Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Снимка: БГНЕС, архив

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не.

Причината за започване на настоящата проверка е изпратено до наш слушател „Известие“ за явяване в офис за военен отчет в един от районите на София.


Има ли кампания на военните окръжия за мобилизиране на наборници, свързано с военните действия в Украйна? Изпращат ли се повиквателни заповеди за военна мобилизация?

За да проверим дали има такава кампания, се свързахме с Централно военно окръжие.

„Тази дейност на военните окръжия е постоянна. Тези повиквателни заповеди към определени граждани периодично се връчват", каза пред БНР полк. Бисер Богданов, заместник-началник на Централно военно окръжие. По думите му изпращането на повиквателните НЯМА връзка с войната в Украйна.

Полк. Богданов обяснява: "Това става два пъти в годината – след януари и след юли месец. Защото тогава се подновяват заявките на военните формирования за текущият ни комплект. Оттам във връзка, примерно промяна на определени длъжности, които са се овакантили, се подават заявки до нас и ние съответно ги изпълняваме. Затова се налага това връчване на такива повиквателни заповеди. Това е процес, който не е спирал през годините, просто сега може би обществото е малко по-чувствително, затова се обръща внимание на това. Но това си е регламентирано от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България и съответно правилника за неговото прилагане и поднормативните документи към тях.“

Според полк. Богданов на този процес подлежат всички български граждани, които имат военна подготовка и дори и такива, които притежават професии, които са необходими на въоръжените сили. 

Полк. Богданов: "Може да има млади хора, които нямат военна подготовка, но примерно ако притежават професия, която е необходима за структурите, натоварени със задачи по националната сигурност, ние съответно ги водим на военен отчет и периодично се връчват такива повиквателни. Както се връчват, така и биват примерно след това получавани обратно. Ако е прекратена вече необходимостта на този човек да бъде връчена повиквателна, тя после се приема обратно и се освобождава от мобилизационно назначение. Този процес е постоянен. Просто, когато има такъв военен конфликт близо до страната, обществото е нормално да става малко по-чувствително към този процес и някои хора обръщат повече внимание на това, когато получат такава повиквателна заповед да се явят. То е един вид…сравняване. Ние имаме данни, че този български гражданин живее на този постоянен адрес, но може да е напуснал страната преди месец, примерно, или пък да е починал. Това е един вид сверяване и на нашите данни дали са актуални".

Военният обяснява, че "ако е на линия човекът, се включва в мобилизационно назначение, което може да е за няколко месеца или за година и след това – отпадайки от необходимостта за това мобилизационно назначение, вече го освобождаваме."

Също така: "Това мобилизационно назначение не се въвежда в действие, защото няма решение за извършване на мобилизация, която се спуска с указ на върховния главнокомандващ на Българската армия – президентът на Република България и решение на Народното събрание. Нито са ни възлагали допълнителни задачи, нито се прави кампания."

Въпросът с изпращането на известия е сериозно дискутиран в социалните мрежи, където се разпространява „Повиквателна заповед“, с която се „заповядва“ явяването на военна служба във военна база в село Безмер.


Полк. Богданов: „Тази повиквателна заповед е видимо фалшиво изработена. Има имитиране на печат, което не се чете, подпис, без да е посочено длъжностно лице. Също така е отпечатана цветно, което не е практика – повиквателните заповеди към лицата не ги подпечатваме цветно. Отделно в нея е написано, че човекът е извикан в конкретно военно формирование, в сграда номер еди-коя си, на етаж еди-кой си, в канцелария еди-коя си. В никоя повиквателна заповед, не се посочва такава детайлна информация. Там има само – да се яви на еди-какъв си адрес – населено място, улица, номер – това е, нищо повече.“

Заради разпространяващата се "Повиквателна заповед", от Министерство на отбраната излизат позиция по въпроса, в която обясняват, че няма мобилизация, а ежегодно актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. Позицията е публикувана на официалния сайт на ведомството на 28 февруари 2022 г.


Заключение

От Централното военно окръжие (ЦВО) казват, че няма целенасочена и специално организирана кампания по изпращане на мобилизационни назначения и мобилизиране на резерва на Българската армия, свързано с войната в Украйна. Извършва се рутинно, периодично, както всяка година – изпращане на повиквателни заповеди, чиято цел е сравняване и актуализиране на информацията, а не мобилизация във връзка с военен конфликт. От Централно военно окръжие казват също, че НЯМА решение за извършване на мобилизация, която се спуска с указ на върховния главнокомандващ на Българската армия – президентът на Република България и решение на Народното събрание. Също така от ЦВО опровергават истинността на разпространяващата се в социалните мрежи „Повиквателна заповед“, като я определят като фалшива. От Министерство на отбраната също излизат с официална позиция по въпроса, в която обясняват, че НЯМА мобилизация, а ежегодно актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет.  

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00