Не е вярно, че Мики Рурк се появява в тв интервю с фланелка с лика на Путин

Мики Рурк носи тениска с лика на Владимир Путин, но през август 2014 г. в Москва, когато имаше друго отношение към президента на Русия.
Снимка: Ройтерс, архив

Публикация в социалните мрежи, която е копирана и в различни сайтове, като този тук и тук се твърди, че на 12 юли 2022 г, в телевизионно интервю, излъчено във Великобритания, холивудският актьор Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин.

В статиите пише, че актьорът е наречен "агент на Путин", но "на него му е все едно какво говори британската преса и че уважава президента на Русия:

"Хора на мен ми е все едно какво мислите за мен. Аз уважавам Путин. Той е президент на велика независима страна" - казал Мики Рурк на журналистите" според публикацията.


Твърдение: Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин по време на тв интервю

Какво показват фактите?

На 12 юли 2022 г., Мики Рурк е гост в телевизионна програма, с водещ Пиърс Морган - Piers Morgan Uncensored, която се излъчва по TalkTV всяка седмица от 20.00 часа в Обединеното кралство от 25 април 2022 г. Справка показва, че предаването се излъчва също и по Sky News Australia в Австралия и Fox Nation в САЩ.

Рурк не е гост в студиото на предаването, а чрез видеоконферентна връзка. В интервюто, което е с дължина около 15 минути, той говори за отношенията си с други холивудски актьори. Водещият засяга и темата за войната в Украйна. Носителят на "Оскар" - Мики Рурк, избухва в сълзи, докато си спомня срещата си с руския президент през 2014 г. Той признава, че тогава го е смятал за емпатичен.

Рурк разказва как заедно с други артисти от САЩ са се срещнали с Владимир Путин, а той е пеел и танцувал с актрисата Шарън Стоун. Актьорът споделя, че е видял другата страна на Путин, когато заедно са пътували до Санкт Петербург, за да посетят дом за деца, болни от рак. По думите му Путин е бил истински загрижен и съпричастен за децата.

По това време (2014 г.) в Русия са особено популярни тениските с лика на Владимир Путин, което е накарало Мики Рурк да се реди на опашка, за да си закупи такава. Именно тази информация е използвана за фалшиво разпространената новина у нас, че той се е явил с тениска с лика на руския президент по време на телевизионно интервю. Купуването на фланелка с лика Путин е отразено широко у нас през 2014 г.

А снимката, използване за постовете във Фейсбук, е от ТАСС - също от август 2014 г.


В интервюто си пред Пиърс Морган на 12 юли Рурк споделя, че сега именно Путин носи единствената отговорност за зверските убийства, извършени в Украйна.

"Идеята, че един и същи човек е еднолично отговорен за трагедиите и загубените животи в Украйна "взривява ума ми", казва Рурк, добавяйки, че му се иска "малко звънче да звънне в главата (на Путин) или в сърцето му и той да се събуди и просто да спре всичко това".

Фактите показват, че Мики Рурк се отрича от доброто си мнение за Путин малко след началото на руската инвазия в Украйна.

В интервю за Fox през март 2022 г., той нарече войната "кошмарен сценарий" и отбеляза, че се моли на Бог Путин да сложи край. По същото време от президента на Русия се отрекоха редица холивудски актьори, които са били приятели с Владимир Путин, като Жерар Депардийо и Стивън Сигал.

От гостуването в предаването на TalkTV на 12 юли 2022 г., става ясно не само, че Рурк осъжда поведението на Владимир Путин все повече, но и че не е с фланелка с неговия лик. Рурк е облечен с черна блуза с къс ръкав и кожен елек.


Заключение

Твърдението, че холивудският актьор Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин по време на телевизионно интервю и е предизвикал скандал е НЕВЯРНО. Фактите показват, че носителят на "Оскар" осъжда поведението на руския президент, а от видеото ясно личи, че не е облечен с фланелка с лика на Путин. Симпатиите му към президента на Русия преди войната в Украйна и купуването на тениска с лика на Путин през 2014 г., са използвани за разпространението на невярната информация.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00

Филм подвеждащо внушава пряка връзка между Covid ваксините и случаи на внезапна смърт

Излязъл през ноември филм подвеждащо внушава, че има пряка връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, често сред млади хора. И това е част от план за обезлюдяване на света, според едночасовата лента, която на места повтаря неверни твърдения, които вече са опровергани от сайтове и организации за проверка на фактите...

публикувано на 15.12.22 в 06:00

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00