Снимката, заблуждаваща мнозина

Снимката на Асошиейтед прес от 10 март 1991 г. в Москва, използвана за илюстрация на протести по друго време и в други части на света.

Една снимка разбуни духовете в социалните мрежи и българските потребители през последните седмици. На нея виждаме много хора на един площад. Вероятно става въпрос за протест заради транспарантите и забелязващите се знамена.

МОСКВА КАТО ОТАВА. ОТКЪДЕ Е ТАЗИ СНИМКА?

В началото български потребители, очевидно симпатизиращи на т. нар. Конвой на свободата в Канада представиха снимката, като паметен момент от актуалните протести на шофьорите на камиони там срещу мерките и ограниченията заради коронавируса.

Една от публикациите във Фейсбук

Други потребители на социалните мрежи реагираха и обявиха, че снимката не е от Канада, а от концерта на „Металика“ в Москва през 90-те години на миналия век.

Друг потребител твърди, че снимката е от концерт на „Металика“

След разгорелите се дискусии в българското пространство на социалната мрежа, Фейсбук отбеляза снимката като фалшива информация и блокира достъпа до нея или я премахна от публикациите на български език. От съобщението на социалната мрежа става ясно, че снимката е определена като фалшива от независими проверители на фактите.

Предупреждението на Фейсбук, че снимката е фалшива

На страницата си във Фейсбук от представящия се като информационен портал за радикална политика “Без Лого” заподозряха конспирация и нарочно публикуване на снимката с грешна информация. Авторите на публикацията разкриват объркването и че става въпрос не за Отава, където не е имало 2 милиона души на протест, а за снимка на протест в Москва преди 30 години.

От “Без Лого” коментират обявената за тях конспирация така:

“Социалните мрежи са фронт, на който всеки божи ден се води битка. Това, което виждате на снимката е елементарен пример. Виртуалните "диверсионно-разузнавателни групи" на противника подбират няколко фалшиви новини, клипове или снимки и ги разпространяват чрез тролове по тематичните фейсбук групи, където хората започват да ги споделят. След това, вече "официалните представители" на статуквото в лицето на подконтролните медии и разните коментатори, анализатори, инфлуенсъри и тем подобни, "разобличават" фалшивите новини и се подиграват на простотията на "ганьовците"...” 

От публикацията става ясно и, че същата снимка е използвана наскоро от български потребители, за да изобрази протест срещу мерките във Виена.

МАНИПУЛАЦИЯ НА ОРИГИНАЛА

Снимка от публикацията на американското издание „Атлантик“

Снимката всъщност е от протеста срещу Михаил Горбачов на Манежния площад в Москва на 10 март 1991 година. Тя е заснета от Доминик Молард за Асошиейтед прес.

През 2011 година фоторедакторът на американското издание “Атлантик” Алън Тейлър публикува фотоколекция, озаглавена “20 години от края на Съветския съюз”. Под номер 15 е и снимката на Асошиейтед прес. 

Година по-късно, през 2012 година, по време на февруарските протести в Москва срещу Владимир Путин много хора в различни социални мрежи започват да публикуват снимката от 1991 година, твърдейки, че това е изображение от актуалните протести.

Руски медии припомнят, че на 5 февруари 2012 г. същата снимката е публикувана и от протестното движение Occupy Canada, част от световното движение “Окупирай”, с надпис “Москва, 4 февруари 2012 г. Температура навън е минус 18-20 градуса по Целзий. Народът срещу Путин”.

Веднага се появяват съмнения за точността на това твърдение и много хора отбелязват, че снимката е на 20 години и дават линкове към първоизточника. Occupy Canada поправят информацията, отбелязвайки, че действително снимката е от 1991 година. И добавят: “Фактът си е факт. Стотици хиляди хора протестираха в Русия на 4 февруари 2012 г.!”.

А с Алън Тейлър от изданието “Атлантик” се свързват множество читатели, които след популяризирането на старата снимка от Москва откриват нещо необичайно в нея и твърдят, че тя е манипулирана. 

Оказва се, че част от протестиращите са клонирани и отново копирани на снимката. От екипа на списанието се обръщат към Асошиейтед прес, които провеждат разследване на казуса. От агенцията отговарят, че действително става въпрос за клонирането на хора, за да се намалят някои отблясъци в обектива. Агенцията отбелязва, че това е против редакционните правила и премахва ретушираната версия от архива си.

Но ретуширана снимката остава в Интернет пространството и до ден днешен манипулираната версия често се използва, за да представи протести тук и там.

С темата се занимава и руският фотограф Сергей Мухамедов, който разказва историята на блога си в Интернет сайта на радио “Ехото на Москва” през 2014 година. Статията е озаглавена “Малко известна фалшификация на известна снимка”.

ОРИГИНАЛЪТ

Снимката още фигурира в архива на Асошиейтед прес

Снимката, представяна като заснета от протест в Канада, Австрия или като от концерт на „Металика“ в Москва, е на Асошиейтед прес. Тя всъщност е от протеста срещу Михаил Горбачов на Манежния площад в Москва на 10 март 1991 година. 

По-късно се доказва, че фотографията е ретуширана и манипулирана. Използването й от българските потребители извън контекста на оригинала и с неоригиналния вид на снимката е ПОДВЕЖДАЩО и НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00