Присвояват ли си Кирил Петков и баща му части от Черноморието?

2
Снимка: БГНЕС

От години родното Черноморие е арена на ожесточени борби на хора с различни интереси. От едната страна са инвеститорите, които търсят всяко свободно кътче земя за застрояване, а от другата – екологичните организации, гражданите, които искат да запазят крайбрежието и биоразнообразието му. Напрежението често се подклажда от разпространяването на неверни и непроверени факти.

Пореден пример за това е публикация, копирана в редица сайтове (виж тук, тук и тук), в която се твърди, че членове на "Кръга Корал" са поискали от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да обяви морето пред плаж "Корал“ за защитена територия, за да може премиерът в оставка Кирил Петков, баща му Петко Петков и техни приятели "да карат необезпокоявани от никого сърф и кайт". Това щяло да стане без обществено обсъждане и в ущърб на риболовците. 

Твърдение: Кирил Петков иска да си присвои морето пред плаж "Корал" с помощта на МОСВ

Откъде тръгва всичко?

Информационният повод за еднаквите публикации в различни сайтове е предложението на Сдружението "Да запазим Корал" морската територия "Корал" в района село Лозенец, община Царево, да бъде обявена за защитена. Тя обхваща акваторията пред едноименния морски плаж.

В него се предвиждат забрани за бракониерски и стопански риболов, траленето с промишлени средства за бяла мида и рапани, забрани за пускането на канализационни тръби в морето навлизането на джетове в залива. 

Информация за направеното предложение е достъпна на сайта на МОСВ от 3.06.2022 г. 


Режимите на защита обаче пораждат остри спорове по време на обсъждането на 15 юни 2022 г. в Регионалната екоинспекция в Бургас. В крайна сметка предложението е прието с 5 гласа „за“, 3 „въздържал се“ и 1 „против“ и изпратено към министъра на околната среда и водите.

Кметът на Царево Георги Лапчев внася становище с особено мнение (снимка в Галерията по-долу) и гласува против предложението. Пред БНР Бургас в деня на гласуването кметът посочва, че принципът на прозрачността е нарушен. А от Морската администрация в Бургас са стигнали още по-далеч – пискали са в залива "Корал" да бъде забранено навлизането на всякакви плавателни съдове. 

Защо в целия сложен казус за обявяването на една морска територия за защитена се замесва името на Кирил Петков?

В публикациите се твърди, че "всички те (Петков, баща му и предполагаеми техни приятели – бел.ред.) са членове на "Кръга Корал", който е поискал това от МОСВ. Основната дейност на коралците е да осигури дивото и безплатно къмпингуване на група хора на брега на морето".

Това обаче не отговаря на истината, категоричен е председателят на Сдружението "Да запазим Корал" Атанас Русев. В интервю за БНР той каза, че Петков е член на сдружението, но е напуснал управителния му съвет, след като е влязъл в политиката:

"Той беше в Управителния съвет на Сдружението, но преди една година напусна Управителния съвет, защото влезе в политиката. Това стана и с другите, които се занимават с политика, защото нашето сдружение не се занимава с политика".(…) "Вероятно сегашният премиер си има някакви врагове, които си мисля, че по този начин могат да го злепоставят. Това, което е написано в тези материали, не отговаря на истината".(…)Ако този материал имаше някакъв автор, най-вероятно щяхме да го осъдим".

А като доказателство, че премиерът в оставка и сдружението не си взаимодействат, той даде следния пример:

"Нашата борба да махнем незаконната ограда върху дюните, която си седи, факт е, че тя си е още там. Можете да си представите премиерът какво е направил, за да се махне тази ограда - не е направил нищо и търпи критика от нас".

Русев увери, че достъпът до плажа е напълно свободен, а не както се твърди в публикацията, че "на Корал външни лица не се допускат". По думите му, това може да се провери от всеки посетител. В рамките на нашата проверка не получихме информация за каквито и да е ограничения.

Русев също така отбеляза, че организацията, която той председателства, е регистрирана по законовия ред и възрази на нарицателното "Кръг Корал“, употребено в публикациите с негативна конотация, което препраща към група с икономически интереси: "Няма "кръг". Ние сме Гражданско сдружение "Да запазим Корал". Регистрирани сме по законовия ред. Целта на сдружението е опазване на природата".

Обслужва ли МОСВ интересите на Кирил Петков?

Според твърденията „на Корал, премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и техните приятели карат сърф и кайт. По тази причина не искат някакви си рибари и туристи да се мотаят в тяхното море“.

Заместник-министърът на околната среда в оставка Тома Белев определи това като опит за създаване на внушение:

„Сърф и кайт могат да се карат на много места по българското Черноморие, не само там. Няма как да се пречи от рибарските лодки, защото тази морска акватория към настоящия момент всъщност по закон е забранен стопанският риболов“. 

Министърът на околната среда в оставка Борислав Сандов смята изнесените твърдения за „опорки“ на хора, които имат користни интереси:

„Не мога да си представя как точно като опазваш една зона от морето, която си е там, която ти не си оградил и освен това, от другата страна, има плаж, на който ти не искаш да се създава някакъв комплекс… Как точно става корупцията, да сме узурпирали това нещо? Все едно аз ще отида и ще си го прибера в раницата и ще си го донеса в София. Не мога да го разбера. Може би хората лесно се водят по определени опорки, по определени тези, внушавани от онези, които всъщност искат да унищожат това място, защото ние виждаме интересите за унищожаване на всичките зони по морето.“


Още неверни твърдения в публикациите

Според статиите свикването на комисията с представители на различни институции на 15 юни, която е обсъдила темата, е грубо нарушение на чл. 37 от  Закона за защитените територии, защото е задължително първо да се проведат обществени обсъждания.

Това обаче не е вярно и законът казва друго - публични, обществени обсъждания, се правят само при някои от следните категории защитени територии – национални паркове, природни паркове, резервати и поддържани резервати. 


Продължаваме с неверните твърдения – риболовът ще бъде забранен

Посочва се, че „след обявяване на тази защитена водна площ, там ще бъде забранен риболовът, преминаването на рибарски лодки, моторни корабчета за разходки и други човешки дейности.“

И заместник-министърът на екологията в оставка Тома Белев, и председателят на „Да запазим Корал“ Атанас Русев заявиха, че от Сдружението никога не са искали забрана на любителския риболов, нито МОСВ има намерение да прави зоната морски резерват. Това личи и от предложението на „Да запазим корал“.

„Ние предложихме просто да бъдат забранени джетовете и големите моторни лодки, защото създават шумово замърсяване под водата, което пречи на морските обитатели, примерно делфините. (…) Любителският риболов е разрешен, забранен е стопанският риболов, който така или иначе в тази зона е забранен, защото има нова заповед на министъра, в която в едномилната зона точно на това място стопанският риболов е забранен.

Не нарушаваме никакви права на рибарите. Забранява се изхвърлянето на отпадъци. (...) Идеята е животът на това място под водата да се върне в обичайния си вид, защото в последните 10 или 15 години това, което наблюдаваме, е, че животът под водата все повече започва да липсва. Изчезнаха мидите, рибите и водораслите..."

В крайна сметка местността получи защитен статут

На 6 юли 2022 г. МОСВ обяви „Залив Корал“, заемаща 1,3 кв. км от акваторията на България, за защитена територия. Новата морска защитена територия ще опазва местообитанията на селдови и есетрови риби.

Във Фейсбук министър Сандов съобщи, че Обявяването на защитената акватория е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение "Да запазим Корал".

В границите на защитената местност се забранява:

1. Навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;

2. Интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури;

3. Използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

4. Изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;

5. Изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации;

6. Изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Това е третата национална защитена територия, заемаща морска акватория. Първите две са малки акваториални площи край Калиакра и пясъчна банка край Бургас. А съгласно европейските директиви и препоръки до 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони.

Заключение

Твърдението, че Кирил Петков иска да си присвои морето пред плаж „Корал“ и МОСВ му помага е НЕВЯРНО. От Сдружението "Да запазим Корал" и МОСВ отричат за каквато и да е връзка между премиерът в оставка, направеното предложение и одобрението му. В допълнение, предложението е направено законосъобразно и не включва забрана за любителския риболов, а стопанският е забранен преди това по силата на друга заповед.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00

Филм подвеждащо внушава пряка връзка между Covid ваксините и случаи на внезапна смърт

Излязъл през ноември филм подвеждащо внушава, че има пряка връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, често сред млади хора. И това е част от план за обезлюдяване на света, според едночасовата лента, която на места повтаря неверни твърдения, които вече са опровергани от сайтове и организации за проверка на фактите...

публикувано на 15.12.22 в 06:00

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00