Не е вярно, че Русия напуска СЗО

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус с руския президент Владимир Путин, архив от 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен източник на информацията агенция ТАСС твърди, че Русия заедно с Беларус и Турция, напускат Световната здравна организация, тъй като трите страни били на мнение, че именно СЗО създава пандемии.

Публикацията е споделена в десетки Фейсбук групи, откъдето е пресподелена от потребители още десетки пъти.

Скрийншот от публикацията

Твърдение: Русия излиза от СЗО, която създава пандемии

Проверка показва, че на сайта на ТАСС подобна информация няма. Друга руска информационна агенция - Интерфакс (една от трите водещи руски информационни агенции заедно с ТАСС и РИА Новости), съобщава на 17 май т.г., че в Държавната дума (долната камара на руския парламент) е изпратен списък от руското МВнР със споразумения на Руската федерация с международни организации за разглеждане на денонсирането им. Това съобщава заместник-председателят на Думата Пьотър Толстой, който и по-рано е застъпвал тезата, че Русия трябва да напусне Световната здравна организация, СЗО и ЮНЕСКО (виж тук ).

"Заедно със Съвета на федерацията планираме да ги анализираме и предложим за денонсиране", посочва Толстой.

На следващия ден - 18 май, и ТАСС, и Интерфакс, цитират съобщение на руското МВнР, което съобщава за проведен телефонен разговор между външния министър Сергей Лавров и генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус - може да се прочете тук и тук

В разговора по инициатива на руската страна Лавров е "потвърдил подкрепата на Русия за централната роля на СЗО" и "нашата готовност и в бъдеще активно да участваме в дейността на организацията".

Два дни по-късно - на 20 май, президентът Владимир Путин възлага да се анализират мерките, които страни от Световната търговска организация (СТО) са предприели срещу Русия през тази година. Освен това правителството трябва "да представи предложения за обжалване на такива мерки в рамките на организацията, а също за актуализация на стратегията на участието на Русия в СТО". В президентския указ не се споменава евентуално прекратяване на членството на Русия в СТО.

Достоверна информация за предприети стъпки от страна на Турция и Беларус за напускане на Световната здравна организация. В официалната беларуска агенция "Белта" няма подобна информация. По същия начин липсва и в Анадолската агенция.

Заключение

Твърдението, че Русия напуска Световната здравна организация, "която създава пандемии", е НЕВЯРНО. В Държавната дума е постъпил списък с международни договори, сред които този със СЗО, чието евентуално разтрогване тепърва ще бъде обсъждано. Няма взето никакво официално решение по въпроса. В същото време външният министър Сергей Лавров потвърждава готовността на Русия "и в бъдеще активно да участва в дейността на организацията" (СЗО - б.р.).

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

МО изпраща повиквателни на запасни, няма обявена мобилизация

Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа. Към нея е приложен разказ на получателя ѝ, който е озадачен от получената заповед, въпреки че, по думите му, не е част от редиците на..

публикувано на 04.10.23 в 06:00
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00