Няма данни Шойгу, ген. Кирилов и Кирил Петков да са говорили за биолаборатории в България

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Темата за наличието на тайни биолаборатории, контролирани от СЗО или САЩ, или и двете, продължава да циркулира под различни форми в социалните мрежи. 

В едни от последните публикации по темата се цитират руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов, които разкриват наличието и локацията на подобри лаборатории.

Твърдение

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов твърдят, че в България има биолаборатории, в които се извършват експерименти с български граждани и се създават вируси и патогени. Според информацията те дори посочват къде са разположени. Премиерът Кирил Петков потвърждава информацията за наличието на лабораториите, но казва, че те са само за експерименти, не за заразяване

Повод за проверката даде разпространяващата се в социалните мрежи статия от сайта vsekidenbg.eu (от известно време сайтът е изпразнен от съдържание - б.р.)


А ето и целия текст на публикацията:


Като източник на информацията се посочва агенция РИА Новости. Липсват обаче подробности кога, как, къде, на какво събитие е казал това Сергей Шойгу. Няма дори и линк към статията на агенцията.

Въпросната публикация циркулира в различни фейсбук групи (ТУК, ТУК и ТУК) и набира сериозна популярност там.

Седмица по-късно на същия сайт vsekidenbg се появява още една публикация по темата – биолабораториите вече са 4. Като автор на изказването е посочен началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов. А като източник на информацията отново е посочена агенция РИА Новости. Отново липсват подробности къде, кога и как е направено изказването, както и в какъв контекст.


Ето и текстът на публикацията. В него се припомня и предишната статия с изказването на Шойгу. Отново липсва контекст на изказването, както и къде е направено. За повече въздействие и скандалност е добавено, че една от локациите на биолабораторите е в  "БАЗАТА В НОВО СЕЛО НА САЩ".


В същия ден – 8 юни, темата получава развитие, като се цитира изказване по темата на българския премиер Кирил Петков.


Според публикацията премиерът признава за наличието на подобни лаборатории, но внася известно успокоение, че "те са само за експерименти", "не се заразява" и "няма опасност за народа".


Липсва източник на информацията и къде, как, защо е направен коментарът на премиера. Но за повече ексклузивност е добавено, че го е казал "преди минути".

Изпратихме официално запитване до Министерския съвет, за да разберем дали, кога и къде Кирил Петков е правил подобно изказване. Отговорът е, че Петков не е правил такова изказване.


За да проверим посочения като източник на информацията написахме и официално писмо до РИА Новости, придружено с линкове към въпросните публикации, за да ги попитаме дали медията е отразявала и публикувала подобни коментари и изказвания на Сергей Шойгу и Игор Кирилов.

От РИА Новости отрекоха да са публикували и да имат налични в системата им подобни публикации и изказвания. Отговорът на запитването, придружено с линк към публикациите и подробно описание на съдържанието им, получихме от Василий Владимирович Пушков, директор на Дирекция Международно сътрудничество в агенцията.
Според отговорите на г-н Пушков - няма никакви подобни изказвания и публикации в ресурсите на РИА Новости, както и в цялата медийна група.

Заключение

Няма НИКАКВИ данни за това, че Сергей Шойгу и Игор Кирилов са правили изказвания за наличие на биолаборатории в България. Информацията е опровергана от посочената като първо източник медия РИА Новости. Публикуваното от същия сайт изказване на премиера Кирил Петков, според което той потвърждава наличието на биолаборатории у нас, е опровергано официално от Министерския съвет. Оттам отричат Петков да е правил подобно изказване.

Заключението е, че твърденията са НЕВЕРНИ.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00

Няма корица на списание Vogue с Хитлер и Ева Браун

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от..

публикувано на 18.08.22 в 07:00
Лех Валенса

Призовал ли е Лех Валенса към изтребление на руснаци?

Публикация в сайта "Лентата" с автор Мартин Карбовски (може да се прочете тук ) коментира изказване на Лех Валенса - президент на Полша от 1990 до 1995 г. и носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г., който призовал "Русия да бъде депопулирана до 50 милиона човека" от настоящите около 145,5 млн. души (по данни на Росстат към 1 януари 2022..

публикувано на 15.08.22 в 07:00