Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория

Снимка от електронен микроскоп на вирион на маймунска шарка от клинична проба от заразата през 2003 г. в САЩ, свързана с прерийни кученца.
Снимка: Центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

С появата на случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка фалшиви новини с неверни твърдения, които бяха разпространявани за Covid-19, бяха копирани и използвани за маймунската шарка. 

В онлайн общности в Telegram, Twitter, Facebook, BitChute, 4Chan и TikTok, в които са се разпространявали най-абсурдните конспиративни теории за Covid-19, сега фокусът е върху разпространението на маймунската шарка, става ясно от доклад на Института за стратегически диалог

Най-популярната конспиративна теория, е, че настоящото заразяване с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.

Твърдение: Заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.


Маймунската шарка е ДНК вирус, който спада към семейството на поксвирусите (Poxviridae), сочи информация на Световната здравна организация. Тя е открита за първи път през 1958 г. в лаборатория в Дания при маймуни, използвани за медицински изследвания, поради което този вид шарка бива наречена "маймунска". Естественият резервоар за вируса обаче не са маймуни. В природата той най-често бива откриван при катерици и други гризачи.

Първият случай на маймунска шарка при човек е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго при деветмесечно бебе.

Има два щама маймунска шарка, установени чрез геномно секвениране, както е посочено на сайта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Двата щама са съответно западноафрикански, който е с по-леки симптоми, и конгоански.

Пред Би Би Си Фатима Токмафшан, която е специалист по генетика, обяснява, че е възможно да се установи откъде се е появил даден вирус чрез ДНК анализ. 

Генетичните данни за вируса, който се разпространява в момента, сочат, че той е щамът, който обикновено циркулира в Западна Африка. „Това ни казва, че това не е нещо, което е произведено“, допълва Токмафшан.

Първоначалният анализ на проби, взети от пациент в Португалия и от заразено лице в Белгия, сочат генетичната близост на вируса конкретно с щама, изолиран в Нигерия по време на предишното разпространение на болестта през 2018 г. Това обясни доктор Камий Бесомб, специалист по инфекциозни заболявания към френския Институт „Пастьор“ в интервю за изданието “The Conversation”.


През 2021 г. по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен неправителствената организация „Инициатива за ядрена заплаха“ провежда упражнение с въображаем сценарий с разпространение на несъществуващ щам на маймунска шарка. Това е третото годишно събитие, проведено в партньорство с конференцията и целта му е „да привлече международно внимание към спешната нужда за повишаване на биосигурността и готовността за пандемии на държавите“, посочва "Инициативата за ядрена заплаха". 

След като в конспиративни теории беше посочено, че на точно този форум миналата година е било планирано пускането сред населението на щам на маймунска шарка, разработен в лаборатория, в специално прессъобщение организацията обясни смисъла на упражнението и защо е избрала маймунската шарка за него.

"Фиктивният сценарий в нашето упражнение включваше хипотетичен разработен щам на вируса на маймунската шарка, който беше по-заразен и по-опасен от естествения щам на вируса и който се разпространи в световен мащаб", обясняват от неправителствената организация. 

"Нямаме причина да смятаме, че настоящата зараза включва патоген, който е разработен, нито сме видели убедителни доказателства, които биха подкрепили подобна хипотеза", изтъкват още от "Инициативата за ядрена заплаха". 

Те също посочват, че според експерти по обществено здраве настоящите огнища на вируса са със западноафриканския щам на маймунската шарка.

Един от факторите за избора на маймунската шарка е бил смисълът от селектирането на патоген с различни характеристики от коронавируса (SARS-CoV-2), който доведе до световна пандемия. Това е стимулирало участниците да обмислят проблеми, различни от вече откроените вследствие на Covid-19.

„Фактът, че няколко страни в момента преживяват зараза на маймунска шарка, е чисто съвпадение“, подчертават от организацията.

Заключение:

Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория, за първи път е установен при маймуни, използвани за медицински изпитвания през 1958 г. Изследвания сочат, че при настоящите огнища има заразяване със западноафриканския щам на вируса, а не с нов вид щам. Няма никакви доказателства, че става дума за нов щам, който е бил генетично модифициран и създаден в лаборатория. Следователно твърдението, че заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че до 2025 г. България ще изхарчи 600 млн. евро за Covid ваксини?

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" заявява, че "за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19 ". Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното..

публикувано на 04.12.23 в 06:00

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти. В нея се т върди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и..

публикувано на 27.11.23 в 06:00

Румен Радев не е казвал, че "еврото може да съсипе българите"

Споделяна в десетки Фейсбук групи публикация от информационен сайт (виж тук ) цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи (виж двата скрийншота по-долу).  Твърдение: Румен Радев..

публикувано на 20.11.23 в 06:00
Васил Терзиев

Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че..

публикувано на 13.11.23 в 06:00

Червеното сияние не е предвестник на земетресение

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение.  Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение" , но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано..

публикувано на 08.11.23 в 06:00

Първоаприлска шега стои зад "пророчески стихове" на Вазов

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!". Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук..

публикувано на 26.10.23 в 06:00

Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса). Твърдение: Всеки бежанец от..

публикувано на 24.10.23 в 06:00
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври. Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.  Твърдение: Палестинци са взривили сгради..

публикувано на 19.10.23 в 06:00
Виктор Орбан

Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА..

публикувано на 11.10.23 в 06:00

Вярно ли е, че съвсем скоро ще бъде наложен нов локдаун и носене на маски?

В различни публикации, някои от които споделени над 1000 пъти в социалните мрежи, се твърди, че идва нова пандемия и отново ще бъде наложен локдаун. В част от постовете се внушава, че съвсем скоро ще бъде въведено задължително носене на маски, а зад всичко това стои премиерът Николай Денков. Според твърдението министър-председателят е казал, че „ако..

публикувано на 09.10.23 в 06:00