Подкрепял ли е Румен Радев тест за инфантилност на депутатите?

Президентът Румен Радев говори пред журналисти
Снимка: БГНЕС, архив

Информационни сайтове цитират изказване на президента Румен Радев за поведението на народните представители и показания среден пръст от депутата Христо Петров - Ицо Хазарта.

Твърдение: Радев е казал, че има резон нapoднитe пpeдcтaвитeли дa бъдaт пoдлaгaни нa тecт зa инфaнтилнocт 

Статиите с това твърдение се откриват в групи във Facebook (виж по-долу).


Информациите за президента Румен Радев са разпространени на 3 и 4 юни. 

На 3 юни той участва в откриване и освещаване на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия под връх Тумба в Беласица. 

След церемонията Радев отговаря на журналистически въпроси, свързани с актуализацията на държавния бюджет, антикризисните мерки, протеста на полицаите и надзирателите, както и показания среден пръст в Народното събрание. 

Коментарът на Радев за случая е следният:

"Нашият парламент се е нагледал на какво ли не. Тук не става въпрос за средни пръсти. Става въпрос за цялостно поведение и отношение вътре в парламента. Нашите народни представители не трябва да забравят, че с всичките си действия, с начина, по който изглеждат, с начина, по който говорят, те изразяват отношението си към българските граждани".

Видео, излъчвано на живо, е публикувано и в страницата на "По света и у нас" във Facebook

Няма информация за друго изказване на президента, в което да е изразил цитираните в сайтовете твърдения.

Един от тях уточнява в края на статиите си, че не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ. "Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна", посочват от сайта.

Заключение

Думите на президента Румен Радев, разпространени в информационни сайтове, че е подкрепил тест за инфантилност на депутатите, не отговарят на истината. Цитираното твърдение е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Губи ли България суверенитет, ако приеме еврото?

В своя публикация в социалната мрежа Фейсбук депутатът от политическа партия "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че "приемането на еврото ще прехвърли всички монетарни политики от БНБ към Европейската централна банка, с което ще загубим възможността да управляваме собствените си пари".  В поста от 07.06.2022 г. политикът допълва, че става дума за това..

публикувано на 28.06.22 в 07:00
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Наистина ли Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка

Две инициативи, свързани с образа на украинския президент Володимир Зеленски, станаха повод за разпространение на манипулативни твърдения в социалните мрежи. Твърдения: Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка Такава например е информацията, че в САЩ е пусната монета с лика на Зеленски. Не са малко коментарите и..

публикувано на 24.06.22 в 07:00
Снимка от електронен микроскоп на вирион на маймунска шарка от клинична проба от заразата през 2003 г. в САЩ, свързана с прерийни кученца.

Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория

С появата на случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка фалшиви новини с неверни твърдения, които бяха разпространявани за Covid-19, бяха копирани и използвани за маймунската шарка.  В онлайн общности в Telegram, Twitter, Facebook, BitChute, 4Chan и TikTok, в които са се разпространявали най-абсурдните конспиративни теории за..

публикувано на 20.06.22 в 07:00
Кенет Мъртън

Номинацията на нов US посланик в България не е свързана с политическия раздор у нас

На 8 юни т.г. Белият дом обяви номинации на президента Джо Байдън , една от които е за нов посланик у нас. Държавният глава на САЩ предлага дипломатът Кенет Мъртън да замени на поста настоящата посланичка Херо Мустафа. Кандидатурата на Мъртън обаче трябва да бъде одобрена от Сената. Същия ден - 8 юни 2022 г., лидерът на партия "Има такъв..

публикувано на 17.06.22 в 07:00

Украйна не гори книги на тази снимка, тя е от проруски митинг в Крим през 2010 г.

Публикация в сайт , разпространявана и във Фейсбук, твърди, че Украйна планира да премахне от библиотеките "идеологически вредната литература с антиукраинско съдържание". Тя е със заглавие "Украйна гори книги" и е илюстрирана със снимка на изгаряне на книги.  Твърдение:  Украйна гори книги Твърдението е публикувано от..

публикувано на 15.06.22 в 07:00

Фалшиво социологическо проучване вдига двойно одобрението за "Възраждане"

Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо допитване сред 5000 българи за електоралните им нагласи. Като източник на данните в "анкетата" в публикуваната графика е посочен "БНМ Рисърч груп". А датата е "05.2022". Твърдение: Социологическо проучване пренарежда коренно политическия пейзаж в България..

публикувано на 07.06.22 в 07:00

В Индия няма 26 училища, кръстени на Г. С. Раковски

Една малка, родолюбива публикация за Георги Сава Раковски във Фейсбук събра над 4 хиляди споделяния. Твърдения: В Индия има 26 училища, кръстени на Раковски; Верди му е посветил опера, която през 1962 г. дирижирал пред българина и Гарибалди; Раковски е ходил в Тибет и Сеул Макар и Раковски действително да е бил далеч от "просто овчарче"..

публикувано на 05.06.22 в 07:00

Не е вярно, че само Русия е поздравила България за 24 май

Популярен пост във Фейсбук, който е споделян и пресподелян стотици пъти, изказва твърдение, че само Русия е поздравила България за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Твърдение: Само Русия е поздравила България за 24 май Русия , представена от..

публикувано на 03.06.22 в 07:00

Москва пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова качи във Фейсбук профила си кратък видеоклип , за който твърди, че показва български, литовски и латвийски камиони, които изнасят зърно от Украйна. Според описанието, което съпътства публикацията, клипът е заснет по пътя от френския град Ница към границата с Италия. Той е споделен близо 1000..

публикувано на 31.05.22 в 07:00

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05