Няма болни от СПИН деца заради Covid ваксина, няма и връзка между имунизацията и заразяване с ХИВ

Снимка: БГНЕС

В социалните мрежи циркулират различни теории и твърдения за здравословни проблеми, заболявания и аномалии вследствие на ваксините срещу Covid-19. Според една от теориите препаратите срещу коронавирусната инфекция могат да причинят заразяване с ХИВ. Дори са измислили име на този „феномен“ - VAIDS (vaccine acquired immunodeficiency syndrome - синдром на имунодефицит, придобит от ваксина), от съкращението AIDS (СПИН).

Въпреки наличието на проверки на фактите от медии като Ройтерс и Асошиейтед прес, подплатени с медицински факти и становища на експерти по темата, които отричат да има връзка ваксинирането срещу Covid и СПИН, в социалните мрежи продължават спорадично да се появяват постове и публикации, които свързват заболяване от СПИН  с предшестваща имунизация срещу коронавируса.

Повод за настоящата ни проверка даде публикация в определящ се като новинарски сайт и споделена във фейсбук, според която твърди. В която има случаи на заразени със СПИН деца след като са били ваксинирани срещу коронавирус. Информацията за случаите съобщава педиатърът и специлист по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров, известен с позициите си против ваксините и противоепидемичните мерки.

ТВЪРДЕНИЕ: Ваксинацията срещу Covid-19 може да причини срив на имунната система и заразяване с ХИВ. Доц. д-р Атанас Мангъров съобщава за 5 болни от СПИН деца след имунизация срещу коронавируса

Ето и статията, която даде повод за настоящата проверка.


Публикацията е в съществуващия от 7 февруари сайт новини4.eu. Заглавието и текстът към публикацията са написани и оформени извън всякакви журналистически стандарти – без уточнение къде и кога направено изказването, в какъв контекст, откъде и откога са тези случаи, не се споменава думата „ваксина“, а се говори за „отрови“, текстът е написан с правописни и пунктуационни грешки. Публикацията се разпространява във фейсбук групата „Истината днес“ и има над 50 споделяния.

В същия сайт - новини4.eu, има подобна публикация, но качена ден по-рано, на 12 февруари. В нея липсва снимката на доц. Мангъров, въпреки че той отново е посочен като източник на информацията. Съдържанието не звучи като съобщение за конкретни случаи, а по-скоро като предупреждение и трескав призив за изключителната опасност на РНК ваксините. Твърди се, че това е известно още от 2009 г. (години преди да има световна пандемия и налична РНК ваксина срещу Covid-19), като според текста „целта е да има болно население и избиване на младите“.


Тази статия е споделена във фейсбук групата „ПОЧИНАЛИ И СЪС СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ ОТ ВАКСИТЕ“, откъдето е набрала вече над 260 споделяния и има 50 коментара.


„Това с ваксини няма как да стане“

Потърсен за коментар от БНР доц. Атанас Мангъров отрече да е казвал каквото и да е подобно нещо и го определи като фалшива новина:

„Не съм казвал такова нещо. За момента няма данни ваксините да предизвикват СПИН. Това са глупости. Някой с развинтено въображение си измисля.“

На въпрос дали в своята лекарска практика е попадал на подобен случай, при който след поставяне на ваксина срещу Covid-19, да последва заразяване с ХИВ, доц. Мангъров отговори така:

„Не, не. За да се заразите със СПИН трябва да си контактувате с болен от ХИВ, с човек, заразен с вируса на ХИВ, или по някакъв начин да ви се вкара този вирус. Това с ваксини няма как да стане.“

Ясно и категорично отричане от набеденият за източник на информацията в статиите доц. Атанас Мангъров.

Синдромът VAIDS, Люк Монтание и мнението на експертите

Темата с теориите, че ваксините срещу Covid-19 причиняват новото заболяване, наречено VAIDS далеч не се изчерпва с тези две публикации. Във фейсбук има редица постове и колажи, според които бустерната доза от ваксината срещу Covid-19 води до срив на имунната система и причинява подобно на СПИН заболяване. Други пък твърдят, че предупреждението за унищожаването на имунната система след ваксинация е дадено от медици по време на разговор в платформата Zoom. В подкрепа на тези теории се разпространява и цитат от починалия наскоро известен учен вирусолог проф. Люк Монтание, откривател на ХИВ вируса на СПИН.

 

„Ако сте си сложили трета доза, отидете и си направете тест за СПИН. После съдете правителството.“ Този цитат, за който се твърди, че е Люк Монтание се споделя и разпространява широко из социалните мрежи. Няма обаче никакво доказателство, че проф. Монтание някога, някъде е казвал, че бустерна доза от ваксината срещу Covid-19 може да доведе до позитивен тест за ХИВ.

Твърдението, че имунизацията може да причини зараза със СПИН е опровергано от редица чужди медицински експерти.

Д-р Бнар Талабани от университетската болница на Уелс в Кардиф казва пред Ройтерс:„Няма правдоподобен механизъм, по който ваксините срещу Covid-19 (или каквито и да е ваксини) могат да причинят ХИВ или СПИН“.

„Никоя от одобрените за прилагане ваксини срещу COVID-19, не се отразяват на тестовете за ХИВ“, казва пред Ройтерс Амеш Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност Джонс Хопкинс.

Той допълва: „Нито една от съществуващите в търговската мрежа ваксини не произвежда кръстосана реактивност с тестове за ХИВ, така че няма основание да се смята, че ваксинацията срещу COVID или бустерната ваксина предизвиква фалшиво положителни тестове за ХИВ.

„Заболяването СПИН се дължи на компрометирането в цялото тяло на специфична подгрупа имунни клетки (предимно CD4+ лимфоцити), причинена специално от инфекция с вируса HIV-1“, казва пред Асошиейтед прес д-р Грант Макфадън, директор на Центъра за биодизайн за имунотерапия, ваксини и виротерапия в Държавния университет на Аризона. „Ако имаше такова заболяване като VAIDS, щяхме досега да го засечем“, допълва д-р Макфадън.

Изследване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, които са национален институт за обществено здравеопазване на Съединените щати показват, че ваксините срещу Конид-19 засилват имунния отговор, а не го отслабват.

В частност – информационните РНК ваксини обучават имунната система да разпознава шиповия протеин на повърхността на вируса, който причинява Ковид-19, което му позволява да генерира имунен отговор.

От Съвместната програма на ООН за ХИВ и СПИН (UNAIDS), която е основният защитник на ускорените, всеобхватни и координирани глобални действия срещу това заболяване, са издали официални препоръки и информация за връзката между СПИН и Covid-19.

От UNAIDS дават отговори на въпроси като – „Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19 за болни от ХИВ“ и „Трябва ли болните от ХИВ да бъдат ваксинирани срещу Covid-19“. Сред препоръките на съвместната програма са, че одобрените за поставяне ваксини срещу Covid-19 „значително намаляват риска от тежко заболяване и смърт и се смята, че са безопасни за повечето хора, включително хората, живеещи с ХИВ“. Също така се отбелязва, че „не се съобщава за фармакологични взаимодействия между ваксини срещу Covid-19 и антиретровирусни лекарства, които хората, живеещи с ХИВ, трябва да продължат да приемат и след ваксинация, за да поддържат здравето си.“

Изводът на UNAIDSe, че ваксините срещу Covid-19 са безопасни за болните от ХИВ.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Няма никакви медицински и научни данни, че ваксините срещу Covid-19 могат да предизвикат ХИВ/СПИН или да доведат до рязко отслабване и срив на имунната система, както и до посоченото, като VAIDS заболяване. Не е вярна информацията, че има 5 деца, заболели от СПИН след имунизация срещу Covid-19. Посоченият като автор на тази информация доц. Атанас Мангъров опровергава категорично да е казвал подобно нещо и то да съществува. Твърденията са НЕВЕРНИ.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00