Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория

Снимка от електронен микроскоп на вирион на маймунска шарка от клинична проба от заразата през 2003 г. в САЩ, свързана с прерийни кученца.
Снимка: Центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

С появата на случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка фалшиви новини с неверни твърдения, които бяха разпространявани за Covid-19, бяха копирани и използвани за маймунската шарка. 

В онлайн общности в Telegram, Twitter, Facebook, BitChute, 4Chan и TikTok, в които са се разпространявали най-абсурдните конспиративни теории за Covid-19, сега фокусът е върху разпространението на маймунската шарка, става ясно от доклад на Института за стратегически диалог

Най-популярната конспиративна теория, е, че настоящото заразяване с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.

Твърдение: Заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория.


Маймунската шарка е ДНК вирус, който спада към семейството на поксвирусите (Poxviridae), сочи информация на Световната здравна организация. Тя е открита за първи път през 1958 г. в лаборатория в Дания при маймуни, използвани за медицински изследвания, поради което този вид шарка бива наречена "маймунска". Естественият резервоар за вируса обаче не са маймуни. В природата той най-често бива откриван при катерици и други гризачи.

Първият случай на маймунска шарка при човек е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго при деветмесечно бебе.

Има два щама маймунска шарка, установени чрез геномно секвениране, както е посочено на сайта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Двата щама са съответно западноафрикански, който е с по-леки симптоми, и конгоански.

Пред Би Би Си Фатима Токмафшан, която е специалист по генетика, обяснява, че е възможно да се установи откъде се е появил даден вирус чрез ДНК анализ. 

Генетичните данни за вируса, който се разпространява в момента, сочат, че той е щамът, който обикновено циркулира в Западна Африка. „Това ни казва, че това не е нещо, което е произведено“, допълва Токмафшан.

Първоначалният анализ на проби, взети от пациент в Португалия и от заразено лице в Белгия, сочат генетичната близост на вируса конкретно с щама, изолиран в Нигерия по време на предишното разпространение на болестта през 2018 г. Това обясни доктор Камий Бесомб, специалист по инфекциозни заболявания към френския Институт „Пастьор“ в интервю за изданието “The Conversation”.


През 2021 г. по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен неправителствената организация „Инициатива за ядрена заплаха“ провежда упражнение с въображаем сценарий с разпространение на несъществуващ щам на маймунска шарка. Това е третото годишно събитие, проведено в партньорство с конференцията и целта му е „да привлече международно внимание към спешната нужда за повишаване на биосигурността и готовността за пандемии на държавите“, посочва "Инициативата за ядрена заплаха". 

След като в конспиративни теории беше посочено, че на точно този форум миналата година е било планирано пускането сред населението на щам на маймунска шарка, разработен в лаборатория, в специално прессъобщение организацията обясни смисъла на упражнението и защо е избрала маймунската шарка за него.

"Фиктивният сценарий в нашето упражнение включваше хипотетичен разработен щам на вируса на маймунската шарка, който беше по-заразен и по-опасен от естествения щам на вируса и който се разпространи в световен мащаб", обясняват от неправителствената организация. 

"Нямаме причина да смятаме, че настоящата зараза включва патоген, който е разработен, нито сме видели убедителни доказателства, които биха подкрепили подобна хипотеза", изтъкват още от "Инициативата за ядрена заплаха". 

Те също посочват, че според експерти по обществено здраве настоящите огнища на вируса са със западноафриканския щам на маймунската шарка.

Един от факторите за избора на маймунската шарка е бил смисълът от селектирането на патоген с различни характеристики от коронавируса (SARS-CoV-2), който доведе до световна пандемия. Това е стимулирало участниците да обмислят проблеми, различни от вече откроените вследствие на Covid-19.

„Фактът, че няколко страни в момента преживяват зараза на маймунска шарка, е чисто съвпадение“, подчертават от организацията.

Заключение:

Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория, за първи път е установен при маймуни, използвани за медицински изпитвания през 1958 г. Изследвания сочат, че при настоящите огнища има заразяване със западноафриканския щам на вируса, а не с нов вид щам. Няма никакви доказателства, че става дума за нов щам, който е бил генетично модифициран и създаден в лаборатория. Следователно твърдението, че заразяването с маймунска шарка е било предварително планирано и за целта е използван вирус, създаден в лаборатория, е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00