Присвояват ли си Кирил Петков и баща му части от Черноморието?

2
Снимка: БГНЕС

От години родното Черноморие е арена на ожесточени борби на хора с различни интереси. От едната страна са инвеститорите, които търсят всяко свободно кътче земя за застрояване, а от другата – екологичните организации, гражданите, които искат да запазят крайбрежието и биоразнообразието му. Напрежението често се подклажда от разпространяването на неверни и непроверени факти.

Пореден пример за това е публикация, копирана в редица сайтове (виж тук, тук и тук), в която се твърди, че членове на "Кръга Корал" са поискали от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да обяви морето пред плаж "Корал“ за защитена територия, за да може премиерът в оставка Кирил Петков, баща му Петко Петков и техни приятели "да карат необезпокоявани от никого сърф и кайт". Това щяло да стане без обществено обсъждане и в ущърб на риболовците. 

Твърдение: Кирил Петков иска да си присвои морето пред плаж "Корал" с помощта на МОСВ

Откъде тръгва всичко?

Информационният повод за еднаквите публикации в различни сайтове е предложението на Сдружението "Да запазим Корал" морската територия "Корал" в района село Лозенец, община Царево, да бъде обявена за защитена. Тя обхваща акваторията пред едноименния морски плаж.

В него се предвиждат забрани за бракониерски и стопански риболов, траленето с промишлени средства за бяла мида и рапани, забрани за пускането на канализационни тръби в морето навлизането на джетове в залива. 

Информация за направеното предложение е достъпна на сайта на МОСВ от 3.06.2022 г. 


Режимите на защита обаче пораждат остри спорове по време на обсъждането на 15 юни 2022 г. в Регионалната екоинспекция в Бургас. В крайна сметка предложението е прието с 5 гласа „за“, 3 „въздържал се“ и 1 „против“ и изпратено към министъра на околната среда и водите.

Кметът на Царево Георги Лапчев внася становище с особено мнение (снимка в Галерията по-долу) и гласува против предложението. Пред БНР Бургас в деня на гласуването кметът посочва, че принципът на прозрачността е нарушен. А от Морската администрация в Бургас са стигнали още по-далеч – пискали са в залива "Корал" да бъде забранено навлизането на всякакви плавателни съдове. 

Защо в целия сложен казус за обявяването на една морска територия за защитена се замесва името на Кирил Петков?

В публикациите се твърди, че "всички те (Петков, баща му и предполагаеми техни приятели – бел.ред.) са членове на "Кръга Корал", който е поискал това от МОСВ. Основната дейност на коралците е да осигури дивото и безплатно къмпингуване на група хора на брега на морето".

Това обаче не отговаря на истината, категоричен е председателят на Сдружението "Да запазим Корал" Атанас Русев. В интервю за БНР той каза, че Петков е член на сдружението, но е напуснал управителния му съвет, след като е влязъл в политиката:

"Той беше в Управителния съвет на Сдружението, но преди една година напусна Управителния съвет, защото влезе в политиката. Това стана и с другите, които се занимават с политика, защото нашето сдружение не се занимава с политика".(…) "Вероятно сегашният премиер си има някакви врагове, които си мисля, че по този начин могат да го злепоставят. Това, което е написано в тези материали, не отговаря на истината".(…)Ако този материал имаше някакъв автор, най-вероятно щяхме да го осъдим".

А като доказателство, че премиерът в оставка и сдружението не си взаимодействат, той даде следния пример:

"Нашата борба да махнем незаконната ограда върху дюните, която си седи, факт е, че тя си е още там. Можете да си представите премиерът какво е направил, за да се махне тази ограда - не е направил нищо и търпи критика от нас".

Русев увери, че достъпът до плажа е напълно свободен, а не както се твърди в публикацията, че "на Корал външни лица не се допускат". По думите му, това може да се провери от всеки посетител. В рамките на нашата проверка не получихме информация за каквито и да е ограничения.

Русев също така отбеляза, че организацията, която той председателства, е регистрирана по законовия ред и възрази на нарицателното "Кръг Корал“, употребено в публикациите с негативна конотация, което препраща към група с икономически интереси: "Няма "кръг". Ние сме Гражданско сдружение "Да запазим Корал". Регистрирани сме по законовия ред. Целта на сдружението е опазване на природата".

Обслужва ли МОСВ интересите на Кирил Петков?

Според твърденията „на Корал, премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и техните приятели карат сърф и кайт. По тази причина не искат някакви си рибари и туристи да се мотаят в тяхното море“.

Заместник-министърът на околната среда в оставка Тома Белев определи това като опит за създаване на внушение:

„Сърф и кайт могат да се карат на много места по българското Черноморие, не само там. Няма как да се пречи от рибарските лодки, защото тази морска акватория към настоящия момент всъщност по закон е забранен стопанският риболов“. 

Министърът на околната среда в оставка Борислав Сандов смята изнесените твърдения за „опорки“ на хора, които имат користни интереси:

„Не мога да си представя как точно като опазваш една зона от морето, която си е там, която ти не си оградил и освен това, от другата страна, има плаж, на който ти не искаш да се създава някакъв комплекс… Как точно става корупцията, да сме узурпирали това нещо? Все едно аз ще отида и ще си го прибера в раницата и ще си го донеса в София. Не мога да го разбера. Може би хората лесно се водят по определени опорки, по определени тези, внушавани от онези, които всъщност искат да унищожат това място, защото ние виждаме интересите за унищожаване на всичките зони по морето.“


Още неверни твърдения в публикациите

Според статиите свикването на комисията с представители на различни институции на 15 юни, която е обсъдила темата, е грубо нарушение на чл. 37 от  Закона за защитените територии, защото е задължително първо да се проведат обществени обсъждания.

Това обаче не е вярно и законът казва друго - публични, обществени обсъждания, се правят само при някои от следните категории защитени територии – национални паркове, природни паркове, резервати и поддържани резервати. 


Продължаваме с неверните твърдения – риболовът ще бъде забранен

Посочва се, че „след обявяване на тази защитена водна площ, там ще бъде забранен риболовът, преминаването на рибарски лодки, моторни корабчета за разходки и други човешки дейности.“

И заместник-министърът на екологията в оставка Тома Белев, и председателят на „Да запазим Корал“ Атанас Русев заявиха, че от Сдружението никога не са искали забрана на любителския риболов, нито МОСВ има намерение да прави зоната морски резерват. Това личи и от предложението на „Да запазим корал“.

„Ние предложихме просто да бъдат забранени джетовете и големите моторни лодки, защото създават шумово замърсяване под водата, което пречи на морските обитатели, примерно делфините. (…) Любителският риболов е разрешен, забранен е стопанският риболов, който така или иначе в тази зона е забранен, защото има нова заповед на министъра, в която в едномилната зона точно на това място стопанският риболов е забранен.

Не нарушаваме никакви права на рибарите. Забранява се изхвърлянето на отпадъци. (...) Идеята е животът на това място под водата да се върне в обичайния си вид, защото в последните 10 или 15 години това, което наблюдаваме, е, че животът под водата все повече започва да липсва. Изчезнаха мидите, рибите и водораслите..."

В крайна сметка местността получи защитен статут

На 6 юли 2022 г. МОСВ обяви „Залив Корал“, заемаща 1,3 кв. км от акваторията на България, за защитена територия. Новата морска защитена територия ще опазва местообитанията на селдови и есетрови риби.

Във Фейсбук министър Сандов съобщи, че Обявяването на защитената акватория е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение "Да запазим Корал".

В границите на защитената местност се забранява:

1. Навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;

2. Интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури;

3. Използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

4. Изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;

5. Изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации;

6. Изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Това е третата национална защитена територия, заемаща морска акватория. Първите две са малки акваториални площи край Калиакра и пясъчна банка край Бургас. А съгласно европейските директиви и препоръки до 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони.

Заключение

Твърдението, че Кирил Петков иска да си присвои морето пред плаж „Корал“ и МОСВ му помага е НЕВЯРНО. От Сдружението "Да запазим Корал" и МОСВ отричат за каквато и да е връзка между премиерът в оставка, направеното предложение и одобрението му. В допълнение, предложението е направено законосъобразно и не включва забрана за любителския риболов, а стопанският е забранен преди това по силата на друга заповед.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00