Снимка от "селско въстание" в Нидерландия е отпреди 3 години

Снимка: Скрийншот/АНП

„Селско въстание от невиждан мащаб с над 30 000 души в Нидерландия бива посрещнато с бронетранспортьори от правителството. Европа ще се събуди, неизбежно е.“


Това съобщение, публикувано от български профил във фейсбук на 5 юли и споделено от над 500 души, е илюстрирано със снимка на безчет фермери, блокирали с тракторите си магистрала в близост до холандския Национален институт за обществено здраве и околна среда. Същата тази фотография има хиляди споделяния в туитър и фейсбук от потребители от цял свят, като снимка от протестите в Нидерландия от 4 юли. 

На тази дата фермерите в Нидерландия блокираха с трактори и камиони разпределителните центрове на супермаркетите. Блокадите са протест срещу плановете на правителството за намаляване на азотните емисии с 50% до 2030 г. Властите отделиха 24,3 млрд. евро за финансиране на земеделски реформи, които вероятно ще накарат много фермери драстично да намалят броя на животните си или напълно да се отърват от тях. Според оценки на правителството това може да доведе до закриването на около 30% от животновъдните ферми в страната.

Снимката "от протеста" се завъртя дори и в някои новинарски издания, като австрийския таблоид Exxpress. Публикацията може да се види тук.

Твърдение: Снимката е от фермерските протести на 4 юли 2022

Да, тази фотография наистина е от фермерски протести в Нидерландия. Но не от тези в началото на седмицата, а от протестите през есента на 2019 г. Снимката циркулира в многобройни световни издания през октомври и ноември 2019 г., показа онлайн търсачка на изображения. Следите водят до автора ѝ – известен холандски фотограф на име Робин ван Лонкхуизен (Robin van Lonkhuijsen), който работи за информационната агенция Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), оригиналната публикация може да се види тук. 

Лесно е да се установи, че става дума за една и съща фотография, тъй като в долния ляв ъгъл на кадъра се виждат двама души в крачка, а на по-преден план има 4-има човека в гръб.

За сравнение снимките „от сегашния протест“ и от протеста през 2019 г.  


Всъщност в снимковата банка Shutterstock има съвсем същият кадър, но заснет в друг момент - там липсват хората в долния ляв ъгъл. И тази фотография също датира от 2019 г.

Колкото до твърдението, че властите са мобилизирали бронетранспортьори, които да отблъснат протестиращите, то също се оказва невярно. То се основава на видеоколаж от стари кадри, разпространяван в социалните мрежи. До момента военна техника не е участвала в потушаването на бунтовете. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Информацията за протестите в Нидерландия от миналата седмица е ПОДВЕЖДАЩА. Снимката е рециклиран кадър от протестите, избухнали преди две години и половина.  


Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

МО изпраща повиквателни на запасни, няма обявена мобилизация

Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа. Към нея е приложен разказ на получателя ѝ, който е озадачен от получената заповед, въпреки че, по думите му, не е част от редиците на..

публикувано на 04.10.23 в 06:00
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00