Фалшиво социологическо проучване вдига двойно одобрението за "Възраждане"

4
Снимка: Pixabay

Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо допитване сред 5000 българи за електоралните им нагласи.

Като източник на данните в "анкетата" в публикуваната графика е посочен "БНМ Рисърч груп". А датата е "05.2022".

Твърдение: Социологическо проучване пренарежда коренно политическия пейзаж в България

Резултатите поставят на първо място ГЕРБ-СДС с 21,2%, на второ място "Възраждане" с 18,4%. Трети са "Продължаваме промяната" с 15,7%, а като четвърта политическа сила се нарежда ДПС с 11,3 на сто. Следват БСП 8,9% и новата формация "Български възход" с 5,6%. Едва след тях се нареждат "Има такъв народ" – 4,9% и "Демократична България - 4%.

Резултатите от предполагаемата анкета имат една основна разлика със скорошни социологически допитвания на "Алфа рисърч" и "Тренд" (виж графиките по-долу) и тя е, че резултатът на "Възраждане" е около двойно по-висок, поне според данните на "БНМ Рисърч груп".Постът с "проучването" на БНМ не е от личен профил, а от Фейсбук страница, на която е посочено, че е свързана с "Възраждане" – публикуван е линк към уебсайта на партията. На официалната интернет страница на партията обаче няма абсолютно никаква информация за подобна социологическа анкета, нито за "БНМ Рисърч груп".

Справка в интернет не откри никакви следи от съществуването на предполагаемата социологическа агенция.

Пред БНР Боряна Димитрова, управител на социологическата агенция "Алфа рисърч", заяви, че никога не е чувала за "БНМ Рисърч груп", въпреки че "имената в бранша не са много".

"Не ни е известно да има подобна работеща агенция. Това, което прави впечатление в графиката, чисто професионално, е нереалистично високият брой интервюта - 5000. Никой не работи с такива извадки. Обикновено този "трик" се използва, за да се внушава достоверност", каза още Димитрова. 

Заключение

Данните в публикуваната във Фейсбук "анкета" на "БНМ Рисърч груп" са НЕДОСТОВЕРНИ. В интернет пространството няма и следа от подобна социологическа агенция, а две скорошни проучвания дават сходни едно с други, но различни от тези на "БНМ" резултати. От бранша също не са чували никога за социологическа агенция "БНМ Рисърч груп". 

------------------

Партия "Възраждане" реагира на публикацията като поиска право на отговор.

Въпреки че според чл. 18, ал.1 от Закон за радиото и телевизията правото на отговор не се отнася за публикации в сайта на БНР, поместваме позицията на партията, в която се казва: 

"Възраждане" няма практика да работи със социологически агенции и не плаща за социологически проучвания.

"Възраждане" не създава фалшиви новини и не разпространява фалшиви новини.

"Възраждане" разполага с професионални инструменти в платформите Фейсбук и Инстаграм. Те са верифицирани и успешно преминали процес на проверка и акредитация в платформите на двете мрежи. Информацията за фалшивото социологическо проучване не е излязла от наша официална страница във Фейсбук или Инстаграм.

Разполагаме с база данни на всички публикации от създаването на официалните канали на "Възраждане" в двете платформи, име на публикация, ID, текст."

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не, ЕС не разрешава добавка от човешка коса в хляба

От началото на март т.г. във Facebook широко се разпространява твърдение за наличие  в хляба  на аминокиселината L-цистеин, която се произвежда от животински и човешки източници - пера и коса. Към 20 март публикацията е споделена над 1300 пъти.    Към поста е прикачен скрийншот от заглавието на  статия , което твърди, че "Не само буболечки, рога,..

публикувано на 29.03.23 в 06:00

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето (виж тук , тук и тук ). Един от сайтовете цитира  като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the..

публикувано на 27.03.23 в 06:00

Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 06:00

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00