Български кораб не е взривен в Украйна. Снимката е от Шри Ланка

Снимка: ВВС на Шри Ланка/Асошиейтед прес

Най-малко два сайта публикуваха една и съща статия, в която се твърди, че българският кораб „Царевна“, блокиран на пристанището на обсадения украинския град Мариупол, е взривен. В публикацията се твърди, че моряците на борда са загинали, както и че информацията е потвърдена от Министерството на отбраната на България. Статиите бяха многократно споделяни във Фейсбук.   Твърдение: Български кораб е взривен от нацистите от "Азов" и всички моряци са загинали


Отговорът на институциите 

На 3 април на официалната Фейсбук страница на Министерството на отбраната беше публикуванo опровержение: 

„Информацията, не отговаря на истината. Това е фалшива новина, която е част информационната война, която се води в момента и цели да всее паника в обществото. Използваната в публикацията снимка е от друг инцидент, на друго място по света. Компетентните институции са сезирани. 

Във връзка с българските моряци, блокирани в Украйна, институциите имат план за тяхното изваждане и работят това да се случи максимално бързо.  

Съветваме всички граждани да проверяват източниците си на информация и да се доверяват само на медии с утвърден обществен и професионален профил и да не допускат те самите да стават разпространители на дезинформация.“ 

Пред кореспондента ни във Варна Даниела Стойнова Севда Калоянова - колега на моряците, съобщи, че фирмата собственик на кораба има връзка с капитана и по нейна информация, екипажът на борда е добре. 

„От фирмата опитват да се свържат с капитана, но това е конфиденциална информация, да, имат връзка с капитана. Всички са добре. Това, което се е писало по разни сайтове, е измишльотина“.

Чия е снимката

Снимката, която придружава публикациите и има за цел да покаже взривения кораб, е фалшива. Тя не е на кораба „Царевна“, а е на горящ контейнеровоз, превозващ химикали край Шри Ланка. При обратно търсене на снимката в Гугъл излизат десетки съвпадения, придружени от публикации, свързани с инцидента край Шри Ланка. В публикация на Асошиейтед прес за пожара на кораба се посочва, че снимката е направена от ВВС на Шри Ланка на 25 май 2021 г.


В допълнение, според сайта за следене на корабния трафик „vesselfinder.com“, „Царевна“ не е променил местонахождението си и продължава да е блокиран до Мариупол. 

За кораба  

„Царевна“ е собственост на българската фирма „Шипман“ със седалище във Варна. От нахлуване на Русия в Украйна – 24 февруари, корабът е блокиран на пристанището в Мариупол в Азовско море. На борда му има 17 българи и трима украинци. 

Корабът „Царевна” e блокиран в пристанището на Мариупол. Снимка: Архив

Преди малко повече от седмица премиерът Кирил Петков заяви, че властите са в постоянен контакт с екипажа, имат провизии, а евакуация няма да се предприема, докато условията не позволяват безопасното ѝ провеждане.

Български моряци са блокирани и в друг кораб - "Рожен“, който се намира край Черноморск във водите на Черно море. На 4 април президентът Румен Радев призова турския си колега Реджеп Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи.

Кой е батальонът „Азов“

В лаконичния текст на двете публикации, който, както и заглавията им, е идентичен, се посочва като виновник за така наречения „взрив" на кораба „бойците на нацистката групировка „Азов”.  Украинското подразделение „Азов“ е в центъра на пропагандната война от началото на руската инвазия в Украйна. Неговите членове са наричани „неонацисти“ от Москва и обвинявани в различни престъпления, включително и за взривяването на театъра в Мариупол, в който се укриваха стотици цивилни. Украинските власти държат отговорни за атаката на сградата, до която беше изписано „деца“, Русия. „Азов“ е сред основните аргументи на Москва за нахлуването в Украйна. 

Батальонът е част от Националната гвардия на Украйна и от началото на войната съсредоточава усилията си в обсадения Мариупол, където се водят тежки улични боеве. Подразделението се смята за едно от най-добре обучените. Батальонът има противоречива слава и често влиянието му е надценявано. „Азов“ е създаден от националисти през 2014 година и тогава се включва в битките, с които украинците си възвърнаха Мариупол от проруските сепаратисти. По западни оценки преди войната, започнала на 24 февруари, войсковата част е наброявала около 1000 членове. Негови представители създадоха партия, но на последните избори тя не успя да влезе в 450-местния украински парламент. 

Заключение

Твърдението, че български кораб е взривен от нацистите от „Азов" и всички моряци са загинали, е НЕВЯРНО. Това не се потвърждава от нито една българска институция. Корабът „Царевна“, който от началото на войната в Украйна е блокиран на пристанището в Мариупол продължава да е там заедно с екипажа си.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00