Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

Снимка: Алами/Ройтерс

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции.


Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва 19min.bg. Някои от сайтовете обаче уточняват, че не разполагат с ресурсите да проверяват информацията, която достига до редакцията и не гарантират за истинността ѝ.

Проверка на БНР установи, че новината в сайта 19min.bg е публикувана през 2019 г., т.е. е неактуална към момента на публикуването и разпространението ѝ през юли 2022 г. Оказва се дори, че информацията в този вид е публикувана през 2018 г. в сайта на BTV Новините.

Става дума за прокарана от тогавашния финансов министър Владислав Горанов промяна в бюджета за 2019 г., с която е решено пенсионерите да не могат да бъдат държавни служители. През март 2019 г. обаче Конституционният съд обяви този текст за противоконституционен. Разпоредбите бяха атакувани по-рано от президента Румен Радев, а след това и от тогавашния омбудсман Мая Манолова.

За неактуалността на разпространяваната информация потвърждават много от посочените факти и цитирани личности. 

Твърди се например, че в Закона за държавния бюджет за догодина е включен текст, според който хората след пенсионна възраст няма да могат да са на държавен пост. 

В действителност в началото на декември 2021 г. тогавашният вицепремиер Асен Василев обяви, че новото управление ще намали администрацията с около 30 000 души. Малко след това в МВР започна освобождаване на служители, които са прехвърлили годините за пенсия. Според данни на дирекция „Човешки ресурси“ на МВР към юли 2022 г., работещите пенсионери в системата по Закона за МВР, Закона за държавния служител и Кодекса на труда са около 5000 души.

През декември 2021 г. Министерството на образованието и науката съобщи, че прекратява договорите на 25 служители в централната администрация, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към края на ноември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но към момента продължават да работят.

Същия ход предприе и Министерството на транспорта и съобщенията.

В края на юни 2022 г. Парламентът одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, която е в сила от 1 юли 2022 г. В нея са заложени 297 000 лв. за структурни промени и ефективно управление, в т.ч. за изплащане на обезщетения на персонала в публичния сектор, както и за увеличение на възнагражденията на персонала след извършени структурни промени.

Никъде обаче в законовите текстове за държавния бюджет не пише за съкращение на 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация.

Освен това в информацията, разпространена във Facebook и с посочен първоизточник 19min.bg, са цитирани Стефан Балабанов като заместник-шеф на МВР, Младен Маринов като министър на вътрешните работи и Менда Стоянова като шеф на бюджетната комисия в НС. През юли 2022 г.  министър на вътрешните работи е Бойко Рашков, заместник-министър на вътрешните работи е Стоян Темелакиев, а председател на парламентарната бюджетна комисия е Любомир Каримански.

Заключение

Разпространяваната във Facebook информация за освобождаване на пенсионирани служители в администрацията e ПОДВЕЖДАЩА, защото е неактуална и не отговаря на истината към юли 2022 г. Новината е от 2018 г., а през юли 2022 г. няма обявено официално намерение да бъдат съкращавани 1650 работещи пенсионери от началото на следващата година.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук . Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил..

публикувано на 03.12.22 в 06:00

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00