Наистина ли Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Две инициативи, свързани с образа на украинския президент Володимир Зеленски, станаха повод за разпространение на манипулативни твърдения в социалните мрежи.

Твърдения: Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка

Такава например е информацията, че в САЩ е пусната монета с лика на Зеленски. Не са малко коментарите и публикациите, в които потребители на Facebook смятат, че монетата в чест на държавния глава е официално пусната от Белия дом.


Всъщност монетата се издава от магазина за подаръци и сувенири White House Gift Shop, който, въпреки името си, към днешна дата не е обвързан официално с Белия дом като институция. От информация в сайта на магазина става ясно, че той е основан през 40-те години на миналия век, когато е имал за цел да осигурява цветя на семействата на загинали полицаи от Белия дом и подаръци на пенсиониращи се офицери. По време на администрацията на Байдън магазинът е приватизиран.

По информация на Асошиейтед прес магазинът се е намирал във Вашингтон, но сега се управлява онлайн с дистрибуторски център в Рочестър, Мичиган. Данни на Службата за патенти и търговски марки на САЩ показват още, че White House Gift Shop е запазена марка на компанията от Пенсилвания Giannini Strategic Enterprises.

На лицевата страна на монетата е изобразен Володимир Зеленски. На гърба има карта на Украйна в признатите й граници, които включват Крим и Донбас. Цената е 100 долара. Приемат се предварителни поръчки, а доставките започват на 15 юни.

Магазинът за сувенири продава и монета, посветена на обръщението на президента на Украйна пред Конгреса на САЩ на 16 март 2022 г. Монета е с изображението на президентите Володимир Зеленски и Джо Байдън, както и момента на речта на Зеленски в Конгреса. 

Всички приходи от продажбите ще бъдат преведени на американския клон на Международния комитет на Червения кръст за хуманитарна помощ на Киев.

А иначе Историческата асоциация на Белия дом управлява два магазина, един от които в Центъра за посетители на Белия дом. Магазините не продават монети с образа на Зеленски.


В социалните мрежи циркулира информация и за издадена марка от Полските пощи с лика на украинския президент


Истината е, че марките съществуват, но те не са издадени официално от Полската пощенска служба, потвърди за Ройтерс неин говорител. Става дума за услуга в уебсайта на пощенската служба, чрез която всеки може да създаде, персонализира и поръча своя пощенска марка.

„Марката с образа на президента Володимир Зеленски е поръчана от клиент чрез услугата „Моята марка“, уточняват от Полските пощи. Опровержение за издаване на такива официални марки е публикувано от службите и в Туитър.

Оказва се, че създателят на пощенската марка е общинският съветник от Краков Лукаш Вантух. На 11 май той обявява във Facebook, че е създал и поръчал марките, като средствата от продажбата им дава за хуманитарна помощ за Украйна. Отпечатани са само 99 листа с по 9 марки. В края на май Вантух предлага и марки в жълт цвят с лика на Зеленски.

Заключение

Информациите за монети и пощенски марки с лика на украинския президент Володимир Зеленски отговарят на истината, но често в социалните мрежи се възприемат погрешно. Но нито Белият дом - както наричат президентската институция в САЩ, нито Полските пощи издават официално артикули с лика на Зеленски. Следователно твърденията, че Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка, са ПОДВЕЖДАЩИ. Защото в случая с монетата става дума за частен магазин, използващ името "Белият дом", а при пощенските марки става дума за услуга, от която се е възползвало частно лице, при която Полските пощи играят ролята на печатница, а не за официалното им издаване и пускане на пазара.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Платена публикация ли е интервюто на Кирил Петков за "Таймс"?

Публикации в онлайн медии твърдят, че неотдавнашното интервю на премиера в оставка Кирил Петков за британския вестник "Таймс" е платена публикация. "Интервюто на Петков пред "Таймс" е платена публикация, кой я платил?", "Платено ли е интервюто на Кирил Петков пред "The Times" и кой е дал парите?" са заглавията на въпросните публикации (може..

публикувано на 08.08.22 в 07:00

Наистина ли в горещото време с маска се разболяваме по-бързо?

С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото разпространение на заразата в поредната вълна се породиха нови конспиративни теории или се събудиха стари. В публикация , разпространена в различни Фейсбук групи, се цитира проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН да..

публикувано на 04.08.22 в 07:00

Ваксините срещу коронавирус не причиняват маймунска шарка

С разпространяването на случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа се появиха конспиративни теории, които твърдят, че има връзка между заразяването с нея и ваксините срещу Covid-19. Според редица постове на потребители в Telegram, Twitter, Facebook, 4Chan, Instagram и TikTok ваксините на различните производители отслабват имунната система..

публикувано на 01.08.22 в 07:00
Мики Рурк носи тениска с лика на Владимир Путин, но през август 2014 г. в Москва, когато имаше друго отношение към президента на Русия.

Не е вярно, че Мики Рурк се появява в тв интервю с фланелка с лика на Путин

Публикация в социалните мрежи, която е копирана и в различни  сайтове , като този тук и тук се твърди, че на 12 юли 2022 г, в телевизионно интервю, излъчено във Великобритания, холивудският актьор Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин. В статиите пише, че актьорът е наречен "агент на Путин", но "на него му е все едно..

публикувано на 29.07.22 в 07:00
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Няма данни Шойгу, ген. Кирилов и Кирил Петков да са говорили за биолаборатории в България

Темата за наличието на тайни биолаборатории, контролирани от СЗО или САЩ, или и двете, продължава да циркулира под различни форми в социалните мрежи.  В едни от последните публикации по темата се цитират руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор..

публикувано на 26.07.22 в 07:00

Вярно ли е, че средният коефициент на интелигентност на българите е на ръба на дебилността

Един текст за коефициента на интелигентност на българите (IQ) обиколи социалните мрежи и предизвика стотици коментари и споделяния. Става въпрос за това, че ние, българите, не сме сред най-интелигентните на света, а дори напротив – IQ-то ни е притеснително ниско. Ето и онази част от публикацията, в която се цитират цифри: "Ако има някаква..

публикувано на 22.07.22 в 07:00

Присвояват ли си Кирил Петков и баща му части от Черноморието?

От години родното Черноморие е арена на ожесточени борби на хора с различни интереси. От едната страна са инвеститорите, които търсят всяко свободно кътче земя за застрояване, а от другата – екологичните организации, гражданите, които искат да запазят крайбрежието и биоразнообразието му. Напрежението често се подклажда от разпространяването на неверни..

публикувано на 18.07.22 в 07:05

Снимка от "селско въстание" в Нидерландия е отпреди 3 години

„Селско въстание от невиждан мащаб с над 30 000 души в Нидерландия бива посрещнато с бронетранспортьори от правителството. Европа ще се събуди, неизбежно е.“ Това съобщение, публикувано от български профил във фейсбук на 5 юли и споделено от над 500 души, е илюстрирано със снимка на безчет фермери, блокирали с тракторите си магистрала в..

публикувано на 12.07.22 в 07:05

Незаконно ли е отзоваването на 70 руски дипломати от страната ни?

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че отзовава 70 руски дипломати от страната ни . Причината – службите ни са ги идентифицирали като хора, които са работили срещу интересите на България. Темата измести останалите проблеми в държавата и зае челна позиция във всички медии. В част от тях се появиха и заглавия, че гоненето на..

публикувано на 07.07.22 в 07:00

Наистина ли 25 юни е Ден на славянското единство?

Публикации във Фейсбук групи и в новинарски уебсайтове на български и руски език твърдят, че 25 юни е Ден на славянското единство (День дружбы и единения славян).  "Всяка година на днешната дата славяните по целия свят - а това са над 500 милиона души, отбелязват Деня на славянската дружба и единение. Този празник е мост на духовната близост..

публикувано на 05.07.22 в 07:00