Незаконно ли е отзоваването на 70 руски дипломати от страната ни?

Снимка: БГНЕС

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че отзовава 70 руски дипломати от страната ни. Причината – службите ни са ги идентифицирали като хора, които са работили срещу интересите на България.

Темата измести останалите проблеми в държавата и зае челна позиция във всички медии. В част от тях се появиха и заглавия, че гоненето на дипломатите от България е незаконно, тъй като документите за отзоваването на руски високопоставени служители са подписани от зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, а това имала право да направи само външният министър Теодора Генчовска. По това време Генчовска е на срещата на върха на НАТО в Мадрид.


За ден темата за „незаконното отзоваване на 70 руски дипломати“ беше копирана от редица медии, както може да бъде видяно туктуктук и тук.

Във Фейсбук новината също беше споделена хиляди пъти. Твърдение: Отзоваването на 70 руски дипломати е незаконно

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с дипломата Марин Райков, бивш служебен премиер и външен министър на България, в момента посланик на страната в Обединеното кралство. Той обясни, че процедурата по отзоваване на дипломати не е разписана в отделен нормативен документ. 

Марин Райков

"Във всички страни тя се подчинява на една и съща логика, решенията се взимат на най-високо правителствено равнище, най-често на ниво министър-председател. Такова решение не може да бъде взето без да стои зад това министър-председателят. Той взима тези решения въз основа на конкретна фактология, която му се предлага във вид на доклад от съответните специализирани служби. Когато в тези доклади има недвусмислени сигнали за всеки един конкретен дипломат, той на тази основа и базирайки се на чл. 9 от Виенската конвенция от 1961 г., взима решение да бъдат обявени за персона нон грата съответните дипломатически служители или да бъдат обявени за неприемливи тези служители на посолството, които не са дипломати, но са административно-технически състав и които биха могли, според съответните доклади, също да са извършили несвойствена за тяхната мисия дейности на съответната друга държава", каза Марин Райков.

Той допълни, че след това Външно министерство изпълнява съответните решения и указания.

"Дали ще е министър, дали ще е заместник външен министър, той получава указания да извика посланика и да го информира. В конкретния случай, това което аз зная е, че има доклад, който единствено касае баланса в бройката на българските дипломати в Москва и на руските в България. На основата на този доклад, единствено е можело да се влезе в режим на някакви разговори, преговори с руската страна, с оглед баланс на бройките. Но темата за персона нон грата, т.е. чл. 9 от Виенската конвенция е различна и не е непременно обвързана с установяването на паритет", добави дипломатът.

- Има ли право заместник министърът на външните работи да подпише документ за отзоваване на дипломати?

"Разбира се, че зам.-министърката има право да подпише. Аз лично съм го правил два пъти и съм бил свързан с реализацията на подобни акции. Да, разбира се, никой не може да упрекне заместник-министърката, затова че е свършила това, което ѝ е било наредено", каза Марин Райков.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Твърдението, че отзоваването на 70 руски дипломати е незаконно, е НЕВЯРНО. В чл. 9 от Виенската конвенция се казва, че "приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е персона нон грата или че кой да е друг член от персонала на представителството е неприемлив. В такъв случай изпращащата държава трябва съответно да отзове въпросното лице или да прекрати неговите функции в представителството". Подписването на документите по отзоваването може да се извърши от заместник-министъра на външните работи.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00

Филм подвеждащо внушава пряка връзка между Covid ваксините и случаи на внезапна смърт

Излязъл през ноември филм подвеждащо внушава, че има пряка връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, често сред млади хора. И това е част от план за обезлюдяване на света, според едночасовата лента, която на места повтаря неверни твърдения, които вече са опровергани от сайтове и организации за проверка на фактите...

публикувано на 15.12.22 в 06:00

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00