Москва пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова качи във Фейсбук профила си кратък видеоклип, за който твърди, че показва български, литовски и латвийски камиони, които изнасят зърно от Украйна. Според описанието, което съпътства публикацията, клипът е заснет по пътя от френския град Ница към границата с Италия. Той е споделен близо 1000 пъти, а коментарите са почти 2000.


Tвърдение: Български камиони са се включили в износ на храна от Украйна, на първо място зърно

Като доказателство говорителят на руското външно министерство публикува видеоклип с лошо качество, изпратен й от нейни познати, за който се твърди, че е заснет по пътя от Ница до границата с Италия.

В публикацията от 18 май 2022 г. говорителят на руското външно министерство пише на руски език: "Току-що ми го изпратиха познати. Така изглежда пътят от Ница до границата с Италия. Солидни камиони. Колоната се простира на 40 километра. Латвийски, литовски, български номера. Какво носят? Храна от Украйна. На първо място зърно. То, според тях, е необходимо на Европа, а не за нещастните бойци от въоръжените сили на Украйна, които бяха изоставени и предадени от всички. И сега няма да има какво да се яде". Каченият видеоклип НЯМА АВТОР И ДАТА НА ЗАСНЕМАНЕ.

Постът на Мария Захарова е отразен и от български медии. Публикацията в Дир.бг е прочетена над 42 хиляди пъти.

Какво се вижда на видеото и може ли посочената от Захарова информация да бъде потвърдена?

43-секундният видеоклип е заснет от движещ се лек автомобил на път, който прилича на магистрала. Виждат се две колони от тежкотоварни камиони вдясно, някои от които са спрели, а други се движат бавно. Автомобилът, от който се снима, също не се движи бързо, а бавно изпреварва камионите. В края на видеото колата спира зад друг автомобил заради образувалата се тапа.

Проверката на фактите обаче не дава никакви доказателства за посочените от Захарова твърдения.

На видеоклипа не се виждат регистрационните номера на тежкотоварните камиони. Те са заснети от разстояние, в движение, и няма как да бъдат разчетени, както и да се определи националността им. Могат да се преброят около 20 тира. На по-голямата част от тях няма надписи или търговски марки с изключение на четири камиона.

На два от тези четири се чете „Antunes Figueiras“, което след проверка отвежда към португалската транспортна фирма „Transportes Antunes Figueiras, S.A.“ и “Tir Iberica”, който пък се свързва с италианска транспортна фирма. Надписите на другите два камиона не могат да бъдат разчетени. 

На много от тировете има надпис “Schmitz”, което е немски производител на полуремаркета, ремаркета и камиони. Също така по нищо не личи заснетите камиони да пренасят храни и в частност зърно от Украйна. Без да се извърши физическа проверка, не може да се установи какво има в ремаркетата.

Не става ясно и каква е българската връзка, тъй като не могат да бъдат ясно различени и идентифицирани български регистрационни табели или имена на български компании, които да са изписани върху камионите. Също така не става категорично ясно и не може да се каже дали камионите са празни, пълни или пък какво е съдържанието на техния товар.

Неясна локация на видеото

Колоната от камиони, според публикацията, “се простира на 40 км“ и са заснети на път, който свързва Ница и границата на Франция с Италия. Липсват обаче всякакви обозначителни табели или надписи, които да подсказват на кой път и в коя държава е снимано видеото.

Географските особености на района също не дават конкретика за мястото. Трилентовите пътища с две платна, разделени с мантинела, и в близост до висока растителност, са характерни за редица държави в Европа.

Справка в “Google maps” показва, че пътят, по който се стига от Ница до Италия, е по автомагистрала “А8“, която обаче в този участък е с по-малка дължина от цитираните в публикацията 40 километра. Според картата разстоянието е точно 33,9 км.

Заключение

Твърдението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че български тирове изнасят храни от Украйна е ПОДВЕЖДАЩО, тъй като не почива на никакви ясни доказателства.

На заснетия видеоклип НЕ СЕ ВИЖДАТ РЕГИСТРАЦИОННИТЕ ТАБЕЛИ НА КАМИОНИТЕ, ПРЕДСТАВЯНИ ЗА БЪЛГАРСКИ, ЛИТОВСКИ И ЛАТВИЙСКИ. Превозните средства нямат отличителни белези, по които може да се съди за националността на собственика им с изключение на два, които са свързани с португалска и италианска транспортна фирма. Твърдението, че видеоклипът е заснет на пътя Ница – Италия, също остава непотвърдено. От видеото не става ясно какъв е товарът в камионите - храна, на първо място зърно, както пише Захарова, както и че този товар идва от Украйна. Авторът на видеото и неговият автор също остават неизвестни.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00