Номинацията на нов US посланик в България не е свързана с политическия раздор у нас

Кенет Мъртън
Снимка: Ройтерс

На 8 юни т.г. Белият дом обяви номинации на президента Джо Байдън, една от които е за нов посланик у нас. Държавният глава на САЩ предлага дипломатът Кенет Мъртън да замени на поста настоящата посланичка Херо Мустафа. Кандидатурата на Мъртън обаче трябва да бъде одобрена от Сената.

Същия ден - 8 юни 2022 г., лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че "изтегля министрите си и слага край на коалицията".

Публикации в традиционни и социални медии предполагат, внушават или директно твърдят, че двете събития са пряко свързани и че Вашингтон "изтегля" посланик Херо Мустафа от София, тъй като "в САЩ са недоволни от работата ѝ у нас". Цитирани се неназовани анализатори, според които "отпътуването на Херо Мустафа е ясен знак, че властта в Белия дом вече не стои зад Кирил Петков и Асен Василев и е оттеглила доверието си от тях".

Подобни публикации може да бъдат прочетени тук, тук и тук.

Твърдение: САЩ сменят посланика си Херо Мустафа заради коалиционния раздор у нас

Споделен над 100 пъти пост във Фейсбук пък твърди, че на Херо Мустафа ѝ е отказан "втори мандат" заради " провал на силово наложеното от нея и екипа ѝ правителство тип Франкенщайн".


Друг популярен пост в социалната мрежа, споделен над 300 пъти, също обвързва пряко "смяната на Херо Мустафа" с "падането на коалицията.


Пред БНР от американското посолство у нас подчертаха, че "назначаването на американските посланици е продължителен процес, който отнема месеци и няма как да е свързан с конкретна вътрешнополитическа ситуация".

Процедурата е описана подробно в правителствен сайт, от който става ясно, че всеки кандидат за посланик минава през подробни проверки за квалификацията си, финансите си, кариерен и личен живот. Следват закрити срещи със сенатската комисия по външни работи, публично изслушване и гласуване в комисията, а след това и вот в Сената. Подробности може да бъдат прочетени тук.

Пред БНТ Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, заяви, че "смяната на посланика на САЩ у нас е нормална и рутинна".

"Абсурдни и нелепи са тълкованията за връзка със смяната на посланика с вътрешните събития в страната", посочва Поптодорова, за която става думи за "целенасочени манипулации".

Справка на сайта на дипломатическата мисия на САЩ показва още, че нито един американски посланик след възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни през 1959 г. не е служил в страната повече от три години, какъвто е стандартният посланически мандат.

Конкретно в случая с номинацията на Херо Мустафа за посланик на САЩ у нас новината за това дойде на 18 юни 2019 г., а тя пристига у нас, за да заеме новия си пост, на 16 октомври 2019 г. 

Самата Херо Мустафа припомня това сега пред в. "Труд" и с изказването си опровергава твърдения, че "е заминала по-рано от България":

"Точно преди три години, през юни 2019 г., беше обявена и моята номинация за посланик в България. Очаквам да продължа работата си по важни въпроси от взаимен интерес през следващите месеци, докато номинацията на Кенет преминава през процеса на утвърждаване в Сената. Да служа като посланик на САЩ в тази великолепна страна е чест за цял живот и България намери специално място в сърцето ми завинаги", казва посланичката.

Заключение

Твърденията, че САЩ сменят посланика си у нас Херо Мустафа с друг дипломат - Кенет Мъртън, заради политическия раздор у нас са НЕВЕРНИ. Номинацията на нов посланик е продължителен процес, който няма как да е свързан с конкретна вътрешнополитическа ситуация, заявиха от американското посолство. А стандартният тригодишен посланически мандат на Херо Мустафа изтича. Смяната е нормална и рутинна и няма общо с вътрешните събития в страната, заяви и бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Губи ли България суверенитет, ако приеме еврото?

В своя публикация в социалната мрежа Фейсбук депутатът от политическа партия "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че "приемането на еврото ще прехвърли всички монетарни политики от БНБ към Европейската централна банка, с което ще загубим възможността да управляваме собствените си пари".  В поста от 07.06.2022 г. политикът допълва, че става дума за това..

публикувано на 28.06.22 в 07:00
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Наистина ли Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка

Две инициативи, свързани с образа на украинския президент Володимир Зеленски, станаха повод за разпространение на манипулативни твърдения в социалните мрежи. Твърдения: Белият дом е пуснал монета с лика на Зеленски, а Полските пощи - марка Такава например е информацията, че в САЩ е пусната монета с лика на Зеленски. Не са малко коментарите и..

публикувано на 24.06.22 в 07:00
Снимка от електронен микроскоп на вирион на маймунска шарка от клинична проба от заразата през 2003 г. в САЩ, свързана с прерийни кученца.

Маймунската шарка не е вирус, създаден в лаборатория

С появата на случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка фалшиви новини с неверни твърдения, които бяха разпространявани за Covid-19, бяха копирани и използвани за маймунската шарка.  В онлайн общности в Telegram, Twitter, Facebook, BitChute, 4Chan и TikTok, в които са се разпространявали най-абсурдните конспиративни теории за..

публикувано на 20.06.22 в 07:00

Украйна не гори книги на тази снимка, тя е от проруски митинг в Крим през 2010 г.

Публикация в сайт , разпространявана и във Фейсбук, твърди, че Украйна планира да премахне от библиотеките "идеологически вредната литература с антиукраинско съдържание". Тя е със заглавие "Украйна гори книги" и е илюстрирана със снимка на изгаряне на книги.  Твърдение:  Украйна гори книги Твърдението е публикувано от..

публикувано на 15.06.22 в 07:00
Президентът Румен Радев говори пред журналисти

Подкрепял ли е Румен Радев тест за инфантилност на депутатите?

Информационни сайтове цитират изказване на президента Румен Радев за поведението на народните представители и показания среден пръст от депутата Христо Петров - Ицо Хазарта . Твърдение: Радев е казал, че има резон нapoднитe пpeдcтaвитeли дa бъдaт пoдлaгaни нa тecт зa инфaнтилнocт  Статиите с това твърдение се откриват в групи във Facebook (виж..

публикувано на 11.06.22 в 07:00

Фалшиво социологическо проучване вдига двойно одобрението за "Възраждане"

Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо допитване сред 5000 българи за електоралните им нагласи. Като източник на данните в "анкетата" в публикуваната графика е посочен "БНМ Рисърч груп". А датата е "05.2022". Твърдение: Социологическо проучване пренарежда коренно политическия пейзаж в България..

публикувано на 07.06.22 в 07:00

В Индия няма 26 училища, кръстени на Г. С. Раковски

Една малка, родолюбива публикация за Георги Сава Раковски във Фейсбук събра над 4 хиляди споделяния. Твърдения: В Индия има 26 училища, кръстени на Раковски; Верди му е посветил опера, която през 1962 г. дирижирал пред българина и Гарибалди; Раковски е ходил в Тибет и Сеул Макар и Раковски действително да е бил далеч от "просто овчарче"..

публикувано на 05.06.22 в 07:00

Не е вярно, че само Русия е поздравила България за 24 май

Популярен пост във Фейсбук, който е споделян и пресподелян стотици пъти, изказва твърдение, че само Русия е поздравила България за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Твърдение: Само Русия е поздравила България за 24 май Русия , представена от..

публикувано на 03.06.22 в 07:00

Москва пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова качи във Фейсбук профила си кратък видеоклип , за който твърди, че показва български, литовски и латвийски камиони, които изнасят зърно от Украйна. Според описанието, което съпътства публикацията, клипът е заснет по пътя от френския град Ница към границата с Италия. Той е споделен близо 1000..

публикувано на 31.05.22 в 07:00

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05