Украйна не гори книги на тази снимка, тя е от проруски митинг в Крим през 2010 г.

Публикация в сайт, разпространявана и във Фейсбук, твърди, че Украйна планира да премахне от библиотеките "идеологически вредната литература с антиукраинско съдържание". Тя е със заглавие "Украйна гори книги" и е илюстрирана със снимка на изгаряне на книги. 


Твърдение: Украйна гори книги

Твърдението е публикувано от сайта "Поглед инфо" на 26 май 2022 г. и се разпространява в различни Фейсбук групи. В социалната мрежа има 120 реакции, 56 коментара и 92 споделяния.

Датата на публикацията, заглавието "Украйна гори книги" и снимката внушават, че горенето на книги, което се свързва с мракобесни времена от миналото и на цензура и потискане на свободата на словото, се извършва след инвазията на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

В самия текст на статията НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА, че Украйна гори книги, няма източник на снимката, нито кога и къде е заснета. Текстът всъщност цитира изказване на Александра Ковал, директор на Украинския институт за книгата, която съобщава (не се упоменава къде или пред коя медия), че се подготвят регулаторни документи, с които пропагандната, идеологически вредната литература от съветски времена, включително руска литература с антиукраинско съдържание, да бъде премахната от украинските библиотеки. 

Александра Ковал наистина е директор на Украинския институт за книгата, става ясно от официалната страница на института.

Няколко медии цитират нейни изказвания за плановете на въпросния институт, който е част украинското министерство на културата, да премахне над 100 милиона пропагандни книги от библиотеките в страната, в това число и руски класици. Публикация от руската редакция на Polskie Radio от 23 май


Медията цитира интервю на Ковал пред Интерфакс – Украйна, което очевидно е първоизточник за публикацията в българския сайт.

Никъде в интервюто не става дума каква ще е съдбата на книгите, още по-малко за горене, ако бъдат реализирани плановете за изтегляне на пропагандните руски книги от от библиотеките в Украйна.

Очевидно заглавието "Украйна гори книги" не отговаря на истината. Да видим какъв е произходът на другия елемент на публикацията с потенциал за внушение за изгаряне на книги - снимката.

ОТКЪДЕ Е СНИМКАТА НА ГОРЯЩИТЕ КНИГИ?

За да потърсим първоизточника на снимката и да проверим къде и как циркулира, използваме инструмента на Google за търсене по изображение. Резултатите от това търсене показват, че кадърът в българския сайт е част от по-голяма снимка (виж долу).


Резултатите от търсенето показват, че снимката фигурира и във фотогалерията в пост в сайта на украинската медия TV 24, публикуван на 7 януари 2014 г. Оттам цитират сайта ЦЕНЗОР.НЕТ

Според Цензор.нет източник на снимките е потребител в блог платформата Живой Журнал, който в пост се възмущава, че по време на националистическо руско факелно шествие, освен исторически книги, е бил изгорен и учебник по физика. От сайта Цензор.нет установили, че акцията по изгаряне на учебници и украинска история и литература, се е състояла през март 2010 г., а селекцията от снимки е от факелни шествия, провели се през различни години.

Търсенето в Гугъл на ключови думи "Украйна", "Крим", "учебници", "горене" и "2010" (за откриване евентуално най-ранна дата на снимката) на руски език показва резултат от украинската агенция УНИАН, и по-конкретно фоторепортаж от 14 март 2010 г. в Симферопол, на който са били изгаряни учебници по най-нова история на Украйна на митинг на активисти на проруската Прогресивна социалистическа партия на Украйна на Наталия Витренко.


В снимките от репортажа на УНИАН липсва кадърът, използван от българския сайт, но кориците на книгите, плакатите и паважът на площада на митинга (пл. "Ленин" в Симферопол) са същите. Което навежда на извода, че използваната снимка е от същото събитие от 14 март 2010 г.

Заключение

Твърдението, че "Украйна гори книги" е НЕВЯРНО, а снимката, която допълва това внушение не е от събития, станали след руската инвазия, поради което е ПОДВЕЖДАЩА.

Интересното е, че снимки от горенето на учебници в Симферопол през 2010 г. се използва в настоящата ситуация с войната, като внушението, е че това се горенето на книги се прави от нахлулите в Украйна руски части. Украинската медия Укринформ информира, че британският посланик в Украйна Мелинда Саймънс е пуснала снимката в своя туитър профил с текст към поста: „Горенето на украински исторически книги не е денацификация. Това е точно обратното“. Пост в Туитър на Карл Билд също имаше подобни внушения, но той го изтри.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки. Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара..

публикувано на 08.05.23 в 06:00
През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.

Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни ( бели ) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност ( сиви дюни ) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското..

публикувано на 05.05.23 в 06:00