СЗО не се е обявявала против зелените сертификати

Снимка: БГНЕС

Според публикация в множество български медии Световната здравна организация се е обявила против зелените сертификати и настоява Covid пропуските да бъдат премахнати. Публикацията получи широк отзвук и коментари и в социалните мрежи.

Твърдение: СЗО е против неефективните зелени сертификати

Статията посочва, че това е станало на десетата среща на Комитета за спешни ситуации на СЗО за пандемията от коронавирусно заболяване (Covid-19).

„Експертите заявиха необходимостта от „отмяна или облекчаване на зеления сертификат“, тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните“, се посочва в текста, чието съдържание с леки вариации е едно и също в различни български медии. Статия може да бъде прочетена тук, тук, тук и тук.

Скрийншот на една от публикациите

Справка на сайта на СЗО показва, че действително на 13 януари т.г. в Женева е имало среща на този комитет на здравната агенция на ООН.

Но публикуваното на сайта на организацията становището от десетата среща на комитета засяга съвсем косвено зелените сертификати и то тези, които важат за пътуване в чужбина.

В действителност Комитетът на СЗО е обсъждал „предизвикателствата и възможностите за хармонизиране на национални и глобални усилия за отговор в контекста на синхронни огнища на варианта на Covid-19 Омикрон; включително с оглед на международните пътувания“. Които международни пътувания се споменават и в българската статия по темата, но без в нея да се уточнява изрично, че става въпрос за „облекчаване на пътуващите в чужбина“.

Така в своите временни препоръки СЗО препоръчва премахване или облекчаване на забраните за международния трафик, „тъй като те нямат добавена стойност и продължават да допринасят за икономическия и социален стрес, изпитва от страните от организацията“.

„Неуспехът на ограниченията за пътуване, въведен след установяването на варианта Омикрон да ограничи разпространението на Омикрон демонстрира неефективността на подобна мярка. Пътни мерки (напр. маски, тестове, изолация/карантина и ваксинация) трябва да бъдат базирани на оценка на риска и да избягват финансово бреме за международните пътуващи“, се казва още в публикувания на сайта на СЗО текст.

Скрийншот/Who.int

Друга препоръка на Комитета на СЗО е „да не се изисква доказателство за ваксинация срещу Covid-19 за международни пътувания като единствен начин или условие, позволяващо международно пътуване с оглед на ограничения достъп и несправедлива дистрибуция на ваксините срещу Covid-19. Необходим е базиран на риска подход към облекчаването на международното пътуване с вдигане или промяна на мерките като тестване и/или карантина, когато е нужно, в съответствие с напътствията на СЗО“. 

Заключение

Твърдението, че СЗО се е обявила против „неефективните“ зелени Covid сертификати е НЕВЯРНО.

Всъщност организацията зове за облекчаване на мерките, ограничаващи международния пътнически трафик заради пандемията, сред които е и доказателство за ваксинация срещу Covid-19.

Но по никакъв начин СЗО не се е обявявала против зелените сертификати по принцип, нито и за пълната им отмяна при извършване на международни пътувания. А и не става въпрос за зелен сертификат, а за доказателство за ваксинация срещу Covid-19. Според Европейската комисия цифровият Covid сертификат на ЕС се издава и на преболедувалите, и на лицата, получили отрицателен резултат от тест.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00