Вярно ли е, че средният коефициент на интелигентност на българите е на ръба на дебилността

Снимка: Алами/Ройтерс

Един текст за коефициента на интелигентност на българите (IQ) обиколи социалните мрежи и предизвика стотици коментари и споделяния. Става въпрос за това, че ние, българите, не сме сред най-интелигентните на света, а дори напротив – IQ-то ни е притеснително ниско.

Ето и онази част от публикацията, в която се цитират цифри:

"Ако има някаква апокалиптична опасност за България, тя е в апокалиптично падналата интелигентност на популацията ни. Според изследване на Р. Лин и Бъркли, от 2019-та, средното IQ на България е ударило кошмарните 83 точки, най-ниското в Европа (зад нас са само Македония и Албания, което едва ли е случайно). За сравнение средното IQ в Турция си е все така 87, в Англия и Германия е 100, във Финландия е 102, в Чехия и Унгария 95-6 и т.н.)

Да осъзнаем какво означава 83 точки IQ. Медицинската граница за моронизъм е 80! Що е моронизъм - буквално - лека идиотия, мека форма на интелектуален дефицит.

Лице с IQ под 80 може да претендира за недееспособност при извършване на престъпление и да бъде поставяно под запрещение, защото е опасност за себе си или за другите... Това е официално призната медицинска и съдебна граница. А ние сме на 3 (три) пункта от нея.

За който още не е разбрал - тези показатели означават, че един средно интелигентен българин е в най-общи линии медицински идиот, според стандартите на запад от Калотина...“


Твърдение: Българинът е с IQ 83, тоест, с три точки по-интелигентен от дебил (морон)

Преди да коментираме колко точно е коефициентът на интелигентност на българина, трябва да коригираме малко автора на публикацията. Моронизъм или дебилност е лека степен на умствена изостаналост (IQ = 50-70). Имбецилитетът е умерена до тежка степен на умствена изостаналост (IQ = 20-50), а идиотизмът е най-дълбоката умствена изостаналост (IQ под 20). Класификацията можем да прочетем тук.

В популярната в социалните медии статия като основен източник е посочена публикация на Ричард Лин и Дейвид Бекер от 2019 г. Става дума за книгата "Интелигентността на нациите", издадена от Института за социални изследвания в Ълстър - мозъчен тръст, базиран в Северна Ирландия и ръководен от самия Лин. При по-внимателен поглед в текста на изследването става ясно, че цитираното IQ 83 е обикновена техническа грешка на авторите.

Ето скрийншот на pdf на статията, в който се вижда, че данните за Бразилия са директно копирани в графата за България:


От таблица и графика в същото издание се вижда, че България е с коефициент на интелигентност над 90.




Доказателство, че става дума за печатна грешка е и публикация на Ричард Лин още от 2006 г., където можем да прочетем, че "средният коефициент на интелигентност за балканските страни - Сърбия, Хърватия, Румъния, България, Гърция и Турция - е съответно 89, 90, 94, 93, 92 и 90, което дава по-ниска средна стойност (IQ = 91) от IQ 100 за останалата част от Европа (Lynn, 2006)". Но дори и тези цифри са със съмнителна точност, тъй като между тях и цитираните в световната информационна банка World data има известно разминаване: Сърбия - 89, Хърватия - 95, Румъния - 90, България - 91, Гърция 92, Турция – 89. (Данните на World data са усреднен коефициент от резултатите на 9 международни проучвания за периода 1990-2010 г.)

В "Интелигентността на нациите" авторите разсъждават защо IQ-коефициентът на балканските народи е значително по-нисък от този на държавите от Западна Европа и донякъде обясняват феномена с исторически събития, като турското присъствие.

От друга страна Лин и колегата му заключават че интелигентността на една нация зависи също така от икономическия просперитет. Ето какво пише Лин:

"Като цяло нациите с по-висок коефициент на интелигентност имат по-силни икономики, по-здрави, по-богати и по-образовани са, по-модернизирани са, политически стабилни и мирни (изключение прави броят на самоубийствата в страната: самоубийствата са по-редки в страните с нисък коефициент на интелигентност). Както се вижда от картата, съществуват силни положителни корелации между националния коефициент на интелигентност и средната яркост на кожата на населението на дадена страна, както и между националния коефициент на интелигентност и средната географска ширина на страната".

Трудовете на Ричард Лин често са критикувани от научната общност за липсата на научна безпристрастност и подвеждащо представяне на данните. Нещо повече - той е обвиняван в разпространяване на расистки и сексистки възгледи. Критика за изследването може да прочетем на английски тук.

"Тук оценявам най-новата версия, изготвена през 2019 г. от Лин и Бекер, и показвам, че този набор от данни не е подходящ за целта – пише авторката на статията Ребека Сиър. - Основните източници на данни са неподходящи за оценка на "националния коефициент на интелигентност". По-голямата част от включените данни произхождат от извадки, които са напълно непредставителни за националното население. Много от тях са удобни извадки с малки размери, които често включват само деца и често включват лица, избрани поради това, че притежават определени характеристики (т.е. извадки, които са умишлено избрани така, че да не са представителни). Данните са събирани с помощта на редица различни когнитивни тестове и от толкова разнообразни популации, че е невъзможно да се генерира съпоставим измерител на когнитивните способности... Следователно този набор от данни за "национален коефициент на интелигентност" не предоставя съпоставими, точни и безпристрастни мерки за когнитивните способности в световен мащаб и не трябва да се използва за изводи относно глобалните различия в интелигентността.“

Заключение

Твърдението, че българинът е с IQ 83, тоест с три точки по-интелигентен от дебил (морон) е НЕВЯРНО. Цифрата 83 е плод на техническа грешка. България е със среден коефициент на интелигентност 91. За моронизъм може да се говори при IQ 70-50.

По отношение на меродавността на проучването за интелигентността на нациите можем само да посочим един красноречив пример. Става въпрос за резултатите от Световните олимпиади по математика от 1959 до 2010, посочени в изследването "Резултати от Международната математическа олимпиада, като показател на нивото на когнитивните способности на интелектуалните категории“ (Results in the International Mathematical Olympiad (IMO) as Indicators of the Intellectual Classes’ Cognitive-Ability Level, 2011 г) от Хайнер Риндеман – тук.

Ето заключението на автора: "Без да се отчита броят на населението, Китай е с най-добрите математици. След тях се нареждат Русия (2), САЩ (3), Виетнам (4), Румъния (5) България (6), Южна Корея (7), Унгария (8), Иран (9) и  Япония (10). Индия, Турция и Израел също излъчиха голям брой ученици с най-високи резултати по математика

Фактът, че по-малки държави (Румъния, България, Унгария и Израел) се класират толкова високо, е забележителен.

Когато се коригират по отношение на броя на населението, резултатите се променят и по-малките държави се издигат на върха: (1) България, (2) Унгария, (3) Сингапур, (4) Израел, (5) Словакия, (6) Беларус, (7) Хонконг, (8) Монголия, (9) Румъния и (10) Югославия (Сърбия).“

Излиза че една от най-ниско интелигентните нации в Европа дава най-добрите математици в света.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че в борбата с пожарите е можело да ползваме БТР-ите, дарени на Украйна?

Съгласно множество публикации в онлайн издания и постове в социалните мрежи, както и според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бронетранспортьорите, дарени от България на Украйна, е можело да се използват за гасене на пожарите, които бушуваха у нас през последните дни. Твърдение: В борбата с пожарите е..

публикувано на 24.07.24 в 06:00
Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва.  "Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да..

публикувано на 22.07.24 в 06:00

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00