Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

Снимка: Pexels/Gustavo Fring

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от твърденията са, че подобни инциденти масово се случват в района на Бургас, по Южното Черноморие.

Твърдение: Украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да плащат

По данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към 05.05.2022 г. общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души, съобщи председателят на агенцията Мариана Тошева. В хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния конфликт в Украйна, допълни тя. Първите украински бежанци пристигнаха в България на 28 февруари и бяха настанени в град Свищов, но потокът от влизащите в България украинци, търсещи закрила, се концентрира основно в района на населените места по Черноморието и в Източна България. 

С увеличаването на броя на украинските граждани по Черноморието и настаняването им в хотели, включително в курорти, се увеличават и слуховете, разпространявани във Facebook за тяхното поведение.

В публикация в социалната мрежа от 27 март се твърди, че украинка е искала да си тръгне от магазин за хранителни стоки по Южното Черноморие с количка, пълна с продукти, без да плати. Касиерката я догонила, жената казала, че е бежанка и няма да плаща. Охраната извикала полиция, за да я накара да плати или да върне стоката. Според потребител, коментирал случая, става дума за инцидент с обект на веригата "Кауфланд" в Ямбол. Потребителят, публикувал първоначалното твърдение, уточнява, че случката е била в магазин на "Лидл" в Царево. Един от потребителите, споделили поста, коментира, че "това не е само там" и украинците "не плащат никъде нищо", но не се посочват конкретни случаи.

Скрийншот от публикация във Фейсбук

Същият текст за украинка, която искала да си тръгне, без да плати, е публикуван на същата дата и от друго лице. То е посочило като местоположение, че е в Австрия.

Два дни по-късно – на 29.03.2022 г. друг потребител пише, че служител на бензиностанция му е разказал, че два пъти автомобили с бежански номера зареждали до горе и не плащали. И двата пъти била викана полиция, но на работещите в бензиностанцията било обяснено, но полицията нищо не може да направи по въпроса.

През април различен потребител пише, че в Приморско украинците нищо не плащат и крадат от магазините.

Скрийншот от публикация във Фейсбук

След това на 3.04.2022 г. „Труд“ публикува статия, която повтаря твърдения, посочени във Facebook, включително и в публикациите, цитирани по-горе. Изданието не посочва конкретни източници с имена, твърди, че информацията се базира на негово проучване, проведено в региона. Статията е озаглавена: „Украинци – гратис на бензиностанциите“. В нея пише, че служителите на бензиностанциите в Бургаско са предупредени да внимават с украинците, защото зареждали и бягали. Посочва се, украинците пазаруват и не искат да плащат.

Текстът от „Труд“ е споделен в групата „Бургас във „Фейсбук“. Освен това е копиран и публикуван в множество сайтове, като някои от тях цитират „Труд“, а други го пускат като собствен материалВ Glasnews.bg статията е озаглавена: „Украинци зареждат бензин и пазаруват, без да си плащат: Бежанци сме, нямаме пари“. На сайта Новини 247 тя вече носи заглавието: „Служителите по бензиностанциите в Бургаско вече са предупредени да внимават“. На сайтовете PressTV, „Пирин прес“, „Български новини“, „1 час“ същата статия вече се казва: „Наглостта на украинските бежанци: Зареждат гориво и бягат, ядат и пият и не плащат“. Текстът остава същият, но заглавието еволюира, като в „Блиц“ то е: „Наглостта на украинските бежанци мина всякакви граници! Това вече е прекалено“. Почти същият текст с леки вариации в заглавието фигурира и в други най-малко 5 сайта.

Какво показва проверката

За да установим дали подобни инциденти са се случвали по Южното Черноморие или на други места в страната, от БНР отправихме запитвания към Областна дирекция на МВР в Бургас, към пет търговски вериги за хранителни и други продукти, както и към шест вериги бензиностанции, т.е. компании, които оперират стотици търговски обекти на територията на страната.

"Не сме имали подобни случаи в нашите магазини", уточниха от "Кауфланд България", чийто магазин в Ямбол е цитиран в поста във Facebook по-горе като място, където украинска бежанка е опитала да си тръгне с количка пълна с продукти, без да плати за тях.


От пресцентъра на "Лидл България" също казаха, че в обектите им не са имали такива инциденти с украински граждани. Магазин на марката в Царево беше посочен в публикациите във Facebook като друго място, където украинска бежанка напълнила количка, не платила и трябвало да бъде спряна от охраната, която повикала полиция, но от компанията изтъкват, че подобни проблеми не са се случвали.

"Не сме се сблъсквали с подобен случай в нашите обекти", заявиха от компанията "Метро Кеш енд Кери България".


"Няма проблемни ситуации с участието на украински бежанци на територията на БИЛЛА магазини в страната", посочиха от търговската верига.


От регионалното представителство на магазини "СВА Болеро", които са популярна верига с няколко търговски обекта в Бургас, информираха, че не са имали такива ситуации в магазините в морския град.

„Няма регистрирани подобни зареждания от украински граждани в мрежата от търговски обекти на Shell в страната“, беше информацията от „Шел България“.

От „НИС Петрол“, които са собственици на верига бензиностанции „Газпром“, писаха, че не разполагат с такава информация“ за зареждане без заплащане на техни бензиностанции на българска територия.

Бензиностанции „Еко“ също заявиха, че не са се срещали с подобни проблеми.

От компания „Петрол“ посочиха, че проверка сред регионалните им мениджъри е показала, че такива инциденти не са случвали при техни бензиностанции в страната.

Представител за връзки с обществеността на компания „ОМВ България“ посочи, че на бензиностанции OMV не са регистрирани проблеми със зареждане без плащане на автомобили на украински бежанци.

Собственикът на бензиностанции „ВМ Петролеум“ Веселин Марешки отговори на въпроса дали е имало случаи украински бежанци да зареждат колите си на негови обекти, без да плащат, с краткото и ясно „Не“ във „Вайбър“.

От Областната дирекция на МВР в Бургас беше посочено, че „не е постъпвал официален сигнал за случаи, в които украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции в района на Бургас, без да плащат, както и да пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да заплатят продуктите“.

Цветелина Рандева, пресаташе на ОДМВР – Бургас, уточни, че „подобни слухове се разпространяват по Южното Черноморие, но към момента няма жалби или сигнали от собственици на търговски обекти или бензиностанции за осъществено подобно противопоказно поведение от страна на украински граждани“.


Заключение

Вериги бензиностанции заявяват, че не са имали никакви проблеми с украински бежанци, нито с техни автомобили, нито със зареждане от тяхна страна без плащане за горивото. Търговски вериги за хранителни и друг вид стоки, включително „Кауфланд“ и „Лидл“, за които има постове във „Фейсбук“, че са пострадали, ясно казват, че инциденти в техни обекти не са се случвали. От Областната дирекция на МВР в Бургас посочиха, че не е постъпвал сигнал за такива ситуации. От полицията уточниха, че знаят за разпространяването на подобни информации по Южното Черноморие и ги определиха като слухове. Твърдението, че украински бежанци зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват в магазини за хранителни стоки, без да плащат, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00