Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

Снимка: Pexels/Gustavo Fring

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от твърденията са, че подобни инциденти масово се случват в района на Бургас, по Южното Черноморие.

Твърдение: Украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да плащат

По данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към 05.05.2022 г. общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души, съобщи председателят на агенцията Мариана Тошева. В хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния конфликт в Украйна, допълни тя. Първите украински бежанци пристигнаха в България на 28 февруари и бяха настанени в град Свищов, но потокът от влизащите в България украинци, търсещи закрила, се концентрира основно в района на населените места по Черноморието и в Източна България. 

С увеличаването на броя на украинските граждани по Черноморието и настаняването им в хотели, включително в курорти, се увеличават и слуховете, разпространявани във Facebook за тяхното поведение.

В публикация в социалната мрежа от 27 март се твърди, че украинка е искала да си тръгне от магазин за хранителни стоки по Южното Черноморие с количка, пълна с продукти, без да плати. Касиерката я догонила, жената казала, че е бежанка и няма да плаща. Охраната извикала полиция, за да я накара да плати или да върне стоката. Според потребител, коментирал случая, става дума за инцидент с обект на веригата "Кауфланд" в Ямбол. Потребителят, публикувал първоначалното твърдение, уточнява, че случката е била в магазин на "Лидл" в Царево. Един от потребителите, споделили поста, коментира, че "това не е само там" и украинците "не плащат никъде нищо", но не се посочват конкретни случаи.

Скрийншот от публикация във Фейсбук

Същият текст за украинка, която искала да си тръгне, без да плати, е публикуван на същата дата и от друго лице. То е посочило като местоположение, че е в Австрия.

Два дни по-късно – на 29.03.2022 г. друг потребител пише, че служител на бензиностанция му е разказал, че два пъти автомобили с бежански номера зареждали до горе и не плащали. И двата пъти била викана полиция, но на работещите в бензиностанцията било обяснено, но полицията нищо не може да направи по въпроса.

През април различен потребител пише, че в Приморско украинците нищо не плащат и крадат от магазините.

Скрийншот от публикация във Фейсбук

След това на 3.04.2022 г. „Труд“ публикува статия, която повтаря твърдения, посочени във Facebook, включително и в публикациите, цитирани по-горе. Изданието не посочва конкретни източници с имена, твърди, че информацията се базира на негово проучване, проведено в региона. Статията е озаглавена: „Украинци – гратис на бензиностанциите“. В нея пише, че служителите на бензиностанциите в Бургаско са предупредени да внимават с украинците, защото зареждали и бягали. Посочва се, украинците пазаруват и не искат да плащат.

Текстът от „Труд“ е споделен в групата „Бургас във „Фейсбук“. Освен това е копиран и публикуван в множество сайтове, като някои от тях цитират „Труд“, а други го пускат като собствен материалВ Glasnews.bg статията е озаглавена: „Украинци зареждат бензин и пазаруват, без да си плащат: Бежанци сме, нямаме пари“. На сайта Новини 247 тя вече носи заглавието: „Служителите по бензиностанциите в Бургаско вече са предупредени да внимават“. На сайтовете PressTV, „Пирин прес“, „Български новини“, „1 час“ същата статия вече се казва: „Наглостта на украинските бежанци: Зареждат гориво и бягат, ядат и пият и не плащат“. Текстът остава същият, но заглавието еволюира, като в „Блиц“ то е: „Наглостта на украинските бежанци мина всякакви граници! Това вече е прекалено“. Почти същият текст с леки вариации в заглавието фигурира и в други най-малко 5 сайта.

Какво показва проверката

За да установим дали подобни инциденти са се случвали по Южното Черноморие или на други места в страната, от БНР отправихме запитвания към Областна дирекция на МВР в Бургас, към пет търговски вериги за хранителни и други продукти, както и към шест вериги бензиностанции, т.е. компании, които оперират стотици търговски обекти на територията на страната.

"Не сме имали подобни случаи в нашите магазини", уточниха от "Кауфланд България", чийто магазин в Ямбол е цитиран в поста във Facebook по-горе като място, където украинска бежанка е опитала да си тръгне с количка пълна с продукти, без да плати за тях.


От пресцентъра на "Лидл България" също казаха, че в обектите им не са имали такива инциденти с украински граждани. Магазин на марката в Царево беше посочен в публикациите във Facebook като друго място, където украинска бежанка напълнила количка, не платила и трябвало да бъде спряна от охраната, която повикала полиция, но от компанията изтъкват, че подобни проблеми не са се случвали.

"Не сме се сблъсквали с подобен случай в нашите обекти", заявиха от компанията "Метро Кеш енд Кери България".


"Няма проблемни ситуации с участието на украински бежанци на територията на БИЛЛА магазини в страната", посочиха от търговската верига.


От регионалното представителство на магазини "СВА Болеро", които са популярна верига с няколко търговски обекта в Бургас, информираха, че не са имали такива ситуации в магазините в морския град.

„Няма регистрирани подобни зареждания от украински граждани в мрежата от търговски обекти на Shell в страната“, беше информацията от „Шел България“.

От „НИС Петрол“, които са собственици на верига бензиностанции „Газпром“, писаха, че не разполагат с такава информация“ за зареждане без заплащане на техни бензиностанции на българска територия.

Бензиностанции „Еко“ също заявиха, че не са се срещали с подобни проблеми.

От компания „Петрол“ посочиха, че проверка сред регионалните им мениджъри е показала, че такива инциденти не са случвали при техни бензиностанции в страната.

Представител за връзки с обществеността на компания „ОМВ България“ посочи, че на бензиностанции OMV не са регистрирани проблеми със зареждане без плащане на автомобили на украински бежанци.

Собственикът на бензиностанции „ВМ Петролеум“ Веселин Марешки отговори на въпроса дали е имало случаи украински бежанци да зареждат колите си на негови обекти, без да плащат, с краткото и ясно „Не“ във „Вайбър“.

От Областната дирекция на МВР в Бургас беше посочено, че „не е постъпвал официален сигнал за случаи, в които украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции в района на Бургас, без да плащат, както и да пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да заплатят продуктите“.

Цветелина Рандева, пресаташе на ОДМВР – Бургас, уточни, че „подобни слухове се разпространяват по Южното Черноморие, но към момента няма жалби или сигнали от собственици на търговски обекти или бензиностанции за осъществено подобно противопоказно поведение от страна на украински граждани“.


Заключение

Вериги бензиностанции заявяват, че не са имали никакви проблеми с украински бежанци, нито с техни автомобили, нито със зареждане от тяхна страна без плащане за горивото. Търговски вериги за хранителни и друг вид стоки, включително „Кауфланд“ и „Лидл“, за които има постове във „Фейсбук“, че са пострадали, ясно казват, че инциденти в техни обекти не са се случвали. От Областната дирекция на МВР в Бургас посочиха, че не е постъпвал сигнал за такива ситуации. От полицията уточниха, че знаят за разпространяването на подобни информации по Южното Черноморие и ги определиха като слухове. Твърдението, че украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да плащат, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

МО изпраща повиквателни на запасни, няма обявена мобилизация

Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа. Към нея е приложен разказ на получателя ѝ, който е озадачен от получената заповед, въпреки че, по думите му, не е част от редиците на..

публикувано на 04.10.23 в 06:00
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00