Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

Снимка: Алами/Ройтерс

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции.


Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва 19min.bg. Някои от сайтовете обаче уточняват, че не разполагат с ресурсите да проверяват информацията, която достига до редакцията и не гарантират за истинността ѝ.

Проверка на БНР установи, че новината в сайта 19min.bg е публикувана през 2019 г., т.е. е неактуална към момента на публикуването и разпространението ѝ през юли 2022 г. Оказва се дори, че информацията в този вид е публикувана през 2018 г. в сайта на BTV Новините.

Става дума за прокарана от тогавашния финансов министър Владислав Горанов промяна в бюджета за 2019 г., с която е решено пенсионерите да не могат да бъдат държавни служители. През март 2019 г. обаче Конституционният съд обяви този текст за противоконституционен. Разпоредбите бяха атакувани по-рано от президента Румен Радев, а след това и от тогавашния омбудсман Мая Манолова.

За неактуалността на разпространяваната информация потвърждават много от посочените факти и цитирани личности. 

Твърди се например, че в Закона за държавния бюджет за догодина е включен текст, според който хората след пенсионна възраст няма да могат да са на държавен пост. 

В действителност в началото на декември 2021 г. тогавашният вицепремиер Асен Василев обяви, че новото управление ще намали администрацията с около 30 000 души. Малко след това в МВР започна освобождаване на служители, които са прехвърлили годините за пенсия. Според данни на дирекция „Човешки ресурси“ на МВР към юли 2022 г., работещите пенсионери в системата по Закона за МВР, Закона за държавния служител и Кодекса на труда са около 5000 души.

През декември 2021 г. Министерството на образованието и науката съобщи, че прекратява договорите на 25 служители в централната администрация, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към края на ноември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но към момента продължават да работят.

Същия ход предприе и Министерството на транспорта и съобщенията.

В края на юни 2022 г. Парламентът одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, която е в сила от 1 юли 2022 г. В нея са заложени 297 000 лв. за структурни промени и ефективно управление, в т.ч. за изплащане на обезщетения на персонала в публичния сектор, както и за увеличение на възнагражденията на персонала след извършени структурни промени.

Никъде обаче в законовите текстове за държавния бюджет не пише за съкращение на 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация.

Освен това в информацията, разпространена във Facebook и с посочен първоизточник 19min.bg, са цитирани Стефан Балабанов като заместник-шеф на МВР, Младен Маринов като министър на вътрешните работи и Менда Стоянова като шеф на бюджетната комисия в НС. През юли 2022 г.  министър на вътрешните работи е Бойко Рашков, заместник-министър на вътрешните работи е Стоян Темелакиев, а председател на парламентарната бюджетна комисия е Любомир Каримански.

Заключение

Разпространяваната във Facebook информация за освобождаване на пенсионирани служители в администрацията e ПОДВЕЖДАЩА, защото е неактуална и не отговаря на истината към юли 2022 г. Новината е от 2018 г., а през юли 2022 г. няма обявено официално намерение да бъдат съкращавани 1650 работещи пенсионери от началото на следващата година.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че до 2025 г. България ще изхарчи 600 млн. евро за Covid ваксини?

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" заявява, че "за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19 ". Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното..

публикувано на 04.12.23 в 06:00

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти. В нея се т върди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и..

публикувано на 27.11.23 в 06:00

Румен Радев не е казвал, че "еврото може да съсипе българите"

Споделяна в десетки Фейсбук групи публикация от информационен сайт (виж тук ) цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи (виж двата скрийншота по-долу).  Твърдение: Румен Радев..

публикувано на 20.11.23 в 06:00
Васил Терзиев

Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че..

публикувано на 13.11.23 в 06:00

Червеното сияние не е предвестник на земетресение

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение.  Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение" , но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано..

публикувано на 08.11.23 в 06:00

Първоаприлска шега стои зад "пророчески стихове" на Вазов

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!". Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук..

публикувано на 26.10.23 в 06:00

Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса). Твърдение: Всеки бежанец от..

публикувано на 24.10.23 в 06:00
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври. Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.  Твърдение: Палестинци са взривили сгради..

публикувано на 19.10.23 в 06:00
Виктор Орбан

Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА..

публикувано на 11.10.23 в 06:00

Вярно ли е, че съвсем скоро ще бъде наложен нов локдаун и носене на маски?

В различни публикации, някои от които споделени над 1000 пъти в социалните мрежи, се твърди, че идва нова пандемия и отново ще бъде наложен локдаун. В част от постовете се внушава, че съвсем скоро ще бъде въведено задължително носене на маски, а зад всичко това стои премиерът Николай Денков. Според твърдението министър-председателят е казал, че „ако..

публикувано на 09.10.23 в 06:00