Наистина ли Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Две инициативи, свързани с образа на украинския президент Володимир Зеленски, станаха повод за разпространение на манипулативни твърдения в социалните мрежи.

Твърдения: Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка

Такава например е информацията, че в САЩ е пусната монета с лика на Зеленски. Не са малко коментарите и публикациите, в които потребители на Facebook смятат, че монетата в чест на държавния глава е официално пусната от Белия дом.


Всъщност монетата се издава от магазина за подаръци и сувенири White House Gift Shop, който, въпреки името си, към днешна дата не е обвързан официално с Белия дом като институция. От информация в сайта на магазина става ясно, че той е основан през 40-те години на миналия век, когато е имал за цел да осигурява цветя на семействата на загинали полицаи от Белия дом и подаръци на пенсиониращи се офицери. По време на администрацията на Байдън магазинът е приватизиран.

По информация на Асошиейтед прес магазинът се е намирал във Вашингтон, но сега се управлява онлайн с дистрибуторски център в Рочестър, Мичиган. Данни на Службата за патенти и търговски марки на САЩ показват още, че White House Gift Shop е запазена марка на компанията от Пенсилвания Giannini Strategic Enterprises.

На лицевата страна на монетата е изобразен Володимир Зеленски. На гърба има карта на Украйна в признатите й граници, които включват Крим и Донбас. Цената е 100 долара. Приемат се предварителни поръчки, а доставките започват на 15 юни.

Магазинът за сувенири продава и монета, посветена на обръщението на президента на Украйна пред Конгреса на САЩ на 16 март 2022 г. Монета е с изображението на президентите Володимир Зеленски и Джо Байдън, както и момента на речта на Зеленски в Конгреса. 

Всички приходи от продажбите ще бъдат преведени на американския клон на Международния комитет на Червения кръст за хуманитарна помощ на Киев.

А иначе Историческата асоциация на Белия дом управлява два магазина, един от които в Центъра за посетители на Белия дом. Магазините не продават монети с образа на Зеленски.


В социалните мрежи циркулира информация и за издадена марка от Полските пощи с лика на украинския президент


Истината е, че марките съществуват, но те не са издадени официално от Полската пощенска служба, потвърди за Ройтерс неин говорител. Става дума за услуга в уебсайта на пощенската служба, чрез която всеки може да създаде, персонализира и поръча своя пощенска марка.

„Марката с образа на президента Володимир Зеленски е поръчана от клиент чрез услугата „Моята марка“, уточняват от Полските пощи. Опровержение за издаване на такива официални марки е публикувано от службите и в Туитър.

Оказва се, че създателят на пощенската марка е общинският съветник от Краков Лукаш Вантух. На 11 май той обявява във Facebook, че е създал и поръчал марките, като средствата от продажбата им дава за хуманитарна помощ за Украйна. Отпечатани са само 99 листа с по 9 марки. В края на май Вантух предлага и марки в жълт цвят с лика на Зеленски.

Заключение

Информациите за монети и пощенски марки с лика на украинския президент Володимир Зеленски отговарят на истината, но често в социалните мрежи се възприемат погрешно. Но нито Белият дом - както наричат президентската институция в САЩ, нито Полските пощи издават официално артикули с лика на Зеленски. Следователно твърденията, че Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка, са ПОДВЕЖДАЩИ. Защото в случая с монетата става дума за частен магазин, използващ името "Белият дом", а при пощенските марки става дума за услуга, от която се е възползвало частно лице, при която Полските пощи играят ролята на печатница, а не за официалното им издаване и пускане на пазара.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дизайн на монетата: Friziodesign.it

Не е вярно, че БНБ предлага "стъпкан лъв" в дизайна на евромонетите

Фалшива новина разбуни духовете във Фейсбук в последната седмица - в социалната мрежа и няколко сайта се появи недействителен идеен проект на бъдещата българска монета от 2 евро. Изображението представлява гръб на монета, на която има войн на кон, а под копитата му - паднал лъв.  Изображението (горе) бе представено като предложение на Българската..

публикувано на 07.02.23 в 06:00

Ще има ли банкнота с лика на Меси в Аржентина?

През декември 2022 г. редица български медии твърдят, че Лионел Меси ще се появи на нова специална аржентинска банкнота. BTV Спорт съобщава на сайта и на профила си във Фейсбук, че "Банка слага лика на Меси на банкнота от 1000 песо", с което държавата иска да му се отплати за радостта от титлата на Световното първенство по футбол в Катар. В статията..

публикувано на 04.02.23 в 06:00

Тази снимка не е на украинче на име Марк

В публикация във Фейсбук се твърди, че момчето от снимката е 8-годишният Марк от Украйна, като внушението е, че външният му вид е резултат от войната в Украйна. Снимката е споделена от стотици потребители с един и същ текст, който гласи: „Украинчето Марк е само на 8 г! "Не ме е страх да умра! Аз съм много послушен и помагам на мама и знам, че ако..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че знак върху храните предупреждава за опасност от промяна на пола на мъжете?

В публикация, споделена хиляди пъти от потребители във Фейсбук, се твърди, че веществото Атразин, превръща младите мъже в жени. Само един от постовете е споделен над 1600 пъти и в него пише: „Не купувайте храните на които има логото на Rainforest Alliance. Атразин е хербицид и се използва усилено при отглеждането на какао и кафе. Точно по тая причина..

публикувано на 31.01.23 в 06:00
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00