Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят доказателства.

Поредният пример е публикация, която може да бъде открита в най-малко три сайта и в която се посочва, че представител на българското правителство настоява за незабавно изземване на руски имоти по морето в полза на украински бежанци.

Твърдение: Началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, е казала, че трябва да се национализират руски имоти по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци

Идентичните публикации  с това твърдение не посочват източник на информацията. В нея се казва още, че Лена Бориславова "се дивяла пред колегите си" на информации от медиите, че руските имоти в България като апартаменти и къщи били 500 000 на брой, като те трябвало да станат незабавно собственост на българската държава.

 

Същите твърдения се разпространяват и във Фейсбук


БНР отправи следните въпроси към правителствената пресслужба:

- Казвала ли е г-жа Бориславова публично или неофициално, че трябва да се национализират руските имоти по морето и да се настант в тях украински бежанци?

- Правителството има ли планове за "национализация на руски имоти"?

- Къде дългосрочно се планира да бъдат настанявани украинските бежанци в България?

- Следният цитат принадлежи ли на г-жа Бориславова и заключението в публикацията отговаря ли на истината (правописът на цитата е запазен в оригинал - бел. ред.): "Агресора Путин разрушава домовете на украинците, ние трябва да покажем на всички руснаци, че само и единствено той е виновен за това което се случва в Украйна. Мярката може и да е крайна, но трябвало според Лена да се предприеме, защото само така руснаците със собственост по родното Черноморие ще се надигнат срещу агресора завладял тяхната страна"?

От правителствената пресслужба категорично отрекоха твърденията и заявиха, че написаното в статиите не отговаря на истината.

Журналистическа проверка също показва, че подобно намерение за изземване на частни имоти на руски граждани в полза на държавата не е съобщавано публично както  от началника на кабинета Лена Бориславова, така и от нито един представител на изпълнителната власт. 

По данни на портала ukraine.gov.bg, който непрекъснато се актуализира, към 21 април влезлите в страната украински бежанци са над 198 хиляди. От тях повече от половината са напуснали страната, а над 92 хиляди са останали в България. Близо 51 хиляди души са настанените, предимно в хотели и къщи за гости. Най-голям брой украински бежанци има по Черноморието.  

От правителствената пресслужба не отговориха на въпроса на БНР къде дългосрочно ще бъдат настанени украинските бежанци, след като изтече тримесечният период - до края на май тази година, в който те могат да пребивават в хотели и места за настаняване, за което собствениците им получават по 40 лева на ден.

В интервю за "Нова телевизия" на 16 април 2022 година вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова коментира този въпрос. На 14-ата минута от интервюто тя обяснява, че правителството планира след този период бежанците да бъдат настанявани трайно в държавни бази и общежития:

 "От първия ден ние сме казали и това не се е променило, че тази мярка приключва на 31 май. Това, което имаме като програма с хотелите, е в рамките на тези 3 месеца и точно преди сезона ще приключи. В момента подготвяме доста сценарии за трайно настаняване на хората, които не са успели все още да си намерят  работа, не са успели да си стъпят на краката, да се изнесат на квартира. Тя е базирана основно на държавни бази, общежития, места държавни, които имат капацитета за настаняване на повече хора и за по-трайно, като се опитваме след това да настаним хората, които бягат от войната и които са потърсили временна закрила, из цялата страна и да го съобразим с отворените работни места, така че те да могат да бъдат успешно интегрирани в обществото".

За разлика от България, в която темата за национализацията не е на дневен ред, в други части на Европа въпросът стана изключително актуален.  

На 4 март германското правителство обяви, че национализира дъщерното дружество на руския газов гигант "Газпром" в Германия, като го поставя временно под контрола на федералния енергиен регулатор.

През март украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за принудително изземване на имоти в Украйна, които са собственост на Русия или на нейни граждани.

От своя страна преди месец Русия обяви, че планира национализация на чуждестранните компании, които са напуснали страната в отговор на войната в Украйна. Беше съобщено и за изземване на имоти, притежавани от чужденци в анексирания Крим.

Заключение

Твърдението, че началникът на кабинета Лена Бориславова, е казала, че трябва да се национализират руски имоти по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци, е НЕВЯРНО. Това потвърдиха от правителствената пресслужба. Журналистическа проверка също показва, че подобно намерение не е изказвано публично от нито един представител на изпълнителната власт.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00