Covid-19 не се причинява от змийска отрова

Снимка: Pixabay

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари. 

Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска отрова.


Видео, разпространявано като "документален филм" с д-р Брайън Ардис – хиропрактик, акупунктурист и медицински изследовател, който твърди за себе си, че е лекувал над 10 000 пациенти от целия свят, стана супер вайръл. Интервюто се води от Стю Питърс. В него Ардис твърди, че Covid-19 е заговор за отравяне на човечеството със змийска отрова. Той е убеден, че новият коронавирус не е респираторен вирус от какъвто и да е вид.

Филмът е разпространен и споделян хиляди пъти, както от български, така и от чуждестранни социални профили и медии, както може да бъде видяно тук и тук.



В някои от публикациите се твърди, че "вирус означава отрова, а коронавирус означава "отровата на папата" или "отровата на кралската кобра". "Докторът" казва, че е работил в продължение на месеци върху изследванията си за змийската отрова и връзката ѝ с коронавируса.


В разпространеното видео, което е с продължителност около 50 минути, се казва още, че "змийската отрова с лабораторни модификации е и във ваксините. Скоро ще бъде и във "ваксините" не само за ковид, но и в другите. А даже и в "противоотровите" против змийски ухапвания" (без редакторска намеса).

Твърди се и че "група учени и експерти по микроскопия" вече са заявили защитата си към оповестеното от д-р Брайън Ардис за наличието змийска отрова и във "ваксините". "В неразредените флакони на Pfizer всъщност се откриват органични следи от змийска отрова, а кръвта на инжектираните през цялото време е показвала ехиноцитоза – пряко свързана с отравяне със змийска отрова. Информацията е от д-р Джейн Руби, която казва още, че д-р Ардис и микробиолозите вече са влезли в директна връзка помежду си", се казва в една от публикациите.


Твърдение: Covid-19 е създаден от змийска отрова

Новият коронавирус е изолиран за първи път през януари 2020 г. от китайски учени. На сайта си Световната здравна организация е публикувала информация за откриването на Covid-19.

Първоначално за заболяването е съобщено на 31 декември 2019 г., когато е информиран и Националния офис на СЗО в Китай. "Китайските власти идентифицираха нов тип коронавирус (nCoV), който беше изолиран на 7 януари 2020 г. Бяха проведени лабораторни тестове на всички предполагаеми случаи, идентифицирани чрез активно откриване на случаи и ретроспективен преглед. Други респираторни патогени като грип, инфлуенца по птиците, аденовирус, коронавирус с тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), коронавирус на близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV), бяха изключени като причина." На вируса е дадено име - тежък остър респираторен синдром, коронавирус 2 (SARS-CoV-2), е публикувано на сайта на СЗО.

В своето видео Ардис твърди, че повечето змийски противоотрови са моноклонални антитела или поликлонални антитела, а Covid-19 са протеини от змиите китайски крайт и кралска кобра. Той казва, че заразените с коронавирус всъщност са поели отрова, за която се използват синтезирани пептиди и протеини. Във филма си твърди още, че коронавирусът се разпространява чрез водопровода, а когато "докторът" бил гледал филма "Черният списък" на NBC, в който главният герой е отровен със змийска отрова в напитка, е разбрал начинът на разпространение на коронавируса. 


"Те използват отрова от крайт и отрова от кобра, наричайки я Covid-19, вие я пиете, тя навлиза в мозъчния ви ствол и парализира способността на диафрагмата ви да диша", казва Ардис.

Какво представлява змийската отрова

Екипът за проверка на факти се свърза с херпетолога доц. д-р Георги Попгеоргиев от Природонаучния музей при Българската академия на науките. Той обясни, че змийската отрова е микс от белтъци, полипептиди и ензими, които могат да действат неотоксично и хемолитично. 

При кралската кобра отровата се състои от фитотоксини и невротоксини. Фитотоксините разграждат клетките, а невротоксините действат на нервната система. При китайския крайт отровата е съставена от мощни невротоксини. Двете отрови се различават по действието си, каза доц. Попгеоргиев и уточни, че при ухапване от кралска кобра се засяга централната нервна система на жертвата, което води до силна болка, замъглено зрение, световъртеж, сънливост и парализа. При сериозно отравяне прогресира до сърдечносъдов колапс и жертвата изпада в кома. Това зависи от количеството отрова и големината на жертвата, добави херпетологът.

В отровата на крайта се съдържат пресинаптични и постсинаптични невротоксини, които спират трансфера на информация между невроните. Змията е активна основно нощно време.

Змийската отрова се използва в козметиката и фармацията. На база на змийската отрова се приготвя и серум – антидот, каза доц. д-р Георги Попгеоргиев. По думите му да бъде създаден вирус от змийска отрова е невъзможно, а идеята на ваксината е да ни предпази от самия вирус. "За мен е невероятно да бъде използвана змийска отрова за създаването ѝ", каза той.

В информация от 23 август 2021 г. в официалния портал за заболяването в Р България – coronavirus.bg, се казва, че нито една от одобрените ваксини срещу Covid-19 в Европейския съюз не съдържа животински продукти. В публикацията могат да бъдат видeни всички съставки на ваксините срещу коронавируса.

Заключение


Твърдението, че Covid-19 е създаден от змийска отрова е НЕВЯРНО. В разпространеното видео д-р Брайън Ардис си служи с истински факти за отровата на змиите, от които се възползва, за да внуши, че вирусът и ваксината срещу него са създадени от змийска отрова. Доказано е, че нито една от одобрените ваксини срещу Covid-19 в Европейския съюз не съдържа животински продукти, а всичките им компоненти са обект на постоянен контрол.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00