В Индия няма 26 училища, кръстени на Г. С. Раковски

Снимка: БГНЕС, архив

Една малка, родолюбива публикация за Георги Сава Раковски във Фейсбук събра над 4 хиляди споделяния.


Твърдения: В Индия има 26 училища, кръстени на Раковски; Верди му е посветил опера, която през 1962 г. дирижирал пред българина и Гарибалди; Раковски е ходил в Тибет и Сеул

Макар и Раковски действително да е бил далеч от "просто овчарче" и би могъл да се окачестви като духовен колос, той не е ходил нито в Сеул, нито в Тибет, категоричен е историкът акад. Георги Марков, до когото БНР се допита.

Оказва се, че и другите части от публикацията не са истина.

Според акад. Марков великият българин не е стъпвал в Милано, не е познавал Гарибалди, а Джузепе Верди няма опера за живота му.

"Това е измислица", коментира акад. Георги Марков.

"Той изобщо не е стъпвал в Милано. Той е бил в Марсилия. След като го подгонват турците, се укрива там. Раковски е френскоезичен. Не е знаел италиански. Хубаво измислено е, обаче нито е познавал Гарибалди лично, знаете кои са Гарибалдистите – капитан Петко войвода, Димитър Общи, те са около 30 човека."

Очевидно в архивите на композитора не съществува такава мистериозна опера. Оперите, писани от Верди около въпросната 1862 г., са само две – "Бал с маски" (1859, в три действия) и „Силата на съдбата“ (4 действия).

Директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов изказа съмнение в съществуването на такава опера, но все пак обеща екипът му да извърши проверка в архивите на Ла Скала дали през 1862 г. е имало такъв спектакъл.

Твърдението, че в Индия има 26 училища, носещи името на Раковски, звучи достоверно. Известен е огромният интерес на Раковски към индийската култура. Той смята, че тя е люлката на всички цивилизации и дори се опитва да докаже, че българите произхождаме оттам. Прави сравнителен анализ на топонимите, в който открива сходства с имената на местности в Индия и България. Сравнява и някои народни обичаи, които са удивително сходни. Научава санскрит и превежда част от древния епос "Рамаяна".

През 1857 г. публикува във вестника си поредица от репортажи за борбата на индийския народ срещу потисническата монархия. Разказва за зверствата на британските войници, които връзвали по четирима индийци пред устата на топовете, след което ги взривявали, като останките им се разпилявали и смесвали, така че близките им да не могат да ги съберат. Този разказ потриса международната общественост. Той пише че Индия трябва да принадлежи на индийския народ, а не на Англия. С тези си публикации Раковски наистина има заслуги в борбата на Индия с Британския колониализъм.

Със сигурност има едно училище, кръстено на него. То се намира в Ню Делхи и беше посетено от Цецка Цачева през ноември 2011 г. Учебното заведение получило името на българския възрожденец през 1998 г. с решение на правителството на Индия, се посочва в съобщение на пресцентъра на Народното събрание.

По данни от 2020 г. в Индия има 1 494 052 държавни и частни училища, според сайта allschoolsinindia.in. БНР проведе проверка поотделно в списъците на всичките 28 щата и 8 съюзнически територии в сайта schools.org.in показа, че освен въпросното училище в Ню Делхи, няма друго учебно заведение, кръстено на Раковски.

Заключение

Твърдението, в Индия има 26 училища в Индия, които са кръстени на Георги Стойков Раковски, е НЕВЯРНО, тъй като проверката показа, че има само едно такова училище. НЕВЕРНИ са и тезите, че възрожденецът е ходил в Сеул или Тибет, както и че е бил приятел с Гарибалди и е ходил на на опера в Ла Скала, защото няма доказателства и данни в подкрепа на тези твърдения, които академик Георги Марков също опроверга. Малко вероятно е Джузепе Верди да е написал неизвестна опера за живота на Раковски.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00