Covid-19 не се причинява от змийска отрова

Снимка: Pixabay

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари. 

Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска отрова.


Видео, разпространявано като "документален филм" с д-р Брайън Ардис – хиропрактик, акупунктурист и медицински изследовател, който твърди за себе си, че е лекувал над 10 000 пациенти от целия свят, стана супер вайръл. Интервюто се води от Стю Питърс. В него Ардис твърди, че Covid-19 е заговор за отравяне на човечеството със змийска отрова. Той е убеден, че новият коронавирус не е респираторен вирус от какъвто и да е вид.

Филмът е разпространен и споделян хиляди пъти, както от български, така и от чуждестранни социални профили и медии, както може да бъде видяно тук и тук.В някои от публикациите се твърди, че "вирус означава отрова, а коронавирус означава "отровата на папата" или "отровата на кралската кобра". "Докторът" казва, че е работил в продължение на месеци върху изследванията си за змийската отрова и връзката ѝ с коронавируса.


В разпространеното видео, което е с продължителност около 50 минути, се казва още, че "змийската отрова с лабораторни модификации е и във ваксините. Скоро ще бъде и във "ваксините" не само за ковид, но и в другите. А даже и в "противоотровите" против змийски ухапвания" (без редакторска намеса).

Твърди се и че "група учени и експерти по микроскопия" вече са заявили защитата си към оповестеното от д-р Брайън Ардис за наличието змийска отрова и във "ваксините". "В неразредените флакони на Pfizer всъщност се откриват органични следи от змийска отрова, а кръвта на инжектираните през цялото време е показвала ехиноцитоза – пряко свързана с отравяне със змийска отрова. Информацията е от д-р Джейн Руби, която казва още, че д-р Ардис и микробиолозите вече са влезли в директна връзка помежду си", се казва в една от публикациите.


Твърдение: Covid-19 е създаден от змийска отрова

Новият коронавирус е изолиран за първи път през януари 2020 г. от китайски учени. На сайта си Световната здравна организация е публикувала информация за откриването на Covid-19.

Първоначално за заболяването е съобщено на 31 декември 2019 г., когато е информиран и Националния офис на СЗО в Китай. "Китайските власти идентифицираха нов тип коронавирус (nCoV), който беше изолиран на 7 януари 2020 г. Бяха проведени лабораторни тестове на всички предполагаеми случаи, идентифицирани чрез активно откриване на случаи и ретроспективен преглед. Други респираторни патогени като грип, инфлуенца по птиците, аденовирус, коронавирус с тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), коронавирус на близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV), бяха изключени като причина." На вируса е дадено име - тежък остър респираторен синдром, коронавирус 2 (SARS-CoV-2), е публикувано на сайта на СЗО.

В своето видео Ардис твърди, че повечето змийски противоотрови са моноклонални антитела или поликлонални антитела, а Covid-19 са протеини от змиите китайски крайт и кралска кобра. Той казва, че заразените с коронавирус всъщност са поели отрова, за която се използват синтезирани пептиди и протеини. Във филма си твърди още, че коронавирусът се разпространява чрез водопровода, а когато "докторът" бил гледал филма "Черният списък" на NBC, в който главният герой е отровен със змийска отрова в напитка, е разбрал начинът на разпространение на коронавируса. 


"Те използват отрова от крайт и отрова от кобра, наричайки я Covid-19, вие я пиете, тя навлиза в мозъчния ви ствол и парализира способността на диафрагмата ви да диша", казва Ардис.

Какво представлява змийската отрова

Екипът за проверка на факти се свърза с херпетолога доц. д-р Георги Попгеоргиев от Природонаучния музей при Българската академия на науките. Той обясни, че змийската отрова е микс от белтъци, полипептиди и ензими, които могат да действат неотоксично и хемолитично. 

При кралската кобра отровата се състои от фитотоксини и невротоксини. Фитотоксините разграждат клетките, а невротоксините действат на нервната система. При китайския крайт отровата е съставена от мощни невротоксини. Двете отрови се различават по действието си, каза доц. Попгеоргиев и уточни, че при ухапване от кралска кобра се засяга централната нервна система на жертвата, което води до силна болка, замъглено зрение, световъртеж, сънливост и парализа. При сериозно отравяне прогресира до сърдечносъдов колапс и жертвата изпада в кома. Това зависи от количеството отрова и големината на жертвата, добави херпетологът.

В отровата на крайта се съдържат пресинаптични и постсинаптични невротоксини, които спират трансфера на информация между невроните. Змията е активна основно нощно време.

Змийската отрова се използва в козметиката и фармацията. На база на змийската отрова се приготвя и серум – антидот, каза доц. д-р Георги Попгеоргиев. По думите му да бъде създаден вирус от змийска отрова е невъзможно, а идеята на ваксината е да ни предпази от самия вирус. "За мен е невероятно да бъде използвана змийска отрова за създаването ѝ", каза той.

В информация от 23 август 2021 г. в официалния портал за заболяването в Р България – coronavirus.bg, се казва, че нито една от одобрените ваксини срещу Covid-19 в Европейския съюз не съдържа животински продукти. В публикацията могат да бъдат видeни всички съставки на ваксините срещу коронавируса.

Заключение


Твърдението, че Covid-19 е създаден от змийска отрова е НЕВЯРНО. В разпространеното видео д-р Брайън Ардис си служи с истински факти за отровата на змиите, от които се възползва, за да внуши, че вирусът и ваксината срещу него са създадени от змийска отрова. Доказано е, че нито една от одобрените ваксини срещу Covid-19 в Европейския съюз не съдържа животински продукти, а всичките им компоненти са обект на постоянен контрол.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00

Няма корица на списание Vogue с Хитлер и Ева Браун

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от..

публикувано на 18.08.22 в 07:00
Лех Валенса

Призовал ли е Лех Валенса към изтребление на руснаци?

Публикация в сайта "Лентата" с автор Мартин Карбовски (може да се прочете тук ) коментира изказване на Лех Валенса - президент на Полша от 1990 до 1995 г. и носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г., който призовал "Русия да бъде депопулирана до 50 милиона човека" от настоящите около 145,5 млн. души (по данни на Росстат към 1 януари 2022..

публикувано на 15.08.22 в 07:00