Няма данни Шойгу, ген. Кирилов и Кирил Петков да са говорили за биолаборатории в България

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Темата за наличието на тайни биолаборатории, контролирани от СЗО или САЩ, или и двете, продължава да циркулира под различни форми в социалните мрежи. 

В едни от последните публикации по темата се цитират руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов, които разкриват наличието и локацията на подобри лаборатории.

Твърдение

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов твърдят, че в България има биолаборатории, в които се извършват експерименти с български граждани и се създават вируси и патогени. Според информацията те дори посочват къде са разположени. Премиерът Кирил Петков потвърждава информацията за наличието на лабораториите, но казва, че те са само за експерименти, не за заразяване

Повод за проверката даде разпространяващата се в социалните мрежи статия от сайта vsekidenbg.eu (от известно време сайтът е изпразнен от съдържание - б.р.)


А ето и целия текст на публикацията:


Като източник на информацията се посочва агенция РИА Новости. Липсват обаче подробности кога, как, къде, на какво събитие е казал това Сергей Шойгу. Няма дори и линк към статията на агенцията.

Въпросната публикация циркулира в различни фейсбук групи (ТУК, ТУК и ТУК) и набира сериозна популярност там.

Седмица по-късно на същия сайт vsekidenbg се появява още една публикация по темата – биолабораториите вече са 4. Като автор на изказването е посочен началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов. А като източник на информацията отново е посочена агенция РИА Новости. Отново липсват подробности къде, кога и как е направено изказването, както и в какъв контекст.


Ето и текстът на публикацията. В него се припомня и предишната статия с изказването на Шойгу. Отново липсва контекст на изказването, както и къде е направено. За повече въздействие и скандалност е добавено, че една от локациите на биолабораторите е в  "БАЗАТА В НОВО СЕЛО НА САЩ".


В същия ден – 8 юни, темата получава развитие, като се цитира изказване по темата на българския премиер Кирил Петков.


Според публикацията премиерът признава за наличието на подобни лаборатории, но внася известно успокоение, че "те са само за експерименти", "не се заразява" и "няма опасност за народа".


Липсва източник на информацията и къде, как, защо е направен коментарът на премиера. Но за повече ексклузивност е добавено, че го е казал "преди минути".

Изпратихме официално запитване до Министерския съвет, за да разберем дали, кога и къде Кирил Петков е правил подобно изказване. Отговорът е, че Петков не е правил такова изказване.


За да проверим посочения като източник на информацията написахме и официално писмо до РИА Новости, придружено с линкове към въпросните публикации, за да ги попитаме дали медията е отразявала и публикувала подобни коментари и изказвания на Сергей Шойгу и Игор Кирилов.

От РИА Новости отрекоха да са публикували и да имат налични в системата им подобни публикации и изказвания. Отговорът на запитването, придружено с линк към публикациите и подробно описание на съдържанието им, получихме от Василий Владимирович Пушков, директор на Дирекция Международно сътрудничество в агенцията.
Според отговорите на г-н Пушков - няма никакви подобни изказвания и публикации в ресурсите на РИА Новости, както и в цялата медийна група.

Заключение

Няма НИКАКВИ данни за това, че Сергей Шойгу и Игор Кирилов са правили изказвания за наличие на биолаборатории в България. Информацията е опровергана от посочената като първо източник медия РИА Новости. Публикуваното от същия сайт изказване на премиера Кирил Петков, според което той потвърждава наличието на биолаборатории у нас, е опровергано официално от Министерския съвет. Оттам отричат Петков да е правил подобно изказване.

Заключението е, че твърденията са НЕВЕРНИ.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00

Филм подвеждащо внушава пряка връзка между Covid ваксините и случаи на внезапна смърт

Излязъл през ноември филм подвеждащо внушава, че има пряка връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, често сред млади хора. И това е част от план за обезлюдяване на света, според едночасовата лента, която на места повтаря неверни твърдения, които вече са опровергани от сайтове и организации за проверка на фактите...

публикувано на 15.12.22 в 06:00

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00