Не е вярно, че Мики Рурк се появява в тв интервю с фланелка с лика на Путин

Мики Рурк носи тениска с лика на Владимир Путин, но през август 2014 г. в Москва, когато имаше друго отношение към президента на Русия.
Снимка: Ройтерс, архив

Публикация в социалните мрежи, която е копирана и в различни сайтове, като този тук и тук се твърди, че на 12 юли 2022 г, в телевизионно интервю, излъчено във Великобритания, холивудският актьор Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин.

В статиите пише, че актьорът е наречен "агент на Путин", но "на него му е все едно какво говори британската преса и че уважава президента на Русия:

"Хора на мен ми е все едно какво мислите за мен. Аз уважавам Путин. Той е президент на велика независима страна" - казал Мики Рурк на журналистите" според публикацията.


Твърдение: Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин по време на тв интервю

Какво показват фактите?

На 12 юли 2022 г., Мики Рурк е гост в телевизионна програма, с водещ Пиърс Морган - Piers Morgan Uncensored, която се излъчва по TalkTV всяка седмица от 20.00 часа в Обединеното кралство от 25 април 2022 г. Справка показва, че предаването се излъчва също и по Sky News Australia в Австралия и Fox Nation в САЩ.

Рурк не е гост в студиото на предаването, а чрез видеоконферентна връзка. В интервюто, което е с дължина около 15 минути, той говори за отношенията си с други холивудски актьори. Водещият засяга и темата за войната в Украйна. Носителят на "Оскар" - Мики Рурк, избухва в сълзи, докато си спомня срещата си с руския президент през 2014 г. Той признава, че тогава го е смятал за емпатичен.

Рурк разказва как заедно с други артисти от САЩ са се срещнали с Владимир Путин, а той е пеел и танцувал с актрисата Шарън Стоун. Актьорът споделя, че е видял другата страна на Путин, когато заедно са пътували до Санкт Петербург, за да посетят дом за деца, болни от рак. По думите му Путин е бил истински загрижен и съпричастен за децата.

По това време (2014 г.) в Русия са особено популярни тениските с лика на Владимир Путин, което е накарало Мики Рурк да се реди на опашка, за да си закупи такава. Именно тази информация е използвана за фалшиво разпространената новина у нас, че той се е явил с тениска с лика на руския президент по време на телевизионно интервю. Купуването на фланелка с лика Путин е отразено широко у нас през 2014 г.

А снимката, използване за постовете във Фейсбук, е от ТАСС - също от август 2014 г.


В интервюто си пред Пиърс Морган на 12 юли Рурк споделя, че сега именно Путин носи единствената отговорност за зверските убийства, извършени в Украйна.

"Идеята, че един и същи човек е еднолично отговорен за трагедиите и загубените животи в Украйна "взривява ума ми", казва Рурк, добавяйки, че му се иска "малко звънче да звънне в главата (на Путин) или в сърцето му и той да се събуди и просто да спре всичко това".

Фактите показват, че Мики Рурк се отрича от доброто си мнение за Путин малко след началото на руската инвази