 15, които обхващали 2743 пациенти с потвърден коронавирус. Резултатите показали, че е 1,45 пъти по-вероятно пушачите да получат тежки усложнения от Covid-19, както и че смъртността при тях е 38,5% по-висока от тази при непушачите.

През септември 2021 г. се появи мащабно британско проучване, извършило наблюдение и анализ чрез Менделова рандомизация (MR). То обхванало 421 469 души в страната, като до 18 август същата година от тях имало 1649 потвърдени инфекции, 968 хоспитализации заради Covid-19 и 444 смъртни случай свързани с коронавируса. Резултатите показали, че при пушачите рискът от хоспитализация е 80% по-висок от хората, които не са запалвали цигара никога, а рискът от преждевременна смърт е по-голям 2,1 пъти при пушещите 1-9 цигари дневно, 5,2 пъти за пушещите 10-19 цигари на ден и 6,1 пъти по пушещите по 20 и повече цигари дневно. Освен това MR анализът на 291 105 бели британци показал, че при генетично предразположените да започнат да пушат рискът от заразяване е 45% по-висок, а от хоспитализация - 60%. А за генетично предразположените да станат закоравели пушачи рискът от инфекция бил 2,5 пъти по-голям, от хоспитализация - 6 пъти по-голям, а от преждевременна смърт - 10 пъти.

През декември 2021 г. бе публикувано мащабно проучване в Япония. То се базира на наблюдения на 17 666 пациенти в болници на възраст от 20 до 89 години. Те са разделени на непушачи, бивши пушачи и пушачи, а според тежестта на заболяването е въведена скала от 0 (не се налага допълнителен кислород) до 5 (смърт). Резултатите показали, че при бившите пушачи има по-висок риск от протичане на тежко заболяване, като за ниво 3 той е по-голям 1,5 пъти, за ниво 4 – 1,6 пъти, а за ниво 5 – 2,2 пъти. При пушачите обаче не било наблюдавано значимо увеличение на риска от тежко протичане (нива 3,4 и 5). На базата на данните, с които разполагат, изследователите правят извода, че пушенето само по себе си не води до по-тежко протичане на Covid, а причината за това са заболявания, причинени от пушенето. И че, ако се спре пушенето, това ще бъде ключов фактор за предотвратяване на заболявания, които биха увеличили риска от тежко протичане на Covid-19. В също време те обаче отбелязват, че за да бъдат проучени потенциалните причини защо рискът от тежък Covid се увеличава при бившите пушачи, а не при пушещите е необходим допълнителен анализ за взаимната връзка между Covid, комирбидността (едновременното наличие на едно или повече заболявания, освен основното - б. р.) и пушенето.

Заключение

Изложените по-горе проучвания не дават достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението че пушачите са по-защитени от Covid, поради което то е ПОДВЕЖДАЩО*. За да бъде оценено като невярно обаче са необходими още наблюдения и проучвания, не само статистически, но и лабораторни, за да се установи дали има връзка между тютюнопушенето и никотинът в предпазването или лечението на Covid-19.

Факт е обаче, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве. Според СЗО тютюнопушенето носи отговорност за преждевременната смърт на над 8 милиона души годишно – над 7 милиона пушачи и още около 1,2 милиона пасивни пушачи. Това е доста повече от починалите с Covid-19 за две години – 5,5 милиона души.

СЗО препоръчва на пушачите да вземат незабавно мерки за отказване от вредния навик, включително, за да се предпазят от заразяване, но и от по-тежко протичане на Covid. Клонът на организацията в Европа освен това е събрал на едно място ресурси за връзката между употребата на тютюневи изделия и Covid-19.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ посочват в съветите си към специфични групи от хора във връзка с Covid-19 следното: „Ако сте пушач или сте пушили, има по-голяма вероятност да се разболеете тежко от Covid-19. Ако пушите, откажете се. Ако сте пушили, не започвайте отново. Ако не пушите, не започвайте“.

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията поставя пушенето и пушачите след рисковите фактори и групи за Covid-19.

* След забележка на читател оценката бе променена от МАНИПУЛАТИВНО на ПОДВЕЖДАЩО, тъй като няма данни, че твърдението е направено умишлено с цел заблуда. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00