Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред. 

Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България

Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България от Кръговото кръстовище на влизане в Свети Влас, за да поставят украинското знаме.

Информацията е много разпространявана в публикации от потребители във Facebook, публикувана е и в сайта uniconbg.com.

Не е ясно обаче кога се е случил опитът за премахване на националния флаг. В различни публикации във Facebook са посочени като дати 22 март, нощта на 24 срещу 25 март и нощта на 25 срещу 26 март.

Всички са категорични, че полицията е "замазала" инцидента. 

  

Освен на много места във Facebook, попадаме на информацията и в платформата TikTok. Споделен е само скрийншот от сайта uniconbg.com, но от TikTok видеото това не е видно, няма посочен автор и дата. Въпреки това видеото е гледано близо 16 хиляди пъти. В коментарите се вижда одобрение към случилото се.

  

Подобна е и публикацията в тази Facebook страница. Въпреки липсата на източник, информацията се приема за истина от много хора.


Според сайта informiran.net случката в Свети Влас е предизвикала реакцията и на президента Румен Радев.

"Вътрешният министър Бойко Рашков от седмици се бори с украинските безредици и е уведомил президента Румен Радев, че трябва да се вземат спешни мерки по казуса с бежанците. () Румен Радев обаче е дал зелена светлина на Рашков да арестува всеки, който извършва престъпления, независимо от социалния му и етнически статус", пише в статия на сайта.

Проверка

Екипът за проверка на БНР се обърна към официалните институции за проверка на достоверността на случилото се.

От Областната дирекция на МВР - Бургас съобщиха, че не е постъпвал официален сигнал за опит за сваляне на националния български флаг на влизане в Свети Влас. 

"На база слухове, циркулиращи между живеещите в Община Несебър, на 25 март от служители на Районно управление - Бургас е извършена проверка, от която е видно, че флаговете и до кметството на Свети Влас и на входа на града са били по местата си. Т.е. информацията, описана в сайта uniconbg.com не отговаря на истината", посочват от МВР - Бургас.

В коментар на публикация във Facebook на 26 март в 11.14 ч. потребител също публикува снимка от Кръговото кръстовище на Свети Влас.

 

От Прессекретариата на президента Румен Радев също съобщиха за БНР, че твърденията в публикацията на сайта informiran.net не отговарят на истината.

Заключение

Въпреки широко разпространяваната информация за опит за свалянето на българското знаме в Свети Влас от МВР - Бургас отрекоха за подобен случай. Освен това твърдението в сайта uniconbg.com не е подкрепено от доказателства - няма източник, точна дата и час, свидетели или снимков материал. Подобна информация не може да се приеме за достоверна, независимо колко разпространявана е. В този смисъл Екипът за проверка на фактите на БНР счита твърдението за НЕВЯРНО

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус с руския президент Владимир Путин, архив от 2017 г.

Не е вярно, че Русия напуска СЗО

Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен източник на информацията агенция ТАСС твърди, че Русия заедно с Беларус и Турция, напускат Световната здравна организация, тъй като трите страни били на мнение, че именно СЗО създава пандемии. Публикацията е споделена в десетки Фейсбук групи, откъдето е пресподелена от..

публикувано на 23.05.22 в 07:05

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не. Причината за започване на настоящата..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от..

публикувано на 12.05.22 в 07:00
Снимка: Стопкадър от видео във Фейсбук профила на Костадин Костадинов

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва "те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше,..

публикувано на 06.05.22 в 07:00

Няма данни за ограбени от украински бежанци възрастни българи

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи. Информациите с тези твърдения за ограбени и дори бити наши сънародници може да бъдат прочетени тук , тук   и тук . Твърдение: Украински бежанци ограбват възрастни българи "Семейство..

публикувано на 04.05.22 в 07:00

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „ Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди. Освен..

публикувано на 01.05.22 в 07:00
Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение. Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол В публикациите (може да бъдат видени  тук   и тук ) се..

публикувано на 18.04.22 в 07:05

Путин не е казвал, че за него България е като Русия

Споделяна хиляди пъти публикация от българска фен страница на Владимир Путин в социалната мрежа Фейсбук заблуждава потребителите с невярно изказване на руския президент. Текстът на поста (може да бъде прочетен тук ) предава предполагаемо интервю с Владимир Путин, в което той уж отговаря на въпроса дали ще воюва някой ден срещу България...

публикувано на 08.04.22 в 07:05