Снимка от "селско въстание" в Нидерландия е отпреди 3 години

Снимка: Скрийншот/АНП

„Селско въстание от невиждан мащаб с над 30 000 души в Нидерландия бива посрещнато с бронетранспортьори от правителството. Европа ще се събуди, неизбежно е.“


Това съобщение, публикувано от български профил във фейсбук на 5 юли и споделено от над 500 души, е илюстрирано със снимка на безчет фермери, блокирали с тракторите си магистрала в близост до холандския Национален институт за обществено здраве и околна среда. Същата тази фотография има хиляди споделяния в туитър и фейсбук от потребители от цял свят, като снимка от протестите в Нидерландия от 4 юли. 

На тази дата фермерите в Нидерландия блокираха с трактори и камиони разпределителните центрове на супермаркетите. Блокадите са протест срещу плановете на правителството за намаляване на азотните емисии с 50% до 2030 г. Властите отделиха 24,3 млрд. евро за финансиране на земеделски реформи, които вероятно ще накарат много фермери драстично да намалят броя на животните си или напълно да се отърват от тях. Според оценки на правителството това може да доведе до закриването на около 30% от животновъдните ферми в страната.

Снимката "от протеста" се завъртя дори и в някои новинарски издания, като австрийския таблоид Exxpress. Публикацията може да се види тук.

Твърдение: Снимката е от фермерските протести на 4 юли 2022

Да, тази фотография наистина е от фермерски протести в Нидерландия. Но не от тези в началото на седмицата, а от протестите през есента на 2019 г. Снимката циркулира в многобройни световни издания през октомври и ноември 2019 г., показа онлайн търсачка на изображения. Следите водят до автора ѝ – известен холандски фотограф на име Робин ван Лонкхуизен (Robin van Lonkhuijsen), който работи за информационната агенция Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), оригиналната публикация може да се види тук. 

Лесно е да се установи, че става дума за една и съща фотография, тъй като в долния ляв ъгъл на кадъра се виждат двама души в крачка, а на по-преден план има 4-има човека в гръб.

За сравнение снимките „от сегашния протест“ и от протеста през 2019 г.  


Всъщност в снимковата банка Shutterstock има съвсем същият кадър, но заснет в друг момент - там липсват хората в долния ляв ъгъл. И тази фотография също датира от 2019 г.

Колкото до твърдението, че властите са мобилизирали бронетранспортьори, които да отблъснат протестиращите, то също се оказва невярно. То се основава на видеоколаж от стари кадри, разпространяван в социалните мрежи. До момента военна техника не е участвала в потушаването на бунтовете. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Информацията за протестите в Нидерландия от миналата седмица е ПОДВЕЖДАЩА. Снимката е рециклиран кадър от протестите, избухнали преди две години и половина.  


Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00

Филм подвеждащо внушава пряка връзка между Covid ваксините и случаи на внезапна смърт

Излязъл през ноември филм подвеждащо внушава, че има пряка връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, често сред млади хора. И това е част от план за обезлюдяване на света, според едночасовата лента, която на места повтаря неверни твърдения, които вече са опровергани от сайтове и организации за проверка на фактите...

публикувано на 15.12.22 в 06:00

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00