Номинацията на нов US посланик в България не е свързана с политическия раздор у нас

Кенет Мъртън
Снимка: Ройтерс

На 8 юни т.г. Белият дом обяви номинации на президента Джо Байдън, една от които е за нов посланик у нас. Държавният глава на САЩ предлага дипломатът Кенет Мъртън да замени на поста настоящата посланичка Херо Мустафа. Кандидатурата на Мъртън обаче трябва да бъде одобрена от Сената.

Същия ден - 8 юни 2022 г., лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че "изтегля министрите си и слага край на коалицията".

Публикации в традиционни и социални медии предполагат, внушават или директно твърдят, че двете събития са пряко свързани и че Вашингтон "изтегля" посланик Херо Мустафа от София, тъй като "в САЩ са недоволни от работата ѝ у нас". Цитирани се неназовани анализатори, според които "отпътуването на Херо Мустафа е ясен знак, че властта в Белия дом вече не стои зад Кирил Петков и Асен Василев и е оттеглила доверието си от тях".

Подобни публикации може да бъдат прочетени тук, тук и тук.

Твърдение: САЩ сменят посланика си Херо Мустафа заради коалиционния раздор у нас

Споделен над 100 пъти пост във Фейсбук пък твърди, че на Херо Мустафа ѝ е отказан "втори мандат" заради " провал на силово наложеното от нея и екипа ѝ правителство тип Франкенщайн".


Друг популярен пост в социалната мрежа, споделен над 300 пъти, също обвързва пряко "смяната на Херо Мустафа" с "падането на коалицията.


Пред БНР от американското посолство у нас подчертаха, че "назначаването на американските посланици е продължителен процес, който отнема месеци и няма как да е свързан с конкретна вътрешнополитическа ситуация".

Процедурата е описана подробно в правителствен сайт, от който става ясно, че всеки кандидат за посланик минава през подробни проверки за квалификацията си, финансите си, кариерен и личен живот. Следват закрити срещи със сенатската комисия по външни работи, публично изслушване и гласуване в комисията, а след това и вот в Сената. Подробности може да бъдат прочетени тук.

Пред БНТ Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, заяви, че "смяната на посланика на САЩ у нас е нормална и рутинна".

"Абсурдни и нелепи са тълкованията за връзка със смяната на посланика с вътрешните събития в страната", посочва Поптодорова, за която става думи за "целенасочени манипулации".

Справка на сайта на дипломатическата мисия на САЩ показва още, че нито един американски посланик след възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни през 1959 г. не е служил в страната повече от три години, какъвто е стандартният посланически мандат.

Конкретно в случая с номинацията на Херо Мустафа за посланик на САЩ у нас новината за това дойде на 18 юни 2019 г., а тя пристига у нас, за да заеме новия си пост, на 16 октомври 2019 г. 

Самата Херо Мустафа припомня това сега пред в. "Труд" и с изказването си опровергава твърдения, че "е заминала по-рано от България":

"Точно преди три години, през юни 2019 г., беше обявена и моята номинация за посланик в България. Очаквам да продължа работата си по важни въпроси от взаимен интерес през следващите месеци, докато номинацията на Кенет преминава през процеса на утвърждаване в Сената. Да служа като посланик на САЩ в тази великолепна страна е чест за цял живот и България намери специално място в сърцето ми завинаги", казва посланичката.

Заключение

Твърденията, че САЩ сменят посланика си у нас Херо Мустафа с друг дипломат - Кенет Мъртън, заради политическия раздор у нас са НЕВЕРНИ. Номинацията на нов посланик е продължителен процес, който няма как да е свързан с конкретна вътрешнополитическа ситуация, заявиха от американското посолство. А стандартният тригодишен посланически мандат на Херо Мустафа изтича. Смяната е нормална и рутинна и няма общо с вътрешните събития в страната, заяви и бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00