Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Снимка: ФБ/NATO Allied Land Command

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение.

Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол

В публикациите (може да бъдат видени тук и тук) се отбелязва "засилване на упоритите слухове, че генерал-лейтенант от армията на Съединените щати Роджър Л. Клутие-младши е взет в плен в Мариупол". А пост в Фейсбук, според който информацията е "потвърдена", е споделен над 9000 пъти.

Разпространявана във Фейсбук илюстрация към твърдението за пленяването на генерала

Съобщенията се позовават на "добре информирания портал" "Ветеранс Тудей". Американският сайт обаче е уличаван отдавна в прокремълска пропаганда. Това се казва и в доклад на Държавния департамент на САЩ от 2020 г. за руската пропаганда и дезинформация.

Сайтът е създаден през 2003 г. в опозицията на инвазията в Ирак. Десет години по-късно започва да препечатва и статии на "Ново източно обозрение" (New Eastern Outlook), издание на институт на Руската академия на науките.

Скрийншот от публикация

В отговор на въпрос на БНР за евентуално пленяване на ген. Клутие в Украйна от пресслужбата на НАТО заявиха, че "твърденията, че генерал-лейтенант Роджър Клутие, командващ Съюзното сухопътно командване на НАТО, е заловен при провеждане на военни дейности в Украйна и по-точно в Мариупол, са напълно неверни":

"Последната визита на ген. Клутие в Украйна бе през юли 2021 г. за преговори с командването на сухопътните сили в Киев с цел засилване партньорството на НАТО със смелите и боеспособни украински сили".

От пресслужбата на Алиансa  отбелязват още, че няма да спекулират за целите или мотивите зад тези слухове, както и че "няма сили под командване на НАТО в Украйна".

Скрийншот от отговора на пресслужбата на НАТО

На английски език в социалните медии твърденията за пленяването на ген. Клутие се появяват още в самото начало на април и скоро след това той публикува снимки от събитие в Турция, а в коментари нарича твърденията за пленяването си "напълно неверни".

В акаунта в Туитър на Съюзното сухопътно командване на НАТО пък са публикувани снимки и клипове от няколко скорошни събития (след първоначалните твърдения за пленяването му) с участието на ген. Роджър Клутие.

Заключение

Твърдението за пленяването на генерал-лейтенант Роджър Клутие е НЕВЯРНО. Информацията бе опровергана от пресслужбата на НАТО, която посочва, че Украйна няма сили под командването на Алианса. Освен това видеокадри в Туитър на Съюзното сухопътно командване на НАТО и в профила в linkedin на ген. Клутие от 14 април - т.е. след твърденията, че е бил заловен в Мариупол, показват, че генералът не е в плен.

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00