Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред. 

Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България

Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България от Кръговото кръстовище на влизане в Свети Влас, за да поставят украинското знаме.

Информацията е много разпространявана в публикации от потребители във Facebook, публикувана е и в сайта uniconbg.com.

Не е ясно обаче кога се е случил опитът за премахване на националния флаг. В различни публикации във Facebook са посочени като дати 22 март, нощта на 24 срещу 25 март и нощта на 25 срещу 26 март.

Всички са категорични, че полицията е "замазала" инцидента. 

  

Освен на много места във Facebook, попадаме на информацията и в платформата TikTok. Споделен е само скрийншот от сайта uniconbg.com, но от TikTok видеото това не е видно, няма посочен автор и дата. Въпреки това видеото е гледано близо 16 хиляди пъти. В коментарите се вижда одобрение към случилото се.

  

Подобна е и публикацията в тази Facebook страница. Въпреки липсата на източник, информацията се приема за истина от много хора.


Според сайта informiran.net случката в Свети Влас е предизвикала реакцията и на президента Румен Радев.

"Вътрешният министър Бойко Рашков от седмици се бори с украинските безредици и е уведомил президента Румен Радев, че трябва да се вземат спешни мерки по казуса с бежанците. () Румен Радев обаче е дал зелена светлина на Рашков да арестува всеки, който извършва престъпления, независимо от социалния му и етнически статус", пише в статия на сайта.

Проверка

Екипът за проверка на БНР се обърна към официалните институции за проверка на достоверността на случилото се.

От Областната дирекция на МВР - Бургас съобщиха, че не е постъпвал официален сигнал за опит за сваляне на националния български флаг на влизане в Свети Влас. 

"На база слухове, циркулиращи между живеещите в Община Несебър, на 25 март от служители на Районно управление - Бургас е извършена проверка, от която е видно, че флаговете и до кметството на Свети Влас и на входа на града са били по местата си. Т.е. информацията, описана в сайта uniconbg.com не отговаря на истината", посочват от МВР - Бургас.

В коментар на публикация във Facebook на 26 март в 11.14 ч. потребител също публикува снимка от Кръговото кръстовище на Свети Влас.

 

От Прессекретариата на президента Румен Радев също съобщиха за БНР, че твърденията в публикацията на сайта informiran.net не отговарят на истината.

Заключение

Въпреки широко разпространяваната информация за опит за свалянето на българското знаме в Свети Влас от МВР - Бургас отрекоха за подобен случай. Освен това твърдението в сайта uniconbg.com не е подкрепено от доказателства - няма източник, точна дата и час, свидетели или снимков материал. Подобна информация не може да се приеме за достоверна, независимо колко разпространявана е. В този смисъл Екипът за проверка на фактите на БНР счита твърдението за НЕВЯРНО

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00