Не е вярно, че само Русия е поздравила България за 24 май

Снимка: Ани Петрова

Популярен пост във Фейсбук, който е споделян и пресподелян стотици пъти, изказва твърдение, че само Русия е поздравила България за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Твърдение: Само Русия е поздравила България за 24 май

Русия, представена от посланика си в страната ни – Елеонора Митрофанова, поздравява България по повод празника с видеопост във Фейсбук (виж по-долу).

Но проверка показва, че Киев, отново чрез посолството си в София, също публикува във Фейсбук поздравление за празника, който Украйна също отбелязва.

Видеопоздрав по случай 24 май отправя във Фейсбук и посланичката на САЩ Херо Мустафа в компанията на българска учителка.

Посолството на Германия също поздравява българите с пост във Фейсбук.

Посолството на Великобритания също:

А също и това на Швейцария:

Поздрав за празника публикува в социалните мрежи и Бюрото на Европейския парламент у нас.


А също и представителството на Европейската комисия:

Заключение

Твърдението, че само Русия е поздравила България за 24 май е НЕВЯРНО. Сред отправилите поздрав в социалните мрежи са много други държави, сред които Украйна и САЩ, а също и представителствата на евроинституциите у нас.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти: