Призовал ли е Лех Валенса към изтребление на руснаци?

Лех Валенса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикация в сайта "Лентата" с автор Мартин Карбовски (може да се прочете тук) коментира изказване на Лех Валенса - президент на Полша от 1990 до 1995 г. и носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г., който призовал "Русия да бъде депопулирана до 50 милиона човека" от настоящите около 145,5 млн. души (по данни на Росстат към 1 януари 2022 г.).

В публикацията се споменава "изтребление на руснаци". "Хубаво е, ако сте за редуциране на Русия - да отидете там и да убивате, да убивате - оставете смешките с делфините. Война е", отбелязва още авторът, който прави аналогия с Холокоста и пише, че му е "криво" от казаното от Лех Валенса.

Публикацията съдържа и линк към текст на сайта "Офнюз", който цитира освен думите на Валенса "да се намали населението на Русия до 50 милиона" и тези на говорителката на руското МВнР Мария Захарова, която сравнява бившия полски президент с "украинския националист Чикатило".

Скрийншот от публикация на М. Захарова в Телеграм

"Лауреатът на Нобеловата награда за мир, бившият президент на Полша Лех Валенса призова за съкращаване на Русия до 50 милиона души. Той смята, че за постигане на сигурност в света Русия трябва да бъде "разчленена". Разсъждения в стила на маниака и украински националист Чикатило, който между физическото съкращаване на населението и изяждане на разчлененото мечтаел "да живее като в Полша". 

И коментарът в "Лентата", и този на Мария Захарова внушават, че Лех Валенса е призовал за изтребление на милиони руснаци.

Твърдение: Лех Валенса е призовал за изтребление на милиони руснаци

В интервю за френска телевизия, което е цитирано и от в. "Фигаро", Лех Валенса заявява, че "дори Украйна да спечели войната, след 5 години, ще бъдем изправени пред същото, след 10 години ще се появи друг Путин. Поради това трябва да променим политическата система или да организираме въстание на руски народи".

Кадър от интервюто с Лех Валенса

"Около 60 народности са анексирани. Нужно е да се вдигнат тези хора, които са били анексирани. Нужно е да се промени политическата система в Русия или населението ѝ да бъде доведено до 50 милиона жители", казва още Лех Валенса в интервюто.

От думите му ясно се вижда, че не призовава за изтребление на руснаци, а за отделяне на територии от състава на Русия (разчленяване по думите на М. Захарова) и вследствие на това да бъде намалено населението на Русия.

Заключение

Твърдението, че Лех Валенса е призовавал за изтребление на руснаци е НЕВЯРНО, тъй като бившият полски президент иска намаляване на населението на Русия, но по пътя на отделяне на територии от състава на Руската федерация, а не чрез изтребление. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук . Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил..

публикувано на 03.12.22 в 06:00

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00