Номинацията на нов US посланик в България не е свързана с политическия раздор у нас

Кенет Мъртън
Снимка: Ройтерс

На 8 юни т.г. Белият дом обяви номинации на президента Джо Байдън, една от които е за нов посланик у нас. Държавният глава на САЩ предлага дипломатът Кенет Мъртън да замени на поста настоящата посланичка Херо Мустафа. Кандидатурата на Мъртън обаче трябва да бъде одобрена от Сената.

Същия ден - 8 юни 2022 г., лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че "изтегля министрите си и слага край на коалицията".

Публикации в традиционни и социални медии предполагат, внушават или директно твърдят, че двете събития са пряко свързани и че Вашингтон "изтегля" посланик Херо Мустафа от София, тъй като "в САЩ са недоволни от работата ѝ у нас". Цитирани се неназовани анализатори, според които "отпътуването на Херо Мустафа е ясен знак, че властта в Белия дом вече не стои зад Кирил Петков и Асен Василев и е оттеглила доверието си от тях".

Подобни публикации може да бъдат прочетени тук, тук и тук.

Твърдение: САЩ сменят посланика си Херо Мустафа заради коалиционния раздор у нас

Споделен над 100 пъти пост във Фейсбук пък твърди, че на Херо Мустафа ѝ е отказан "втори мандат" заради " провал на силово наложеното от нея и екипа ѝ правителство тип Франкенщайн".


Друг популярен пост в социалната мрежа, споделен над 300 пъти, също обвързва пряко "смяната на Херо Мустафа" с "падането на коалицията.


Пред БНР от американското посолство у нас подчертаха, че "назначаването на американските посланици е продължителен процес, който отнема месеци и няма как да е свързан с конкретна вътрешнополитическа ситуация".

Процедурата е описана подробно в правителствен сайт, от който става ясно, че всеки кандидат за посланик минава през подробни проверки за квалификацията си, финансите си, кариерен и личен живот. Следват закрити срещи със сенатската комисия по външни работи, публично изслушване и гласуване в комисията, а след това и вот в Сената. Подробности може да бъдат прочетени тук.

Пред БНТ Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, заяви, че "смяната на посланика на САЩ у нас е нормална и рутинна".

"Абсурдни и нелепи са тълкованията за връзка със смяната на посланика с вътрешните събития в страната", посочва Поптодорова, за която става думи за "целенасочени манипулации".

Справка на сайта на дипломатическата мисия на САЩ показва още, че нито един американски посланик след възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни през 1959 г. не е служил в страната повече от три години, какъвто е стандартният посланически мандат.

Конкретно в случая с номинацията на Херо Мустафа за посланик на САЩ у нас новината за това дойде на 18 юни 2019 г., а тя пристига у нас, за да заеме новия си пост, на 16 октомври 2019 г. 

Самата Херо Мустафа припомня това сега пред в. "Труд" и с изказването си опровергава твърдения, че "е заминала по-рано от България":

"Точно преди три години, през юни 2019 г., беше обявена и моята номинация за посланик в България. Очаквам да продължа работата си по важни въпроси от взаимен интерес през следващите месеци, докато номинацията на Кенет преминава през процеса на утвърждаване в Сената. Да служа като посланик на САЩ в тази великолепна страна е чест за цял живот и България намери специално място в сърцето ми завинаги", казва посланичката.

Заключение

Твърденията, че САЩ сменят посланика си у нас Херо Мустафа с друг дипломат - Кенет Мъртън, заради политическия раздор у нас са НЕВЕРНИ. Номинацията на нов посланик е продължителен процес, който няма как да е свързан с конкретна вътрешнополитическа ситуация, заявиха от американското посолство. А стандартният тригодишен посланически мандат на Херо Мустафа изтича. Смяната е нормална и рутинна и няма общо с вътрешните събития в страната, заяви и бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки. Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара..

публикувано на 08.05.23 в 06:00
През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.

Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни ( бели ) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност ( сиви дюни ) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското..

публикувано на 05.05.23 в 06:00