В Индия няма 26 училища, кръстени на Г. С. Раковски

Снимка: БГНЕС, архив

Една малка, родолюбива публикация за Георги Сава Раковски във Фейсбук събра над 4 хиляди споделяния.


Твърдения: В Индия има 26 училища, кръстени на Раковски; Верди му е посветил опера, която през 1962 г. дирижирал пред българина и Гарибалди; Раковски е ходил в Тибет и Сеул

Макар и Раковски действително да е бил далеч от "просто овчарче" и би могъл да се окачестви като духовен колос, той не е ходил нито в Сеул, нито в Тибет, категоричен е историкът акад. Георги Марков, до когото БНР се допита.

Оказва се, че и другите части от публикацията не са истина.

Според акад. Марков великият българин не е стъпвал в Милано, не е познавал Гарибалди, а Джузепе Верди няма опера за живота му.

"Това е измислица", коментира акад. Георги Марков.

"Той изобщо не е стъпвал в Милано. Той е бил в Марсилия. След като го подгонват турците, се укрива там. Раковски е френскоезичен. Не е знаел италиански. Хубаво измислено е, обаче нито е познавал Гарибалди лично, знаете кои са Гарибалдистите – капитан Петко войвода, Димитър Общи, те са около 30 човека."

Очевидно в архивите на композитора не съществува такава мистериозна опера. Оперите, писани от Верди около въпросната 1862 г., са само две – "Бал с маски" (1859, в три действия) и „Силата на съдбата“ (4 действия).

Директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов изказа съмнение в съществуването на такава опера, но все пак обеща екипът му да извърши проверка в архивите на Ла Скала дали през 1862 г. е имало такъв спектакъл.

Твърдението, че в Индия има 26 училища, носещи името на Раковски, звучи достоверно. Известен е огромният интерес на Раковски към индийската култура. Той смята, че тя е люлката на всички цивилизации и дори се опитва да докаже, че българите произхождаме оттам. Прави сравнителен анализ на топонимите, в който открива сходства с имената на местности в Индия и България. Сравнява и някои народни обичаи, които са удивително сходни. Научава санскрит и превежда част от древния епос "Рамаяна".

През 1857 г. публикува във вестника си поредица от репортажи за борбата на индийския народ срещу потисническата монархия. Разказва за зверствата на британските войници, които връзвали по четирима индийци пред устата на топовете, след което ги взривявали, като останките им се разпилявали и смесвали, така че близките им да не могат да ги съберат. Този разказ потриса международната общественост. Той пише че Индия трябва да принадлежи на индийския народ, а не на Англия. С тези си публикации Раковски наистина има заслуги в борбата на Индия с Британския колониализъм.

Със сигурност има едно училище, кръстено на него. То се намира в Ню Делхи и беше посетено от Цецка Цачева през ноември 2011 г. Учебното заведение получило името на българския възрожденец през 1998 г. с решение на правителството на Индия, се посочва в съобщение на пресцентъра на Народното събрание.

По данни от 2020 г. в Индия има 1 494 052 държавни и частни училища, според сайта allschoolsinindia.in. БНР проведе проверка поотделно в списъците на всичките 28 щата и 8 съюзнически територии в сайта schools.org.in показа, че освен въпросното училище в Ню Делхи, няма друго учебно заведение, кръстено на Раковски.

Заключение

Твърдението, в Индия има 26 училища в Индия, които са кръстени на Георги Стойков Раковски, е НЕВЯРНО, тъй като проверката показа, че има само едно такова училище. НЕВЕРНИ са и тезите, че възрожденецът е ходил в Сеул или Тибет, както и че е бил приятел с Гарибалди и е ходил на на опера в Ла Скала, защото няма доказателства и данни в подкрепа на тези твърдения, които академик Георги Марков също опроверга. Малко вероятно е Джузепе Верди да е написал неизвестна опера за живота на Раковски.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не, ЕС не разрешава добавка от човешка коса в хляба

От началото на март т.г. във Facebook широко се разпространява твърдение за наличие  в хляба  на аминокиселината L-цистеин, която се произвежда от животински и човешки източници - пера и коса. Към 20 март публикацията е споделена над 1300 пъти.    Към поста е прикачен скрийншот от заглавието на  статия , което твърди, че "Не само буболечки, рога,..

публикувано на 29.03.23 в 06:00

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето (виж тук , тук и тук ). Един от сайтовете цитира  като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the..

публикувано на 27.03.23 в 06:00

Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 06:00

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00