Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория

Снимка от електронен микроскоп на вирион на маймунска шарка от клинична проба от заразата през 2003 г. в САЩ, свързана с прерийни кученца.
Снимка: Центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

С появата на случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка фалшиви новини с неверни твърдения, които бяха разпространявани за Covid-19, бяха копирани и използвани за маймунската шарка. 

В онлайн общности в Telegram, Twitter, Facebook, BitChute, 4Chan и TikTok, в които са се разпространявали най-абсурдните конспиративни теории за Covid-19, сега фокусът е върху разпространението на маймунската шарка, става ясно от доклад на Института за стратегически диалог

Най-популярната конспиративна теория, е, че настоящото заразяване с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.

Твърдение: Заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.


Маймунската шарка е ДНК вирус, който спада към семейството на поксвирусите (Poxviridae), сочи информация на Световната здравна организация. Тя е открита за първи път през 1958 г. в лаборатория в Дания при маймуни, използвани за медицински изследвания, поради което този вид шарка бива наречена "маймунска". Естественият резервоар за вируса обаче не са маймуни. В природата той най-често бива откриван при катерици и други гризачи.

Първият случай на маймунска шарка при човек е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго при деветмесечно бебе.

Има два щама маймунска шарка, установени чрез геномно секвениране, както е посочено на сайта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Двата щама са съответно западноафрикански, който е с по-леки симптоми, и конгоански.

Пред Би Би Си Фатима Токмафшан, която е специалист по генетика, обяснява, че е възможно да се установи откъде се е появил даден вирус чрез ДНК анализ. 

Генетичните данни за вируса, който се разпространява в момента, сочат, че той е щамът, който обикновено циркулира в Западна Африка. „Това ни казва, че това не е нещо, което е произведено“, допълва Токмафшан.

Първоначалният анализ на проби, взети от пациент в Португалия и от заразено лице в Белгия, сочат генетичната близост на вируса конкретно с щама, изолиран в Нигерия по време на предишното разпространение на болестта през 2018 г. Това обясни доктор Камий Бесомб, специалист по инфекциозни заболявания към френския Институт „Пастьор“ в интервю за изданието “The Conversation”.


През 2021 г. по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен неправителствената организация „Инициатива за ядрена заплаха“ провежда упражнение с въображаем сценарий с разпространение на несъществуващ щам на маймунска шарка. Това е третото годишно събитие, проведено в партньорство с конференцията и целта му е „да привлече международно внимание към спешната нужда за повишаване на биосигурността и готовността за пандемии на държавите“, посочва "Инициативата за ядрена заплаха". 

След като в конспиративни теории беше посочено, че на точно този форум миналата година е било планирано пускането сред населението на щам на маймунска шарка, разработен в лаборатория, в специално прессъобщение организацията обясни смисъла на упражнението и защо е избрала маймунската шарка за него.

"Фиктивният сценарий в нашето упражнение включваше хипотетичен разработен щам на вируса на маймунската шарка, който беше по-заразен и по-опасен от естествения щам на вируса и който се разпространи в световен мащаб", обясняват от неправителствената организация. 

"Нямаме причина да смятаме, че настоящата зараза включва патоген, който е разработен, нито сме видели убедителни доказателства, които биха подкрепили подобна хипотеза", изтъкват още от "Инициативата за ядрена заплаха". 

Те също посочват, че според експерти по обществено здраве настоящите огнища на вируса са със западноафриканския щам на маймунската шарка.

Един от факторите за избора на маймунската шарка е бил смисълът от селектирането на патоген с различни характеристики от коронавируса (SARS-CoV-2), който доведе до световна пандемия. Това е стимулирало участниците да обмислят проблеми, различни от вече откроените вследствие на Covid-19.

„Фактът, че няколко страни в момента преживяват зараза на маймунска шарка, е чисто съвпадение“, подчертават от организацията.

Заключение:

Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория, за първи път е установен при маймуни, използвани за медицински изпитвания през 1958 г. Изследвания сочат, че при настоящите огнища има заразяване със западноафриканския щам на вируса, а не с нов вид щам. Няма никакви доказателства, че става дума за нов щам, който е бил генетично модифициран и създаден в лаборатория. Следователно твърдението, че заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не, ЕС не разрешава добавка от човешка коса в хляба

От началото на март т.г. във Facebook широко се разпространява твърдение за наличие  в хляба  на аминокиселината L-цистеин, която се произвежда от животински и човешки източници - пера и коса. Към 20 март публикацията е споделена над 1300 пъти.    Към поста е прикачен скрийншот от заглавието на  статия , което твърди, че "Не само буболечки, рога,..

публикувано на 29.03.23 в 06:00

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето (виж тук , тук и тук ). Един от сайтовете цитира  като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the..

публикувано на 27.03.23 в 06:00

Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 06:00

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00