Фалшиво социологическо проучване вдига двойно одобрението за "Възраждане"

4
Снимка: Pixabay

Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо допитване сред 5000 българи за електоралните им нагласи.

Като източник на данните в "анкетата" в публикуваната графика е посочен "БНМ Рисърч груп". А датата е "05.2022".

Твърдение: Социологическо проучване пренарежда коренно политическия пейзаж в България

Резултатите поставят на първо място ГЕРБ-СДС с 21,2%, на второ място "Възраждане" с 18,4%. Трети са "Продължаваме промяната" с 15,7%, а като четвърта политическа сила се нарежда ДПС с 11,3 на сто. Следват БСП 8,9% и новата формация "Български възход" с 5,6%. Едва след тях се нареждат "Има такъв народ" – 4,9% и "Демократична България - 4%.

Резултатите от предполагаемата анкета имат една основна разлика със скорошни социологически допитвания на "Алфа рисърч" и "Тренд" (виж графиките по-долу) и тя е, че резултатът на "Възраждане" е около двойно по-висок, поне според данните на "БНМ Рисърч груп".Постът с "проучването" на БНМ не е от личен профил, а от Фейсбук страница, на която е посочено, че е свързана с "Възраждане" – публикуван е линк към уебсайта на партията. На официалната интернет страница на партията обаче няма абсолютно никаква информация за подобна социологическа анкета, нито за "БНМ Рисърч груп".

Справка в интернет не откри никакви следи от съществуването на предполагаемата социологическа агенция.

Пред БНР Боряна Димитрова, управител на социологическата агенция "Алфа рисърч", заяви, че никога не е чувала за "БНМ Рисърч груп", въпреки че "имената в бранша не са много".

"Не ни е известно да има подобна работеща агенция. Това, което прави впечатление в графиката, чисто професионално, е нереалистично високият брой интервюта - 5000. Никой не работи с такива извадки. Обикновено този "трик" се използва, за да се внушава достоверност", каза още Димитрова. 

Заключение

Данните в публикуваната във Фейсбук "анкета" на "БНМ Рисърч груп" са НЕДОСТОВЕРНИ. В интернет пространството няма и следа от подобна социологическа агенция, а две скорошни проучвания дават сходни едно с други, но различни от тези на "БНМ" резултати. От бранша също не са чували никога за социологическа агенция "БНМ Рисърч груп". 

------------------

Партия "Възраждане" реагира на публикацията като поиска право на отговор.

Въпреки че според чл. 18, ал.1 от Закон за радиото и телевизията правото на отговор не се отнася за публикации в сайта на БНР, поместваме позицията на партията, в която се казва: 

"Възраждане" няма практика да работи със социологически агенции и не плаща за социологически проучвания.

"Възраждане" не създава фалшиви новини и не разпространява фалшиви новини.

"Възраждане" разполага с професионални инструменти в платформите Фейсбук и Инстаграм. Те са верифицирани и успешно преминали процес на проверка и акредитация в платформите на двете мрежи. Информацията за фалшивото социологическо проучване не е излязла от наша официална страница във Фейсбук или Инстаграм.

Разполагаме с база данни на всички публикации от създаването на официалните канали на "Възраждане" в двете платформи, име на публикация, ID, текст."

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00

Няма корица на списание Vogue с Хитлер и Ева Браун

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от..

публикувано на 18.08.22 в 07:00
Лех Валенса

Призовал ли е Лех Валенса към изтребление на руснаци?

Публикация в сайта "Лентата" с автор Мартин Карбовски (може да се прочете тук ) коментира изказване на Лех Валенса - президент на Полша от 1990 до 1995 г. и носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г., който призовал "Русия да бъде депопулирана до 50 милиона човека" от настоящите около 145,5 млн. души (по данни на Росстат към 1 януари 2022..

публикувано на 15.08.22 в 07:00