В Индия няма 26 училища, кръстени на Г. С. Раковски

Снимка: БГНЕС, архив

Една малка, родолюбива публикация за Георги Сава Раковски във Фейсбук събра над 4 хиляди споделяния.


Твърдения: В Индия има 26 училища, кръстени на Раковски; Верди му е посветил опера, която през 1962 г. дирижирал пред българина и Гарибалди; Раковски е ходил в Тибет и Сеул

Макар и Раковски действително да е бил далеч от "просто овчарче" и би могъл да се окачестви като духовен колос, той не е ходил нито в Сеул, нито в Тибет, категоричен е историкът акад. Георги Марков, до когото БНР се допита.

Оказва се, че и другите части от публикацията не са истина.

Според акад. Марков великият българин не е стъпвал в Милано, не е познавал Гарибалди, а Джузепе Верди няма опера за живота му.

"Това е измислица", коментира акад. Георги Марков.

"Той изобщо не е стъпвал в Милано. Той е бил в Марсилия. След като го подгонват турците, се укрива там. Раковски е френскоезичен. Не е знаел италиански. Хубаво измислено е, обаче нито е познавал Гарибалди лично, знаете кои са Гарибалдистите – капитан Петко войвода, Димитър Общи, те са около 30 човека."

Очевидно в архивите на композитора не съществува такава мистериозна опера. Оперите, писани от Верди около въпросната 1862 г., са само две – "Бал с маски" (1859, в три действия) и „Силата на съдбата“ (4 действия).

Директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов изказа съмнение в съществуването на такава опера, но все пак обеща екипът му да извърши проверка в архивите на Ла Скала дали през 1862 г. е имало такъв спектакъл.

Твърдението, че в Индия има 26 училища, носещи името на Раковски, звучи достоверно. Известен е огромният интерес на Раковски към индийската култура. Той смята, че тя е люлката на всички цивилизации и дори се опитва да докаже, че българите произхождаме оттам. Прави сравнителен анализ на топонимите, в който открива сходства с имената на местности в Индия и България. Сравнява и някои народни обичаи, които са удивително сходни. Научава санскрит и превежда част от древния епос "Рамаяна".

През 1857 г. публикува във вестника си поредица от репортажи за борбата на индийския народ срещу потисническата монархия. Разказва за зверствата на британските войници, които връзвали по четирима индийци пред устата на топовете, след което ги взривявали, като останките им се разпилявали и смесвали, така че близките им да не могат да ги съберат. Този разказ потриса международната общественост. Той пише че Индия трябва да принадлежи на индийския народ, а не на Англия. С тези си публикации Раковски наистина има заслуги в борбата на Индия с Британския колониализъм.

Със сигурност има едно училище, кръстено на него. То се намира в Ню Делхи и беше посетено от Цецка Цачева през ноември 2011 г. Учебното заведение получило името на българския възрожденец през 1998 г. с решение на правителството на Индия, се посочва в съобщение на пресцентъра на Народното събрание.

По данни от 2020 г. в Индия има 1 494 052 държавни и частни училища, според сайта allschoolsinindia.in. БНР проведе проверка поотделно в списъците на всичките 28 щата и 8 съюзнически територии в сайта schools.org.in показа, че освен въпросното училище в Ню Делхи, няма друго учебно заведение, кръстено на Раковски.

Заключение

Твърдението, в Индия има 26 училища в Индия, които са кръстени на Георги Стойков Раковски, е НЕВЯРНО, тъй като проверката показа, че има само едно такова училище. НЕВЕРНИ са и тезите, че възрожденецът е ходил в Сеул или Тибет, както и че е бил приятел с Гарибалди и е ходил на на опера в Ла Скала, защото няма доказателства и данни в подкрепа на тези твърдения, които академик Георги Марков също опроверга. Малко вероятно е Джузепе Верди да е написал неизвестна опера за живота на Раковски.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

МО изпраща повиквателни на запасни, няма обявена мобилизация

Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа. Към нея е приложен разказ на получателя ѝ, който е озадачен от получената заповед, въпреки че, по думите му, не е част от редиците на..

публикувано на 04.10.23 в 06:00
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00