Снимка от "селско въстание" в Нидерландия е отпреди 3 години

Снимка: Скрийншот/АНП

„Селско въстание от невиждан мащаб с над 30 000 души в Нидерландия бива посрещнато с бронетранспортьори от правителството. Европа ще се събуди, неизбежно е.“


Това съобщение, публикувано от български профил във фейсбук на 5 юли и споделено от над 500 души, е илюстрирано със снимка на безчет фермери, блокирали с тракторите си магистрала в близост до холандския Национален институт за обществено здраве и околна среда. Същата тази фотография има хиляди споделяния в туитър и фейсбук от потребители от цял свят, като снимка от протестите в Нидерландия от 4 юли. 

На тази дата фермерите в Нидерландия блокираха с трактори и камиони разпределителните центрове на супермаркетите. Блокадите са протест срещу плановете на правителството за намаляване на азотните емисии с 50% до 2030 г. Властите отделиха 24,3 млрд. евро за финансиране на земеделски реформи, които вероятно ще накарат много фермери драстично да намалят броя на животните си или напълно да се отърват от тях. Според оценки на правителството това може да доведе до закриването на около 30% от животновъдните ферми в страната.

Снимката "от протеста" се завъртя дори и в някои новинарски издания, като австрийския таблоид Exxpress. Публикацията може да се види тук.

Твърдение: Снимката е от фермерските протести на 4 юли 2022

Да, тази фотография наистина е от фермерски протести в Нидерландия. Но не от тези в началото на седмицата, а от протестите през есента на 2019 г. Снимката циркулира в многобройни световни издания през октомври и ноември 2019 г., показа онлайн търсачка на изображения. Следите водят до автора ѝ – известен холандски фотограф на име Робин ван Лонкхуизен (Robin van Lonkhuijsen), който работи за информационната агенция Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), оригиналната публикация може да се види тук. 

Лесно е да се установи, че става дума за една и съща фотография, тъй като в долния ляв ъгъл на кадъра се виждат двама души в крачка, а на по-преден план има 4-има човека в гръб.

За сравнение снимките „от сегашния протест“ и от протеста през 2019 г.  


Всъщност в снимковата банка Shutterstock има съвсем същият кадър, но заснет в друг момент - там липсват хората в долния ляв ъгъл. И тази фотография също датира от 2019 г.

Колкото до твърдението, че властите са мобилизирали бронетранспортьори, които да отблъснат протестиращите, то също се оказва невярно. То се основава на видеоколаж от стари кадри, разпространяван в социалните мрежи. До момента военна техника не е участвала в потушаването на бунтовете. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Информацията за протестите в Нидерландия от миналата седмица е ПОДВЕЖДАЩА. Снимката е рециклиран кадър от протестите, избухнали преди две години и половина.  


Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00

Няма корица на списание Vogue с Хитлер и Ева Браун

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от..

публикувано на 18.08.22 в 07:00
Лех Валенса

Призовал ли е Лех Валенса към изтребление на руснаци?

Публикация в сайта "Лентата" с автор Мартин Карбовски (може да се прочете тук ) коментира изказване на Лех Валенса - президент на Полша от 1990 до 1995 г. и носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г., който призовал "Русия да бъде депопулирана до 50 милиона човека" от настоящите около 145,5 млн. души (по данни на Росстат към 1 януари 2022..

публикувано на 15.08.22 в 07:00