Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория

Снимка от електронен микроскоп на вирион на маймунска шарка от клинична проба от заразата през 2003 г. в САЩ, свързана с прерийни кученца.
Снимка: Центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

С появата на случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка фалшиви новини с неверни твърдения, които бяха разпространявани за Covid-19, бяха копирани и използвани за маймунската шарка. 

В онлайн общности в Telegram, Twitter, Facebook, BitChute, 4Chan и TikTok, в които са се разпространявали най-абсурдните конспиративни теории за Covid-19, сега фокусът е върху разпространението на маймунската шарка, става ясно от доклад на Института за стратегически диалог

Най-популярната конспиративна теория, е, че настоящото заразяване с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.

Твърдение: Заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.


Маймунската шарка е ДНК вирус, който спада към семейството на поксвирусите (Poxviridae), сочи информация на Световната здравна организация. Тя е открита за първи път през 1958 г. в лаборатория в Дания при маймуни, използвани за медицински изследвания, поради което този вид шарка бива наречена "маймунска". Естественият резервоар за вируса обаче не са маймуни. В природата той най-често бива откриван при катерици и други гризачи.

Първият случай на маймунска шарка при човек е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго при деветмесечно бебе.

Има два щама маймунска шарка, установени чрез геномно секвениране, както е посочено на сайта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Двата щама са съответно западноафрикански, който е с по-леки симптоми, и конгоански.

Пред Би Би Си Фатима Токмафшан, която е специалист по генетика, обяснява, че е възможно да се установи откъде се е появил даден вирус чрез ДНК анализ. 

Генетичните данни за вируса, който се разпространява в момента, сочат, че той е щамът, който обикновено циркулира в Западна Африка. „Това ни казва, че това не е нещо, което е произведено“, допълва Токмафшан.

Първоначалният анализ на проби, взети от пациент в Португалия и от заразено лице в Белгия, сочат генетичната близост на вируса конкретно с щама, изолиран в Нигерия по време на предишното разпространение на болестта през 2018 г. Това обясни доктор Камий Бесомб, специалист по инфекциозни заболявания към френския Институт „Пастьор“ в интервю за изданието “The Conversation”.


През 2021 г. по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен неправителствената организация „Инициатива за ядрена заплаха“ провежда упражнение с въображаем сценарий с разпространение на несъществуващ щам на маймунска шарка. Това е третото годишно събитие, проведено в партньорство с конференцията и целта му е „да привлече международно внимание към спешната нужда за повишаване на биосигурността и готовността за пандемии на държавите“, посочва "Инициативата за ядрена заплаха". 

След като в конспиративни теории беше посочено, че на точно този форум миналата година е било планирано пускането сред населението на щам на маймунска шарка, разработен в лаборатория, в специално прессъобщение организацията обясни смисъла на упражнението и защо е избрала маймунската шарка за него.

"Фиктивният сценарий в нашето упражнение включваше хипотетичен разработен щам на вируса на маймунската шарка, който беше по-заразен и по-опасен от естествения щам на вируса и който се разпространи в световен мащаб", обясняват от неправителствената организация. 

"Нямаме причина да смятаме, че настоящата зараза включва патоген, който е разработен, нито сме видели убедителни доказателства, които биха подкрепили подобна хипотеза", изтъкват още от "Инициативата за ядрена заплаха". 

Те също посочват, че според експерти по обществено здраве настоящите огнища на вируса са със западноафриканския щам на маймунската шарка.

Един от факторите за избора на маймунската шарка е бил смисълът от селектирането на патоген с различни характеристики от коронавируса (SARS-CoV-2), който доведе до световна пандемия. Това е стимулирало участниците да обмислят проблеми, различни от вече откроените вследствие на Covid-19.

„Фактът, че няколко страни в момента преживяват зараза на маймунска шарка, е чисто съвпадение“, подчертават от организацията.

Заключение:

Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория, за първи път е установен при маймуни, използвани за медицински изпитвания през 1958 г. Изследвания сочат, че при настоящите огнища има заразяване със западноафриканския щам на вируса, а не с нов вид щам. Няма никакви доказателства, че става дума за нов щам, който е бил генетично модифициран и създаден в лаборатория. Следователно твърдението, че заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00